11
pro
2023
Vijesti

2023 International Telekom Beethoven Competition

Pijanist Lovre Marušić ostvario povijesni uspjeh za hrvatski pijanizam

Lovre Marušićosvojio je drugu nagradu na 2023 International Telekom Beethoven Competition u Bonnu

share

Jedan od najperspektivnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije, Lovre Marušić (1992.), osvojio je drugu nagradu na 2023 International Telekom Beethoven Competition u Bonnu, Njemačka kao i specijalnu nagradu Robert Schumann Award te time ostvario povijesni uspjeh za hrvatski pijanizam!

Lovre Marušić osvojio je drugu nagradu na 2023 International Telekom Beethoven Competition u Bonnu i Robert Schumann Award

International Telekom Beethoven Competition Bonn jedno je od najprestižnijih pijanističkih natjecanja na svijetu koje se održava svake dvije godine od 2001. godine u Bonnu, Beethovenovom rodnom gradu, a prethodni laureati tog natjecanja svjetska su pijanistička imena poput Hansa Suha, Alberta Ferra i Henri Sigfridssona.

Gotovo tri stotine pijanista iz cijeloga svijeta prijavilo se na ovo prestižno natjecanje a u samo finale su ušla najbolja tri  natjecatelja, uključujući Lovru Marušića, koji je nastupio sa eminentnim gudačkim trijom Beethoven Trio Bonn, izvevši Beethovenov klavirski trio br. 1 te 6 stavaka iz “Eleven Humoresques” J. Widmanna te sa Beethoven Orchestra Bonn pod ravnanjem Maestra Dirka Kaftana u Deutsche Telekom Forum dvorani, gdje je izveo Beethovenov 4. koncert za klavir i orkestar.

Finalisti su se natjecali za tri glavne nagrade i dvije specijalne nagrade.

Druga nagrada se sastoji od 25.000,00 Eura i brojnih nastupa i angažmana u Njemačkoj, Austriji i Italij dok se Robert Schumann Award sastoji od 1.000,00 Eura.

Finale se moglo pratiti uživo na web stranici natjecanja, pa su ga pratili milijuni gledatelja diljem svijeta.

Još prije samog natjecanja, menadžment Lovre Marušića, tvrtka CristoforiumArt i njegov generalni menadžer Danijel Gašparović, hrvatskom pijanistu dogovorio je niz uzbudljivih nastupa u 2024. godini, koji uključuju recitale u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Portugalu kao i niz nastupa diljem Hrvatske, turneju sa Slovačkom filharmonijom, koja se sastoji od dva koncerta u Bratislavi, jednog u Mariboru te jednog u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu te dvije turneje po šest koncerata u Kini, između ostalog.

Lovre Marušić osvojio je drugu nagradu na 2023 International Telekom Beethoven Competition u Bonnu i Robert Schumann Award

Foto: Marin Frka

LOVRE MARUŠIĆ (Omiš, 1992.) svoje prve poduke iz klavira dobiva od prof. Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv ugledne ruske pijanistice Natalije Troull, 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski, koju je 2011. godine uspješno završio. Studij na Muzičkoj akademiji započeo je u klasi Rubena Dalibaltayana a nastavio u klasi Ljubomira Gašparovića kod kojeg je uspješno diplomirao i stekao titulu magistra muzike. Svoje poslijediplomske studije nastavlja na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana.

Dobitnik je brojnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima se ističu prva nagrada na 20. Međunarodnom natjecanju «Santa Cecilia» u Portu (2018.), druga nagrada na 2021 Cleveland International Piano Competition u Clevelandu, Ohio, prva nagrada na Međunarodnom natjecanju IMF u Parizu (2018.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju New Stars (2016.) u Manchesteru, prva nagrada na Međunarodnom natjecanju World Piano Teachers Association u Londonu (2017.), prva nagrada i apsolutna pobjeda, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić (2016.), prva nagrada i nagrada za najbolju izvedbu djela J. S. Bacha na Međunarodnom natjecanju Jurica Murai u Varaždinu (2016.), nagrada za najbolju izvedbu hrvatskog autora na Međunarodnom natjecanju Ferdo Livadić u Samoboru (2016.),  Grand Prix 20. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Mihailo Vukdragović u Šabcu (2016.), prva nagrada na natjecanju Aleksandar Skrjabin u Parizu (2011.), prva nagrada i stipendija zaklade Dino Škrapić u Rovinju (2015.), prva nagrada na 2. Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Karlovcu (2015.), nagrada publike i nagrada dva pijanistička recitala u Miamiju (SAD) u Steinway Piano Gallery – Coral Globes  te u Savanni (Georgia) u ciklusu Piano in the Arts, druga nagrada na Međunarodnom natjecanju Zlatko Grgošević (2002.), prve nagrade na Regionalnim i Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe (2003., 2005.), druga nagrada i posebna nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju slavenskih kompozitora Stanislaw Moniuszko u Parizu (2009.) i mnoge druge. Na glasovitom Međunarodnom pijanističkom natjecanju Hamamatsu u Japanu 2016. godine plasirao se među 24 najbolja pijanista iz cijeloga svijeta. Također se plasirao u završnice slavnih međunarodnih pijanističkih natjecanja Leeds International Piano Competition (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Busoni Competition u Bolzanu, na kojima će nastupiti u kolovozu i rujnu 2021. godine.

Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za iznimne rezultate tijekom studija. Kao solist i komorni glazbenik nastupa na raznim festivalima i koncertnim ciklusima diljem Hrvatske, Srbije, Italije, Njemačke, Lihtenštajna, Rusije, Ukrajine, Japana i SAD-a.

Redovito nastupa sa uvaženim orkestrima pod ravnanjem eminentnih dirigenata poput orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, Irkutske filharmonije pod ravnanjem maestra Ilmara Lapinshema, Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Zorana Juranića, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, simfonijskog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka, orkestra El sistema Srbija pod ravnanjem maestra Gerarda Estrade i mnogim drugima.

Svoje pijanističke vještine usavršavao je kod uvaženih profesora i pijanista poput Nauma Gruberta, Mikhaila Oleneva, Petera Eichera, Snežane Čadikovske, Evgenya Starodubtseva, Szokolaya Balázsa, Dmitrya Bashkirova, Danijela Detonija, Malcolma Bilsona, Kemala Gekića, Eduarda Huberta, Nina Katamadzea, Pavela Gililova i drugih. Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u zvanju asistenta na klavirskom odjelu te je izvršni i umjetnički voditelj festivala komorne glazbe Ostinato u Omišu. Generalno zastupništvo potpisao je sa tvrtkom CristoforiumArt i zastupa ga osnivač i generalni menadžer Danijel Gašparović.

Moglo bi Vas zanimati