26
tra
2024
Vijesti

Koncerti diljem Hrvatske u organizaciji Hrvatske glazbene unije

Obilježavanje Međunarodnog dana jazza 30.4.2024.

Međunarodni dan jazza 2024.

share

Hrvatska glazbena unija i ove godine tradicionalno obilježava Međunarodni dan jazza. Koncerti najboljih jazz-glazbenika održat će se u gradovima u kojima HGU ima svoje podružnice, uz brojna radijska i TV gostovanja. Najavljujemo koncerte u Splitu, Zagrebu, Osijeku, Šibeniku i gradovima Primorsko-goranske županije.

Projekt „Međunarodni dan jazza“ podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

U Zagrebu program počinje u 16:15 sati koncertima na križanju Tkalčićeve ulice i Krvavog mosta, na Cvjetnom trgu i u Bogovićevoj ulici, a od 17 sati će jazz-glazbenici zasvirati na Europskom trgu. Program će trajati do 21 sat.

Međunarodni dan jazza 2024. - Zagreb

U Osijeku će koncerti krenuti u 10:30 sati ispred kina „Europa“, dok će se popodnevni program nastaviti ispred Kulturnog centra od 18:30. Navečer će se, od 20:30 sati, održati jazz jam session u klubu „Oxygene“.

Međunarodni dan jazza 2024. - Osijek

Primorsko-goranska županija ove će godine najbolje jazz-glazbenike ugostiti u Delnicama (Glazbena škola Ive Tijardovića, 16:00), Kastvu (Osnovna škola Milana Brozovića, 17:00), Dobrinju na otoku Krku (Placa, 18:00) i u gradu Cresu (Trg Frane Petrića, od 18:00).

Međunarodni dan jazza 2024. - Primorsko-goranska županija

Program u Šibeniku počinje od 20 sati na trgu Mala loža, a nastavlja se od 21:30 u Kući umjetnosti Arsen.

Međunarodni dan jazza 2024. - Šibenik

U Splitu će ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana jazza trajati nekoliko dana. Sve počinje koncertom u Domu kulture Mravince 27. travnja 2024. od 20 sati. Za 29. i 30. travnja 2024. najavljujemo raznolik program u krugu Glazbene škole Josipa Hatzea, koji će započeti radionicama od 9:00 do 13:00 sati. Istoga dana od 18 sati ispred navedene škole održat će se veliki koncert raznih izvođača, koji se nastavlja i sljedećeg dana, koncertima s početkom u 17:00 i 19:00 sati. 

Međunarodni dan jazza 2024. - Split

O Međunarodnom danu jazza

U studenome 2011. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza kako bi istaknula važnost jazza i njegove diplomatske uloge u ujedinjavanju ljudi cijeloga svijeta. Međunarodnim danom jazza predsjedaju i vode ga glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay te legendarni jazz-pijanist i skladatelj Herbie Hancock, ujedno i UNESCO-ov veleposlanik za međukulturni dijalog. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom svijeta kako bi slavili jazz i učili o njegovim korijenima, utjecaju i budućnosti, kako bi podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja te ojačali međunarodnu suradnju i komunikaciju.

Svake godine 30. travnja ovaj međunarodni oblik slavljenja jazz-umjetnosti prepoznat je kao platforma za promicanje mira, dijaloga među kulturama, različitosti te poštovanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, kao i iskorjenjivanje diskriminacije, odnosno promicanje slobode izražavanja, ravnopravnosti spolova i jačanje uloge mladih u provođenju društvenih promjena. Međunarodni dan jazza vrhunac je Mjeseca zahvalnosti jazzu, čime se tijekom travnja skreće pozornost javnosti na jazz i njegovu izvanrednu baštinu.

U prosincu 2012. Generalna skupština Ujedinjenih naroda službeno je podržala odluku Generalne konferencije UNESCO-a o proglašenju 30. travnja Međunarodnim danom jazza. Ujedinjeni narodi i UNESCO sada prepoznaju Međunarodni dan jazza u svojim službenim kalendarima.

Moglo bi Vas zanimati