19
tra
2023
Porin

30. godina glazbene nagrade

Porin: Deset najuspješnijih Novih izvođača godine

Porin

share

Od Maje Blagdan do Filipa Rudana. Kroz trideset godina glazbene nagrade Porin mnogi od onih koji se danas smatraju najvećima na domaćoj glazbenoj sceni nekoć su bili tek na početku uspješne karijere te su zasluženo ponijeli kipić u kategoriji Novog izvođača godine.

Izdvojili smo deset najuspješnijih.

 

Maja Blagdan (1994.)

Samostalnu je karijeru nakon angažmana u grupi Stijene započela početkom devedesetih, u suradnji sa Zrinkom Tutićem. Na Zagrebačkom festivalu 1992. odnosi prvu nagradu stručnog žirija, a godinu dana poslije toga objavljuje debitantski album Vino i gitare koji joj donosi nagradu Porin. No 1996. godina je ona koja se pamti i prepričava dandanas – kada je s pjesmom “Sveta ljubav” zauzela visoko, četvrto mjesto na Eurosongu u Oslu. Otpjevala je najvišu notu u povijesti Eurosonga, B5.

 

Alen Vitasović (1995.)

Davne 1995. bio je nominiran u čak pet kategorija, a osvojio je Porin za Najboljega novog izvođača. Brojne su zanimljive priče i kurioziteti vezani uz njega, a jedna od njih je svakako činjenica da je 1997. odlukom predsjednika Tuđmana dobio Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobit doprinos kulturi. Istarska čakavica njegov je zaštitni znak, a nakon nebrojenih hitova i održanih koncerata diljem svijeta, njegovi se koncerti danas nazivaju „feštama svih fešta”. Alen te gleda.

 

Divas (1997.)

Ivana Husar, Marija Husar, Maja Vučić i Martina Pongrac urbanim su pop zvukom grupe Divas osvojile nekoliko statua nagrade Porin. Najboljim novim izvođačem proglašene su u godini kada su objavile debitantski album Ladies na kojem su se našli hitovi “Pet”, “Sexy Cool” i “Funky Maniac”. 2005. nakon koncerta Divas & dive u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski prekinule su karijeru, no njihovi su hitovi i dandanas neizostavan dio svakoga dobrog tuluma.

 

Songkillers (1998.)

Grupa Songkillers ove je godine proslavila trideset godina postojanja, a 1998. godine nagrađeni su Porinom za Najboljega novog izvođača. Iza njih su brojni hitovi i rasprodani koncerti, a danas ih nazivaju legendama hrvatskog funka. Godinu ranije objavili su prvi samostalni album Fleka, a njihov vjerojatno najveći hit “Ni’ko kao ti“ te iste godine pokorio je sve top ljestvice, uključujući i nikad prežaljeni Hit Depo. “Malo toga ostaje“, “Medena“, “Mislima“, “Ne znam gdje sam“, “Nema vremena“, “Dao sam ti sve“, “Egoist“, “Još se ne dam“, “Ljetna kiša“, “Sreća“, “Sve si uzela“, “Tako volim što te znam“, “Ti i ja“ i “Dio mene“ samo su neki od hitova Ubijača pjesme, nadimka koji su između ostalih dobili i zbog živopisnih improvizacija tijekom nastupâ na početku svoje karijere.

 

Dalmatino (2002.)

Premda su već 2002. dobili Porin u kategoriji Najboljega novog izvođača, zasluženi uzlet grupe Dalmatino dogodio se tijekom posljednjih nekoliko godina. Nevrime i nesrića donijeli su im dobro – rasprodane koncerte po arenama diljem Hrvatske.

 

Edo Maajka (2003.)

Direktan i beskompromisan, širokih pogleda na glazbu i društvo, Edo Maajka najprepoznatljivija je osoba domaće hip hop scene. Definirao je generacije, njegov put nije bio jednostavan, a sve je misli pretvorio u slikovite rime već na debitantskom albumu Slušaj mater iz 2001. godine koji ga je lansirao na sâm vrh. Ostalo je povijest.

 

Jacques Houdek (2004.)

Od kluba Sax! do velike pozornice Eurosonga. Jacques Houdek, Gospodin Glas, kroz godine je objavio nebrojene hitove te svojim vokalnim znanjem i sposobnostima inspirirao mnoge aktivne pripadnike domaće glazbene scene. Bilo kao mentor ili pjevač, Jacques je i dandanas uvijek u centru pozornosti publike.

 

Natali Dizdar (2005.)

Krajem 2003. godine pojavila se u talent showu Story Supernova Music Talents koji je zaludio javnost. Nevjerojatan je hype tada zavladao za natjecateljima, koji se od tada nije ponovio. Natali Dizdar, Saša Lozar, Damir Kedžo, Ivana Radovniković, Nera Stipičević i Emina Arapović imena su iste generacije showa koja su i dandanas glazbeno aktivna. Natalina glazbena karijera od kraja showa nastavila se uzlaznom putanjom, a danas, osim samostalne karijere, djeluje i kao članica grupe BETI.

 

Marko Tolja (2008.)

Marko Tolja danas je poznato i uvijek rado viđeno lice domaće glazbene scene. Njegova solistička karijera započela je 2006. godine kada je upoznao Olju Dešića s čijom se pjesmom “Pratila je mala” pojavljuje prvi puta kao solist na festivalu Melodije Istre i Kvarnera. Od tada do danas okušao se u mnogobrojnim glazbenim pravcima, od mjuzikla do jazza, a danas je omiljeno lice vodećih glazbenih projekata TV ekrana.

Silente (2014.)

“Terca na tišinu” protresla je 2013. godine domaću glazbenu scenu te označila veoma uspješan početak glazbene priče dubrovačke grupe Silente. Deset godina i četiri albuma poslije, Silente je jedan od najtraženijih domaćih bendova, a prošle su godine, prema podacima HDS ZAMP-a, na popisu izvođača s najvećim brojem prodanih ulaznica u 2022. godini.

Moglo bi Vas zanimati