18
tra
2024
Priče

71. izdanje

Priče iza dvadeset pjesama ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala

share

Zagrebački je festival pred vratima, a na njemu će se predstaviti dvadeset pjesama, koje je javnost već upoznala, dok ćemo pobjednika saznati u petak, 19. travnja.

„Imao sam melodiju i tekst u glavi, potom smo Darko (Terlević) i ja u studiju stavili i harme, i sve se nekako lijepo zaokružilo u pjesmu. Bilo je bitno naći gruv kako bismo znali u kojem smjeru produkcijski ići, pa čim smo to dobili sve je poslije išlo brzo“, govori Boris Štok o pjesmi “Jedino što mi treba”, za koju naglašava da ima „Arctic Monkeys flow“. Na festivalu je prvi put, i posebno ga raduje nastup s orkestrom: „Premda je festival natjecateljskog karaktera, ne razmišljam o tome već se želim zabaviti i da moja glazba dopre do što većeg broja ljudi. Vjerujem da će se gledateljima i publici svidjeti moj nastup“, zaključuje.

„Prva verzija pjesme nastala je u jednom daruvarskom podrumu iz čiste razonode. Lući nam je slala tekstove iz Splita i ova pjesma je bila jedan od tekstova. Kroz godine se mijenjao i tekst i dijelovi pjesme, a svoju finalnu verziju dobila je na jesen 2023. Mislim da pjesma ima poetsku stranu, ali i dodatnu težinu jer je izvodi rock bend. Pjesma je neka kombinacija power popa i rocka“, opisao nam je Marko Osmanović – frontmen benda Cota G4 – pjesmu “Daj mi znak” te obećao da će nastup na festivalu biti „onakav kako mi i prirodno izgledamo na bini, energično i konkretno.“

Pjesmu “Sama”, koju će izvesti Dani Kristina, Marko Mihaljević napisao je u prvim tjednima studiranja u Londonu: „Tada još nisam nikoga znao i vladala je pa pandemija zbog čega je i upoznavanje bilo otežano. Oko teksta pjesme mi je pomogla i Marija Mihaljević, a moj brat Matej je svojim nevjerojatnim gudačima pjesmu digao na još jedan viši nivo. Pjesma ima jedan neobičan sound i mislio sam da nikada neću pronaći osobu koja će moći otpjevati tu pjesmu tako kako sam si ja to zamislio, sve dok nisam čuo Dani u showu The Voice. Dani je zavoljela pjesmu i tako je počela naša suradnja.“ Dani Kristina otkriva nam kako će izgledati nastup: „Pripremamo nešto skromniji nastup, koji će se više fokusirati na samu glazbu, a manje na veliku scensku produkciju. Iako osobno volim dobru koreografiju, odlučili smo da jednostavnost treba preuzeti prioritet. Mislimo da pjesma koju izvodimo ima svoju čar kroz jednostavnost, pa smo željeli zadržati tu autentičnost. Bit će to iskren trenutak, gdje će glazba biti u središtu pažnje.“

Pjesma “Ona koja moja zauvik će bit”, otkriva nam Rudolf Dvorski, nastala je spontano i iz srca, ali „s naglaskom na to da kao autor volim ubrati emociju (vibru) izvođača za kojeg radim, odnosno volim onaj osjećaj kad se pjevač u pjesmi osjeća kao da ju je sam napisao. Samim time i slušatelji osjete iskrenu emociju pjevača i to je već pola uspjeha. Mislim da ova pjesma ima jednu zanimljivu priču i stihovi se doslovno mogu doživjeti kao slike, najbolje je poslušati. Ima još jedna zanimljivost, a to je da je Giuliano na povratku s puta došao do mene da mu pokažem pjesmu jer je nije uopće čuo i nakon pola odsviranog refrena rekao je: ‘to je to’. Sve skupa nije trajalo više od dvije minute.“

„Bit će to jedan tipičan koncertni nastup s obzirom na to da je pjesma teška za otpjevati, cijela koncentracija bit će na emociju. Volim doći na festivale, s obzirom na to da je to jedna od rijetkih prilika da sretnem kolege i družiti se s njima, bit će to jedna odlična prilika da se vidimo“, rekao je Giuliano.

Andrej Baša autor je pjesme “Nema signala”, koju će izvesti s Grupom 777: „Posebnost je u energiji kojom zrači i želji za promjenom koju svi tako jako žele. Čišćenje od milijardu nepotrebnih informacija koje nas zaglupljuju i ne daju nam vremena za nas same, ono što zapravo jesmo, da upoznamo sami sebe, da shvatimo što je pravo druženje, da imamo vremena za vlastitu nadgradnju. Jer inače ćemo propustiti šansu za bolji svijet. Fali nam jedna prava katarza koju moramo proći, a u ovoj pjesmi je nada“, govori Andrej, koji dodaje i da će nastup biti „sličan onome u videospotu, koji je izvrsno napravio Dinko Čvorić Doringo.“ Za Zagrebački je festival posebno vezan, kao i ostatak članova benda: „Za mene kao autora nostalgično sjećanje na sve one godine kada sam započeo, nevjerojatnih pedeset godina od prve pjesme na Zagrebačkom festivalu (22 pjesme, pet tekstova, 33 aranžmana) nagrada, hitova… I onda pauza od trideset i jednu godinu, od 1993. do 2024. (osim nekoliko nastupa na Šansonama) zbog zauzetosti s Festivalom MIK, koji ove godine slavi šezdeset godina postojanja. Za Dalidu Banac Kesar, (njoj je to sedmi Zagrebački festival sa Sedmicama) ponovo vraćanje u mladost, lijepo je vidjeti koliko uživa u tome. Za Evu Rac, ulazak u jedan novi svijet koji s oduševljenjem upija, uz iskustvo starijeg dijela ekipe. Jure Kaurloto već ima festivalsko iskustvo pratećih vokala i klapskog pjevanja, ali kako kaže, ovo je nešto sasvim drugo. Zagrebački festival ima posebnu auru našega najstarijeg festivala i svojom kvalitetom dokazuje da sudjelovanje na njemu sudionike čini ponosnima“, zaključuje.

Lara Antić obećala je energični nastup, baš kakva je i pjesma “Tu nema ljubavi”, koju će izvesti s HJER-om, a koju potpisuju Miroslav Lesić Lesique i Peggy Martinjak: „Pjesma je nastala doslovno u jednom trenu… trenu jedne posebne minute, koja je bila dio jednog čudesnog sata u jednom beskrajnom danu, danu koji je trajao kao mjesec, a sve se to desilo jedne prekrasne i nadasve čudesne godine, dok je život još uvijek bio bezbrižan i mlad. Samo sjećanje na to vrijeme budi nezaboravne uspomene, koje smo, nadam se, uspjeli pokazati i otkriti ih slušateljima. Ma nekoliko stvari po čemu je pjesma posebna, ali ja ću izdvojiti samo jednu. Ali zaista vrijednu. U ovoj pjesmi, najposebniji od svega posebnog je zapravo – tonalitet. Zašto? Zato što ga je jako, jako teško odrediti. Je li muški? Ili ženski? Zvuči li vam kao tužan? Ili možda sretan? Ili, ili… ahh… pitanja se sama nameću. Pitanja, koja su, kao što vidimo, isto tako jako posebna, uostalom kao i ova pjesma, koja je sve samo ne… obična“, kaže Lesique dok Lara dodaje: „Hrvoje i ja smo vrlo temperamentne osobe pa vjerujem da nam energije na sceni neće nedostajati. Važno nam je što bolje predstaviti pjesmu i prenijeti taj osjećaj o kojem ona govori. Nakon dugo vremena vraćam se na Zagrebački festival, ali ovaj put u duetu s Hrvojem. Za Zagrebački festival vežu me lijepa sjećanja i uspjeh pjesme ”Imam”. Nadam se da će i ova pjesma polučiti sličan uspjeh i interes publike.“

Dobitnik nagrade Porin za novog izvođača godine te nekoliko nagrada Rock&Off, IDEM, debitirat će na ovogodišnjemu Zagrebačkom festivalu s pjesmom “TI x JA”: „Pjesma je nastala u istom periodu kao i većina stvari s albuma POYY. Draga mi je stvar, ali je nisam nikako uspio smjestiti u ostatak materijala. Moguće zato što je nešto naivnija i manje oštra od ostalih. Slučajno sam naletio na prijave za festival te mi se to učinilo kao idealna platforma za dat ovoj pjesmi drugu priliku“, rekao je vlasnik najuzbudljivijega domaćeg indie albuma 2023. godine.

Ilma Karahmet predstavit će tužnu ljubavnu priču s potpisom Ante Pecotića i Darka Dimitrova: „Pjesma ”Ne otvaraj mi kofer” nosi jednu ljubavnu tematiku u kojoj će se, sigurna sam, mnogi uspjeti pronaći i emotivno povezati. Tužne ljubavne priče koje i sama mogu čuti kroz živote svojih najbližih, pa i mnogih kroz posao, isprepletene su u stihovima moje pjesme. Kompoziciju zajedno potpisuju Ante Pecotić i Darko Dimitrov. Ante je autor teksta, a Darko je napravio odličan aranžman. S Darkom sam dosta surađivala i na svojemu prvom albumu“, rekla je jedna od najpopularnijih bosanskohercegovačkih pjevačica.

Pjesmu “Malena” Josip Palameta napisao je u samo nekoliko dana: „Posebna je jer je nova, a može se shvatiti kao napomena svima koji zbog ljubavi prema nekome bespotrebno srljaju i neuspješno pokušavaju mijenjati druge, neovisno o iskustvu. Instinkt u momentu diktira postupke svima, meni također, a pjesma govori upravo o tome“, govori Josip, čiji će nastup, otkriva, biti „vizualno biti jednostavan, bez puno skretanja pozornosti s pjesme zbog koje smo uopće tu.“

Kiki Rahimovski udružio je snage s autorom Borisom Đurđevićem u svojemu najnovijem singlu “Što je život bez tebe”. Ova zanimljiva suradnja donosi nevjerojatnu energiju i emociju koja će se sigurno osjetiti na pozornici Zagrebačkog festivala.

„Dogodio se neki čudan, ali dobar spoj Borisa i mene, uistinu smo oboje uživali u suradnji. Meni se pjesma svidjela na prvu i tako sam je i otpjevao, bez neke zadrške. Osjetio sam emociju i prepustio se“, ispričao je Kiki Rahimovski.

Laura Kovačević ima samo osamnaest godina, a već hrabro iskoračuje na domaću glazbenu scenu i predstavlja svoju prvu pjesmu “Nije bitno”, s kojom će i nastupiti na Zagrebačkom festivalu 19. travnja.

Kako kaže, glazbu voli otkada zna za sebe: „Oduvijek svima govorim kako ću biti pjevačica. Pisanje i skladanje otkrila sam nešto kasnije, s jedanaest-dvanaest godina. Danas su mi pisanje i skladanje glavni ispušni ventili za sve emocije. Glazba je za mene sve, dan mi jednostavno ne može proći bez nje.“ Na počeku svojega glazbenog puta najviše joj znači podrška njezine obitelji, za koju kaže: „Oni vjeruju u mene i imaju strpljenja za sve moje ideje. Najviše mi pomaže tata, koji je sve po potrebi – taksist, menadžer ili psiholog. Osjećam da je glazba moj poziv i prezahvalna sam što imam ovakvu priliku“, otkrila je Laura.

Prva prilika bit će na nadolazećem Zagrebačkom festivalu, na kojem će se predstaviti s autorskom pjesmom “Nije bitno”, za koju je osmislila glazbu i tekst, a na kojoj je uz nju radio i tim producenata, Dario Mihić i Igor Drvenkar (Parni valjak), a mastering pjesme potpisuje Ivan Pešut: „S njima mi je bilo jako jednostavno raditi jer se kužimo i imali smo jasnu zajedničku viziju kako želimo da pjesma zvuči i što njome želim reći“, o svojem timu kaže Laura.

Leteći odred će na festivalu predstaviti pjesmu “Zakon ljubavi”. Novi singl nosi njihov prepoznatljiv pop-rock zvuk, a sad ga prati i vizualna komponenta u produkciji Tomislava Povića.

„Naš glazbeni ”Zakon Ljubavi” ima samo jedno pravilo: da vas ljubav vodi kroz život“, poručio je bend. „Već godinama naša glazba slavi ljubav, a ovim singlom ističemo moć ljubavi kao najjače univerzalne sile koja nas spaja i okreće planetu. Ljubav prema voljenoj osobi je vatra koja se ne gasi, koja ukrašava živote i naš svijet čini ljepšim“, ističe Dumančić te dodaje: „Prepustite se čarima te moćne sile, koja u kombinaciji s glazbom postaje još intenzivnija, i postanite sljedbenici novog ”Zakona Ljubavi” grupe Leteći Odred.“

Pjesma “Maleni čarobnjak” po mnogočemu je posebna, a budući da je Zagrebački festival poznat kao festival autora, a Marija Mirković prepoznata kao jedna od vrsnih autorica već dugi niz godina, bilo je suđeno da se upravo tamo predstavi novom pjesmom.

„”Maleni čarobnjak” je u mojoj glavi bajka o ljubavi. Često sam znala čuti kako se ljudi koji su se nekada jako voljeli rastaju zbog otuđivanja. Ovom sam pjesmom htjela reći da, ako se to dogodi, da se uvijek sjete dana kada je njihova ljubav bila jaka i onih momenata zbog kojih su se zaljubili jedno u drugo. Neka im u teškim momentima to vrijeme ljubavi bude motiv da od nje ne odustanu“, izjavila je Marija.

Mia Dimšić i Doris Kosović zajedno će izaći na festivalsku pozornicu i izvesti pjesmu “Uzalud ti sve”: „Pjesmu sam napisala sa svojim autorskim suradnicima Vjekom Dimterom i Damirom Bačićem krajem prošle godine dok smo skupljali materijal za novi album, i pjesma ”Uzalud ti sve” je još u ranoj, demo fazi zvučala kao duet. Svi smo se složili da bi bilo super da mi se pridruži još jedan ženski vokal i brzo sam se sjetila Doris, čiju boju glasa i senzibilitet jako volim. Drago mi je što se i njoj svidjela pjesma i što joj je donijela jednu novu energiju“, otkrila nam je Mia i dodala: „Poruka pjesme jest da je samopouzdanje važan sastojak u životu ako želiš pratiti svoj put i kad je teško i kad je lako, a ono što je meni bio najdraži dio procesa nastanka i snimanja pjesme naša je neopterećenost. I Doris i ja smo uživale u svakom koraku, od početne ideje do snimanja spota, koji smo radili s idejom da gledatelje vodimo kroz jednu našu spontanu noć po Zagrebu, i prije svega – dobro se zabaviti.“

Matej Milošev otkrio nam je da je pjesma “Mjesto za nas” snimljena u Parizu: „Pjesma je napisana prošle godine usred mojih nekih razmišljanja o odnosima, a snimljena je u Parizu, na jednom divnom sessionu krajem prošlog ljeta. Maja je tražila da čuje na čemu radimo, izabrala je baš ovu pjesmu – i ostalo je povijest, kako kažu. Za mene, ovo je inteligentna, intimna i nježna stvar koja priča o godišnjim dobima ljubavi, i njenoj trajnosti – i koliko to zapravo vrijedi.“ Na pozornici će mu se umjesto Maje Posavec pridružiti Nikolina Kovačević: „Nažalost, silom prilika Maja neće moći biti tamo s nama – ali, oboje smo se složili da bi pjesmu trebao otpjevati netko drugi. Na pozornici Zagrebačkog festivala pridružit će mi se predivna Nikolina Kovačević, i jedva čekamo da pjesmu izvedemo uživo. Osim velike časti, festival nam daje priliku da pjesmu čuje neka nova publika – dat ćemo sve od sebe da je predstavimo u najboljemu mogućem svjetlu!“

Nakon dodjele nagrade Porin – s koje je kući otišla sa statuom – Natali Dizdar nastupit će na Zagrebačkom festivalu: „Dolazim sa svojim bendom i koautorom Vladom na trećoj gitari i to mi je highlight večeri, jer nema puno prilika da se na televiziji izvode pjesme s čitavom postavom originalnog benda. Mislim da je odlična prilika da se predstavi nova pjesma i podrži novi EP“, otkrila nam je Natali te dodala: „Nastala je kao dio EP-ja Blues po kišnim plažama, na nekom od mojih putovanja, a u neku smislenu cjelinu doveli smo je ja i Vlado Mirčeta u njegovu kućnom studiju. Denis Špičić je napisao tekst, a iz jednog od stihova izabran je i naziv EP-ja.“ Pjesmu nam je opisao i Špičić: „Mislim da je najposebniji taj veliki refren, koji služi kao svojevrsni kontrapunkt mirnijim versovima. Tu pjesma eksplodira i poziva na nadu i singalong. A, ako mogu reći to sâm za sebe, mislim da sam ubo neke zanimljive i sugestivne, pjesničke slike, pa i to doprinosi zanimljivosti i cjelokupnom ozračju pjesme.“

Pjesmu “Pjeva nebo” napisali su Miro i Sonja Buljan, a izvest će je Roko Vušković: „Roko i ja već dugo radimo na raznim pjesmama i tražimo onu pjesmu koja će pronaći njega. “Pjeva nebo” je jedna od tih pjesama gdje se Rokova posebna boja glasa stopila s ovom pjesmom, aranžmanom i cijelom atmosferom. Pjesme u mojem slučaju uvijek dođu nekako spontano i prirodno, kao da imaju neki svoj razlog postojanja. U ovoj pjesmi veliča se ljubav i predan odnos dvoje ljudi u zaljubljenosti, koja je najbolji osjećaj na svijetu. Najveću posebnost svakoj pjesmi donosi izvođač svojom interpretacijom. Roko se fantastično snašao u ovom latino pop aranžmanu te je svojom energijom pjesmu iznio kako smo i zamislili“, otkrio nam je Miro Buljan. Roko obećava „jednostavan i energičan“ nastup: „Fantastičan bend s kojim imam čast nastupiti bit će odličan vjetar u leđa. Prije svega želim da se i publika i ja dobro zabavimo te da zajedno s bendom prenesem energiju i atmosferu koju nosi pjesma “Pjeva nebo”. Zagrebački festival je festival duge i bogate tradicije. Velika su imena nastupala na toj pozornici te mi je velika čast da i ja mogu pokazati što znam te ostaviti svoj mali trag na jednoj takvoj manifestaciji“, zaključio je.

Stefany će nastupiti s pjesmom “Ona”, za koju kaže da „predstavlja jednu moćniju, samouvjerenu i drugačiju Stefany, kojoj se otkad je počela vjerovati u sebe i svoje vrijednosti događaju najbolje stvari“. Autor glazbe i tekst je Nenad Ninčević, dok aranžman potpisuje Mihovil Šoštarić Lockroom.

Jedna od ključnih tema kojom se Stefany bavi u ovoj pjesmi jest prevarena žena: „”Ona” je pjesma koja donosi potpuno nešto novo i drugačije od mene. To je jedna energična, dinamična i snažna pjesma. Volim kad glazba ima smisao i poruku, pa je tako i s ovom pjesmom, koja pjeva o prevarenoj ženi. Tema je to o kojoj razgovaramo samo s najboljim prijateljima i zbog koje mnoge od nas izgube samopouzdanje i vjeru u sebe, a ne bi trebale.“

Pjesma slavi snagu žene i nosi dublju poruku o samopouzdanju. „Zato ja u ovoj pjesmi pjevam o ženi koja nakon svega vjeruje u sebe, u svoje kvalitete i ništa je ne može poljuljati da korača hrabro naprijed“, dodaje Stefany.

Poznati autorski duo Ines Prajo-Arijana Kunštek potpisuje pjesmu “Sunce”, koju će izvesti Tina Vukov: „Pjesma je pisana baš za Tinu. Nismo razmišljali o festivalima, niti čuvenoj komercijalnosti i sličnim stvarima. Razmišljali smo o Tini, o njezinu promišljanju i doživljavanju pop glazbe, boji njezina vokala. A Zagrebački festival nam je već godinama izuzetno drag, tako da smo lako prihvatile ideju da kad već pjesma postoji, neka bude predstavljena na toj pozornici“, govori Ines, na koju se nadovezala Arijana: „U tekstu sam željela – kroz sve tjeskobe današnjice – dati tračak optimizma i neke nade, a sunce to nekako najbolje simbolizira. Živimo u vremenu u kojem virtualnost postaje naša stvarnost i sve manje čujemo i primjećujemo jedni druge, pa i one nama najbliže. Kao da u stvarnom svijetu postajemo nevidljivi, a samim time i usamljeni. Tako da u tom nekom mraku i jedna sunčana zraka itekako puno znači.“ Tina Vukov nije otkrivala puno detalja o nastupu osim da će „biti u skladu sa mnom“.

“Voljet ćeš opet” pjesma je Aljoše Šerića, koju će na festivalu predstaviti ToMa: „To je pjesma koja je dugo tražila svoje mjesto, prošla nekoliko studija i izvođača, selila se, na silu mijenjala misleći da je u njoj problem, da bi je onda Toma udomio ovakvu kakva jest, dao joj je priliku da bude i nježna i velika. Hvala mu na tome.“

Hrvoje Domazet radio je produkciju pjesme, a na aranžmanu mu se pridružuje Aljoša Šerić.

Pjesma ”Voljet ćeš opet” donosi duboku emocionalnu priču, prožetu osjećajima ljubavi, gubitka i nade. Tekst, koji istražuje složenost ljudskih odnosa i snagu vremena u iscjeljenju, već je privukao pažnju ljubitelja glazbe svojim poetskim stihovima.

Ova pjesma postavlja ToMu kao istinskog umjetnika koji uspijeva prenijeti duboke emocije kroz svoj glas i interpretaciju. Publika će imati priliku doživjeti njegovu izvedbu uživo na pozornici Zagrebačkog festivala, gdje će se ”Voljet ćeš opet” predstaviti u punom sjaju.

Prijenos 71. Zagrebačkog festivala možete pratiti od 20:15 u izravnom prijenosu na prvom programu HTV-a.

Moglo bi Vas zanimati