08
stu
2021
Vijesti

Najavljeno deveto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK

MAKK 2021.

MAKK 2021.

share

Deveto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK vraća se u zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, 2. i 3. prosinca ove godine. Nakon prošlogodišnjeg online izdanja, organizatori, stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatsko društvo za autorsko pravo, odlučili su se na povratak „živom“ formatu konferencije, uz prisustvo publike u skladu s epidemiološkim mjerama te istovremeni streaming programa za sve koji neće moći prisustvovati.

Ovogodišnji MAKK donosi mnogo ekskluzivnih sadržaja, prezentacija i panela. Stručnjaci s Ekonomskog instituta u Zagrebu predstavit će prve rezultate provedene studije „Kulturne i kreativne industrije u Republici Hrvatskoj prije i nakon Covid-19“, koju je financiralo Ministarstvo kulture RH. Govornici MAKK-a osvrnut će se na protekli period i učinke pandemije na kreativni i kulturni sektor, ali i novosti koje za kreativnu zajednicu donosi novi Zakon o autorskom i srodnim pravima. Kako se (kreativni) svijet promijenio tijekom posljednjih godinu i pol, koja su nova digitalna pravila i alati za „novo normalno“ poslovanje te zbog čega su kolektivna autorska prava i dalje snažan stup egzistencije kreativaca u Hrvatskoj i svijetu – to su glavne teme ovogodišnje konferencije.

Prvi put od donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, na jednom mjestu okupit će se predstavnici nadležnih institucija, ali i kreativaca – glazbenih autora, izvođača i diskografa te filmaša i novinskih izdavača. U panel diskusiji oni će iz vlastitih perspektiva ocijeniti odredbe novog zakona i njegove učinke za cjelokupnu kreativnu zajednicu. U prezentaciji svog rada HDS ZAMP će predstaviti svoje aktivnosti pomoći autorima i članovima tijekom pandemije, koje je nedavno u svom globalnom izvješću istaknula i krovna autorska udruga CISAC.

Gost predavač iz Velike Britanije u svom će predavanju „What’s next in music?“ ponuditi predviđanje glazbenog pejzaža u 2022. i ubuduće što će, pak, poslužiti kao uvod u panel diskusiju s domaćim mladim kreativcima i (digitalnom) dobačaju njihovog stvaralaštva izvan granica Hrvatske. Pozornica MAKK-a poslužit će i za ekskluzivno predstavljanje velikih glazbenih projekata: novog portala HDS-a nazvanog Glazba.hr i projekta Rap School, koji je u suradnji HDS ZAMP-a s 24 sata i platformom Joomboos financiran od strane EUIPO-a, Ureda EU za intelektualno vlasništvo.

Zanimljive teme, događanja te zbilja posebni glazbeni nastupi u organizaciji HDS ZAMP-a obilježit će prvi dan konferencije, dok će drugi dan MAKK-a u organizaciji Hrvatskog društva za autorsko pravo, otvoriti teme i angažirati vodeće stručnjake, pravnike i analitičare iz područja intelektualnog vlasništva. Vrućih i važnih razloga za predstavljanje i raspravu ove godine sigurno ne nedostaje.

MAK konferencija već je tradicionalno mjesto susreta kulturne i kreativne industrije s pravnom branšom i sektorom čije je poslovanje vezano za prava intelektualnog vlasništva. Ove godine dolazi u nikad izazovnijem trenutku za kreativce i kreativnu zajednicu. Zato su 2. i 3. prosinca obavezni termini za dvodnevni networking, upoznavanje s aktualnim pravnim i tržišnim trendovima te pogled u kreativnu budućnost!

Sve aktualnosti 9. MAKK-a saznajte na službenim web stranicama konferencije.

Moglo bi Vas zanimati