07
pro
2021
Vijesti

Oda-birano: U potrazi za izgubljenim Papandopulom

Oda-birano

share

Ciklus Oda-birano večeras u 18:15 na Prvom programu Hrvatskog radija premijerno donosi intrigantnu priču muzikologa Davora Merkaša o njegovim potragama za izgubljenim rukopisima velikana hrvatske glazbe Borisa Papandopula (1906-1991).
Od prvog mogućeg živog susreta s velikim maestrom, do uzbuđenja u nalaženju rukopisa, autor u formatu dnevničkih zapisa, uz pronicljiv muzikološki i kulturološki uvid, opisuje svoje avanture istraživanja i otkrića koji su temeljni za hrvatsku glazbenu povijest.

Krenuli smo njenim autom s pašnjaka (cestom s donje strane kuće koju smo pri dolasku promašili) u gradić koji mi se činio kao neko “barokno selo”. Gospođa Maniera nam je glumila turističkog vodiča: “Ovo je gradska vijećnica – moj pradjed je bio gradonačelnik. Ovo je pivovara. To je isto bilo naše sve do 1918.” Očekivali smo da ćemo proći i pored crkve i škole, uvjereni da su njeni preci i tamo bili glavni, no već smo stigli u kuću u kojoj se nalazio stan njezine kćerke. Unuka Uda Damerta bila je liječnica i jednako tako ljubazna, mlađa kopija svoje majke. Ja sam bio vrlo uzbuđen i glavom mi je prolazila samo jedna misao: “Samo da je autograf Concertina tu!”.

Emisija će nakon emitiranja biti dostupna u Slušaonici Hrvatskoga radija.

autor: Davor Merkaš
spikerska suradnja: Tomislav Baran
tonsko oblikovanje: Ivan Šimec
urednica ciklusa: Iva Lovrec Štefanović

 

Moglo bi Vas zanimati