08
tra
2024
Vijesti

Na programu Goldmark i Beethoven

Orkestar mladih glazbenika najavljuje koncert u Studentskom centru u Zagrebu

Orkestar mladih glazbenika

Orkestar mladih glazbenika

share

U utorak, 9. travnja 2024. Studentski centar u Zagrebu ugostit će Orkestar mladih glazbenika. U prostoru kinodvorane SC –a održava se koncert klasične glazbe u kojem orkestar sačinjen ponajprije od studenata glazbenih akademija ostvaruje suradnju sa svjetski priznatim i ostvarenim glazbenicima poput violinistice Sueye Park i dirigenta Valentina Egela. Glazba nadolazeće večeri putuje od romantičnih i virtuoznih nota Goldmarkovog prvog koncerta za violinu do začetnika romantičnog stila, L. van Beethovena i njegove treće simfonije „Eroica“, koja se danas smatra prvom romantičnom simfonijom. Koncert će se održati s početkom u 19:30 sati, a ulaz je slobodan. 

 

ORKESTAR MLADIH GLAZBENIKA

VALENTIN EGEL, dirigent

SUEYE PARK, violina

 

PROGRAM:

  1. K. Goldmark: Prvi koncert za violinu i orkestar u a-molu
  2. L. van Beethoven: Treća simfonija “Eroica”, op. 55 

Valentin Egel s 26 je godina postao šef dirigent i glazbeni voditelj Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. Laureat je Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro pl. Matačić u Zagrebu, natjecanja njemačkih glazbenih akademija Campus Dirigieren i Dirigentskog natjecanja Simfonijskog orkestra Srednjonjemačkog radija u Leipzigu, a uvršten je i na popis Maestri sutrašnjice Njemačkog glazbenog vijeća. Kao gostujući dirigent nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Srednjonjemačkog radija, Nirnberškim i Bremenskim filharmonijskim orkestrom, Nirnberškim i Brandenburškim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a te sa Zagrebačkim i Beogradskim filharmonijskim orkestrom.

Valentin Egel

Valentin Egel

Violinistica Sueye Park jedna je od najistaknutijih talenata svoje generacije. Rođena u Južnoj Koreji 2000. godine počinje učiti violinu u dobi od četiri godine. Kao solistica Sueye Park bilježi nastupe s orkestrima uključujući Orkestar Komische Oper Berlin, Staatskapelle Weimar i Seulski filharmonijski orkestar. Nastupala je i na raznim festivalima i u koncertnim dvoranama u Francuskoj, Njemačkoj, Izraelu, Italiji, Južnoj Koreji, Španjolskoj, Švedskoj itd. Godine 2017. objavljen je njen debitantski disk, kritički uvelike priznata snimka 24 Paganinijeva capriccia, nakon čega je uslijedio disk kratkih virtuoznih skladbi za violinu, ‘Salut d’amour’.

Sueye Park

Sueye Park

Orkestar mladih glazbenika osnovan je 2017. godine (tada u sklopu Organizacije mladih glazbenika) na inicijativu studenata Muzičke akademije u Zagrebu, s ciljem promicanja i razvitka klasične glazbe te njegovanja glazbene kulturne baštine, posebice među mladima.  Postojanje udruge i sve aktivnosti planirane su i organizirane od samih članova udruge. Orkestar je ostvario nastupe u koncertnim dvoranama i drugim prostorima u Zagrebu, Varaždinu, Pregradi, Šibeniku, Tribunju, Makarskoj, Podgori, Prelogu, Štrigovi, Križevcima, Korčuli, Požegi, Rabu i Berlinu te je do sada realizirano preko četrdeset projekata. Od nagrada vrijedi istaknuti suradnju orkestra s Varaždinskim HNK u izvođenju monodramatske opere Dnevnik Anne Frank koja je dobitnik nagrade Judita za najbolje glazbeno ostvarenje na 67. Splitskom ljetu. Orkestar surađuje sa domaće i svjetski priznatim glazbenicima poput Evelin Novak, Matije Mejića, Martine Menegoni, Mateja Predojevića Petrića i drugih.

Orkestar mladih glazbenika

Orkestar mladih glazbenika

Moglo bi Vas zanimati