26
tra
2024
Vijesti

može li se glazbom do održivog razvoja?

Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja, posvećen ciljevima održivog razvoja

Svjetski dan intelektualnog vlasništva

share

Program Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. godine sadrži 17 ciljeva održivog razvoja (SDG – Sustainable Development Goals), usvojenih 2015. godine kao zajednički cilj i vizija država članica za „okončanje siromaštva, zaštitu planeta i poboljšanje života i perspektive svih, posvuda“. Iako se umjetnosti i kulturi ne pripisuje poseban cilj, jasno je da kulturni i glazbeni sektor imaju ključnu ulogu u postizanju održivijih društava.

Dok Međunarodno glazbeno vijeće (IMC) i Europsko glazbeno vijeće (EMC) zagovaraju prepoznavanje kulture kao četvrtog stupa razvoja, zajedno s drugim kulturnim organizacijama i mrežama, od iznimne je važnosti naglasiti ulogu kulturnog (i glazbenog) sektora kao pokretača za postizanje globalnih ciljeva održivog razvoja.

UN-ovih 17 ciljeva održivog razvoja su: svijet bez siromaštva, svijet bez gladi, zdravlje i blagostanje, kvalitetno obrazovanje, rodna ravnopravnost, čista voda i sanitarni uvjeti, pristupačna i čista energija, dostojanstven rad i gospodarski rast, industrija, inovacije i infrastruktura, smanjenje nejednakosti, održivi gradovi i zajednice, odgovorna potrošnja i proizvodnja, odgovor na klimatske promjene, očuvanje vodenog svijeta, očuvanje života na kopnu, mir, pravda i snažne institucije, partnerstvom do ciljeva.

Na Svjetski dan intelektualnog vlasništva koji se od 2000. na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo – WIPO (World Intellectual Property Organization) obilježava svake godine 26. travnja, potičemo sve da misle i rade na njihovu ostvarivanju i kroz bavljenje glazbom. Glazba potiče kreativnost, stvara nova radna mjesta i jača obrazovanje, a glazbena industrija je u razdoblju značajnog rasta. I zato se posebice na Dan intelektualnog vlasništva, pitamo:

Kako glazbom potaknuti održivi razvoj?

Sve počinje jednom odlukom. Jednim izborom. Jednim razgovorom. Sljedeći put kada uključite snimanje ili pritisnete razmaknicu na računalu za pokretanje YouTube videa, razmislite o utjecaju glazbe na vaš život, vašu obitelj, zajednicu, na ekosustav. Upravo sada možemo odlučiti koristiti glazbu za ispunjenje globalnih ciljeva. Kako bismo podržali promjenu načina razmišljanja i sve nas pretvorili u pokretače promjena, Centar za glazbene ekosustave donosi popis 10 ključnih radnji kako to učiniti. Svaka će od navedenih radnji, ako bude provedena, društvo učiniti poštenijim, pravičnijim i bogatijim. Svaka od njih osigurat će donošenje odluka donose u ime svih. Započnimo sada!

10 KLJUČNIH RADNJI:

1. Razviti nacionalne, regionalne i lokalne politike glazbenog ekosustava, glazbenog turizma i glazbenih gradova
2. Podržati razvoj kulturne infrastrukture i osigurati ravnomjernu raspoređenost među svim zajednicama
3. Osigurati poštivanje svih globalnih propisa o autorskim pravima kako bi umjetnici i glazbenici bili plaćeni za svoj rad
4. Posvetiti se rodnoj ravnopravnosti, uključivanjem više žena te nedovoljno zastupljenih zajednica i orijentacija na pozornici i izvan nje, u odlučivanje na svim razinama
5. Učiniti glazbena događanja, turneje i glazbenu produkciju i njezin lanac opskrbe ugljično pozitivnim (neutralnim?)
6. Pobrinuti se da glazba bude uključena u sve zdravstvene i socijalne politike
7. Uspostaviti pravila o glazbi i politike blagostanja i uključiti ih u proračune za oporavak od COVID-a
8. Učiniti glazbeno obrazovanje globalnim, u svim nacionalnim, regionalnim i lokalnim kurikulumima te dostupnim svim građanima
9. Promovirati uključiv pristup glazbi u svim žanrovima i disciplinama kako bi se pojačali nedovoljno zastupljeni žanrovi, spolovi, kulture i glasovi
10. Poticati jačanje partnerstva među glazbenim i ne-glazbenim industrijama

Kako bismo izgradili našu zajedničku budućnost i ostvarili ciljeve održivog razvoja (SDGs), potrebno je ponovno razmisliti o tome kako živimo, radimo i igramo se. Svjetski dan intelektualnog vlasništva 2024. prilika je istražiti kako intelektualno vlasništvo (IP) potiče i može ojačati inovativna i kreativna rješenja koja su od ključne važnosti za izgradnju zajedničke budućnosti“, ističu iz Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo WIPO povodom obilježavanja Dana intelektualnog vlasništva, dodajući: „Ciljevi održivog razvoja nacrt su za ljude, mir, prosperitet i naš planet. Baš kao što su izazovi s kojima se suočavamo višestruki i složeni, 17 ciljeva održivog razvoja međusobno su ovisni, pri čemu djelovanje u jednom području utječe na rezultate u drugim područjima. Zbog toga razvojni napori moraju uravnotežiti društvenu, ekonomsku i ekološku održivost. Izazovi s kojima se suočavamo duboko su ukorijenjeni i složeni. Moramo djelovati sada, koristeći sve dostupne alate, posebno našu domišljatost i intelektualno vlasništvo kako bismo postigli održivu budućnost za sve, posvuda“.

Moglo bi Vas zanimati