04
pro
2023
Vijesti

Najnovije izdanje iz Cantusova kataloga

Otkrivanja hrvatske glazbe za trubu na novom CD-u Vedrana Kocelja

Otkrivanja - Vedran Kocelj

Vedran Kocelj Otkrivanja

share

Najnovije izdanje iz Cantusova kataloga donosi album uglednoga hrvatskog trubača Vedrana Kocelja

Prvi trubač Simfonijskog orkestra HRT-a, stalni član Cantus Ansambla te stalni suradnik Hrvatskoga baroknog ansambla kroz više je desetljeća strpljivo i marljivo, s entuzijazmom i znatiželjom, razotkrivao djela hrvatskih autora kako studijskim snimkama, tako i na koncertnim podijima. Album Otkrivanja sada otkriva reprezentativni dio toga njegova repertoara.

Album otvara virtuozni Concertino za trubu, timpane i gudački orkestar Borisa Papandopula (1950.), slijedi ga efektna i razigrana Serenada za trubu, klavir, gudače i udaraljke Brune Bjelinskog (1957., pijanist Danijel Detoni), tu je zatim Pop-koncert za trubu i orkestar Igora Kuljerića (1999.), dok izdanje zaključuje skladba Seven Trumpets za trubu solo Srđana Dedića (1988.). Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnaju Mladen Tarbuk i Pavle Zajcev.

CD Vedrana Kocelja s pravom je ponio naslov Otkrivanja, iako je malo toga na tome albumu, zapravo, pravo otkriće. Pa ipak, album Otkrivanja ponudit će slušatelju doživljaj otkrivanja na mnogim razinama.

Otkrivanja - Vedran Kocelj

Vedran Kocelj Otkrivanja

Prije svega, u pogledu sviračke izvrsnosti kojom su djela u prvorazrednim tumačenjima Vedrana Kocelja na albumu predstavljena. Potom, u odnosu na činjenicu da odabrana djela, zbog iznimnih izvođačkih zahtjeva, dosad ipak nisu zaživjela intenzivnije u hrvatskoj izvođačkoj praksi. Neka od njih (Dedić) upravo je Kocelj vratio na trubački repertoar. Druga, pak, (Papandopulo, Bjelinski) ovim CD-om prvi put imamo priliku upoznati u njihovu integralnom obliku. A da ne govorimo o svim glazbenim užicima koje će nam podariti Pop-koncert Igora Kuljerića!

K tome, CD Otkrivanja otkrivanje je i po tome što se radi o Koceljevu prvom samostalnom albumu kao kruni njegova, višedesetljetnog, raznolikog i raznovrsnog umjetničkog djelovanja. Drugim riječima, njime napokon otkrivamo toga vrijednog interpreta u svjetlu u kojemu on to svojim radom, rezultatima i zalaganjem nedvojbeno i zaslužuje.

Naposljetku, album Otkrivanja Vedrana Kocelja razotkriva još jednu važnu činjenicu istaknutu i u uvodniku CD-a: da u hrvatskoj glazbi 20. stoljeća, naime, baštinimo trubački repertoar izvanserijske raznolikosti, bogatstva i kvalitete. Te da je pritom redom riječ o djelima izuzetnoga repertoarnog potencijala koji ovo izdanje razotkriva u svoj njegovoj punini.

Izdanje je objavljeno uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Album Otkrivanja dostupan je u Cantusovu katalogu (https://bit.ly/cantus-otkrivanja), kao i na digitalnim platformama (https://ampl.ink/QNrka).

– Cantus izdavaštvo

Moglo bi Vas zanimati