12
tra
2024
Vijesti

U povodu 100. godišnjice Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Objavljen obljetnički album "Dubrovački simfonijski orkestar - 100 godina"

Dubrovački simfonijski orkestar - 100 godina

Dubrovački simfonijski orkestar - 100 godina

share

U 2025. godini Dubrovački simfonijski orkestar slavi 100 godina postojanja. U želji da se predstave izabrane snimke iz arhiva HRT-a, ali i novosnimljena djela kako bi se Orkestar predstavio i u današnjem sastavu, objavljeno je izdanje “Dubrovački simfonijski orkestar – 100 godina”.

Sto godina postojanja jednog orkestra povod je za poseban osvrt i zahvalu svima koji su tijekom tih godina ugrađivali svoje znanje, vještinu i kreativnost u stvaranje hrvatske glazbene baštine koja je odredila živote generacijama glazbenika i slušatelja.

Odabir programa ovog nosača zvuka zahvala je umjetnicima koji su i sami dugi niz godina djelovali uz Orkestar te mu posvetili svoja djela koja su oblikovala prepoznatljiv zvuk Orkestra, istovremeno slijedeći iskrenu posvećenost ansambla njegovanju hrvatske glazbene baštine.

Tako su dvije skladbe na ovom nosaču zvuka skladatelja Krste Odaka i Borisa  Papandopula nastale 1938. godine, a pratile su Orkestar na gotovo svim njihovim gostovanjima i postale dijelom njihova standardnog repertoara. Uz njih možete poslušati i skladbu Pavla Dešpalja, uz kojega je Orkestar ostvario neke od najljepših koncertnih nastupa. Solist je violončelist Branimir Pustički, a Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravna Ivan Hut.

Album je snimljen u Dubrovniku između 14. i 16. prosinca 2022., direktorica produkcije je Sandra Vojković, glazbeni producent Pero Mihojević, a objavljen je u suradnji kuća Croatia Records i Prvi glas.

Album “Dubrovački simfonijski orkestar – 100 godina” od danas možete naći u prodaji po cijeni od 12 eura na svim prodajnim mjestima Croatia Records te na webshopu.

Poslušajte album na streaming servisima.

Moglo bi Vas zanimati