14
tra
2023
Porin

30. godina glazbene nagrade

Porin: Deset najzanimljivijih nastupa

Porin: Severina, Oliver, Vojko, Jelena Rozga, Let 3

share

U trideset godina dodjele glazbene nagrade Porin pozornicom su prodefilirala sva najveća i najznačajnija imena domaće glazbe. Nastupi u svečanom ambijentu dodatno su naglasili kvalitetu i ljepotu bezvremenskih pjesama, a ponekad su bili iskorišteni za slanje zanimljivih društvenih ili osobnih poruka. Izdvojili smo deset najzanimljivijih.

 

Oliver Dragojević – “Cesarica “ (1994.)

Prvi Porin za Pjesmu godine – kao i za Hit godine – pripao je Gibonniju i Oliveru Dragojeviću za “Cesaricu” koja se danas smatra najvećim hitom u povijesti Hrvatske. Danas nagrada publike za Hit godine nosi ime upravo ove skladbe, a Oliver ju je izveo uživo na prvoj svečanoj dodjeli 1994. u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji.

 

Severina – ”Mala je dala” (2002.)

Dubrovnik je 2002. godine protresla izvedba Severine koja se prepričava još dan-danas. Severina je trebala nastupiti s pjesmama ”Virujen u te” i ”Mala je dala”, zbog čega ju je Zrinko Tutić zamolio da zamijeni ovu drugu jer ju je smatrao neprikladnom za dodjelu nagrade. Severina ga je poslušala i promijenila pjesmu – na svoj način. Ostalo je povijest.

 

Let 3 & E.N.I. – “Tazi Tazi” (2001.)

Let 3 je spreman da svojim performansom zaintrigira Europu, odnosno cijeli svijet, a 2001. godine zaintrigirao je domaću javnost posebnom kostimografijom za izvedbu pjesme “Tazi Tazi” u duetu s grupom E.N.I. Kostimografiju su djelomično odbacili 2004. godine u istom sastavu s pjesmom “Mara Pogibejčić”, dok su 2010. ponovno uzburkali javnost vatrenom i domoljubnom izvedbom pjesme “U rupi od smole”.

 

El Bahattee – “Samoubojstvo“ (2003.)

Nastup El Bahatteeja pamtit će se po tome što se na pozornicu popeo s američkom zastavom preko koje je velikim crnim slovima pisalo Jedite k***c. Tako je izrazio svoje neslaganje s američkim napadom na Irak, a kao rezultat tog protesta njemu i ostatku benda do kraja života zabranjen je ulazak u SAD. Danas se bavi izradom čokolade.

 

ET – “Da ti nisam bila dovoljna” (1995.)

„Naša najjača i najpoznatija dance grupa, sigurno ćete ih srdačno pozdraviti“, najavio ih je Oliver Mlakar, a oni su Electro Team, poznatiji kao ET, kojima je druge godine dodjele nagrade Porin pripala statua za Hit godine. “Da ti nisam bila dovoljna”, pjevala je Vanna u pratnji D’Knocka i Boytronica na sintesajzerima, uz plesne pokrete pratećih plesača i glasne ovacije iz publike.

 

Mišo Kovač – “Noćas ćemo zemlji ko materi reć“ (2012.)

I Mišo Kovač nastupio je na Porinu, i to 2012. godine kada je primio nagradu za životno djelo. „Već sam trebao dobiti Porin za životno djelo, ali bolje ikad nego nikad!“, rekao je tada Mišo, a na dodjeli je izveo pjesmu “Noćas ćemo zemlji ko materi reć“, koju je na Splitskom festivalu izveo davne 1977. godine. Oduševljenih reakcija publike nije nedostajalo, a glasne ovacije „Mišo, Mišo!” prožele su dvoranu.

 

Jelena Rozga – “Bižuterija” (2011.)

Hit godine o kojem se pričalo godinama. “Bižuterija”, s autorskim potpisom supružnika Huljić i u izvedbi Jelene Rozge, izazvala je buru reakcija u Biogradu, kada mu je 2011. publika dodijelila ovu prestižnu nagradu. Struka i nije bila najsretnija s odabirom, no danas je malo onih koji ne znaju stihove ovoga velikog hita.

 

Giuliano i Marijan Ban – ”Jugo” (1999.)

Ovogodišnji dobitnik Porina za životno djelo, Marijan Ban, na samom je kraju prošlog milenija s Giulianom uz pratnju orkestra izveo tada proglašenu Pjesmom i Hitom godine, danas evergreen domaće glazbe, pjesmu “Jugo”.

 

Dječaci – ”Struja” (2016.)

Dječaci su iskoristili nastup na Porinu da izraze revolt zbog ukidanja satirične emisije Montirani proces, zbog čega je Ivo Sivo nakon izvedbe pjesme ”Struja” u pratnji KUD-a Pleter uzviknuo: „Montirani proces! Stop cenzuri na HRT-u!“

 

Oliver Dragojević, Dino Dvornik, Aki Rahimovski, Petar Grašo i drugi – “Skalinada”, “Vjeruj u ljubav”

Na samom kraju dodjele glazbene nagrade Porin na pozornici su se okupili Oliver Dragojević, Dino Dvornik, Aki Rahimovski, Petar Grašo i mnogi drugi pripadnici glazbene scene te zajedno zapjevali “Skalinadu” i “Vjeruj u ljubav”.

Moglo bi Vas zanimati