11
ožu
2024
Vijesti

U organizaciji FDK Omiš

Održana Komemoracija za maestra Duška Tambaču

Održana Komemoracija za maestra Duška Tambaču

Održana Komemoracija za maestra Duška Tambaču

share

U organizaciji FDK Omiš u Foyeru HNK Split, 7. ožujka održana je komemoracija u čast maestra Duška Tambače, člana Festivalskog vijeća.

Maestro Duško Tambača (1946.) je bio jedan od vodećih glazbenika u svijetu dalmatinske pjesme, najplodonosniji autor u povijesti omiškog Festivala, istinski i nenadomjestivi entuzijasta čiji je životni opus kao skladatelja, melografa, obrađivača, klapskog voditelja i pjevača obogatio glazbenu škrinju koju zajednički baštinimo. Preminuo je 13. veljače, te je sahranjen 15. veljače 2024. na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku.

Brojni maestrovi prijatelji, štovatelji, klapaši i članovi obitelji okupili su se odati počast velikom čovjeku i umjetniku. Emotivnim govorima o maestrovom životu, djelu i o uspomenama govorili su prof. Mijo Stanić, v. d. ravnatelja FDK Omiš, književnik Siniša Vuković u ime Hrvatskog društva skladatelja, pjesnik Pjero Mirić, Antonela Burić, voditeljica i članica klape Neverin i Ivo Dužević – Gira, prijatelj pok. maestra i njegov školski kolega iz gimnazijskih dana.

Maestrove skladbe i obrade napjeva izvodili su muške klape Filip Dević i Mriža iz Splita, ženska klapa Orca iz Splita i ženska klapa Neverin iz Kaštel Lukšića. Komemoracija je završila zajedničkom izvedbom napjeva „Pismo moja, hrli tamo“ koji je postao svojevrstan simbol i himna dalmatinske tradicijske klapske pjesme. Moderatorica komemoracije bila je Edita Lučić Jelić.

Moglo bi Vas zanimati