21
ožu
2024
Vijesti

Festival organiziran u suradnji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Zagrebačke filharmonije

Predstavljeno prvo izdanje Zagrebačkog glazbenog proljeća u Lisinskom

Zagrebačko glazbeno proljeće

Zagrebačko glazbeno proljeće

share

Festival će obuhvatiti četiri dana zadivljujuće raskoši posvećene kraljici instrumenata – orguljama. Ovaj festival, organiziran u suradnji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Zagrebačke filharmonije, obećava izvanredno glazbeno iskustvo za sve ljubitelje klasične glazbe.

Na konferenciji za medije održanoj danas u Dvorani Lisinski predstavljen je novi glazbeni festival, Zagrebačko glazbeno proljeće, koji će se održati od 25. do 28. travnja u Lisinskom i dvoranama Václav Huml i Blagoje Bersa na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Zagrebačko glazbeno proljeće festival je posvećen glazbenim fenomenima, skladateljima, izvođačima i drugim elementima iz povijesti i suvremenosti hrvatske glazbe.

Na konferenciji su govorili ravnateljica Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Nina Čalopek, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Filip Fak, umjetnički savjetnici Festivala Ljerka Očić i Pavao Mašić te Krunoslav Marić iz Zagrebačkih solista, dok se umjetnički voditelj festivala, maestro Dawid Runtz javio videopozivom iz Varšave.

Zagrebačko glazbeno proljeće - govornici

 Festival Zagrebačko glazbeno proljeće je produkt i prva zajednička realizacija Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Zagrebačke filharmonije kojom želimo pokazati da postoji sasvim prirodna veza između ovih dviju ustanova i to ne samo u sustanarstvu već i u potrebi da se zajedno kreativno izrazimo te da gradu Zagrebu, Zagrepčankama i Zagrepčanima, našoj dragoj publici, damo ono najbolje što im imamo za dati, a to je glazbena umjetnost. Glavna motivacija festivala, koji je ove godine posvećen orguljama je da u svakom svojem idućem izdanju u tematski fokus stavi nešto novo i drukčije iz hrvatske glazbene baštine“, navela je ravnateljica Lisinskog Nina Čalopek.

Zagrebačko glazbeno proljeće - govornici, Nina Čalopek

Umjetnička savjetnica Festivala Ljerka Očić pohvalila je inicijativu koja je vezana za obljetnicu orgulja u Lisinskom, ali i trenutak da se pokaže da je hrvatska orguljaška scena u svom procvatu: „Drago mi je da smo tijekom našeg 30godišnjeg rada na Muzičkoj akademiji uspjeli iznjedriti vrsne glazbenike koji će se imati prilike predstaviti na Zagrebačkom glazbenom proljeću. Posebno me veseli da su u program uključeni sadašnji studenti Muzičke akademije na koje sam izuzetno ponosna. Čak četvero mojih studenata izvesti će jedan maratonski program u trajanju preko dva sata te ćemo predstaviti orgulje Muzičke akademije na koje također trebamo biti ponosni.

Pavao Mašić predstavio je program Orguljaški maraton naglasivši važnost i prepoznatljivost orgulja u Lisinskom koje popularno zovu četvrtim zidom Lisinskog. „Naša je ideja da orgulje otvorimo što većem broju orguljaša i javnosti s obzirom na doista veliki potencijal tog veličanstvenog instrumenta. Posebno bih istaknuo projekciju nijemog filma Nosferatu koji prati orguljaš Baptiste-Florian Marle-Ouvrard kroz improvizaciju u realnom vremenu. Na kraju, orgulje su jedini instrument koji može zamijeniti doslovce cijeli orkestar.

Zagrebačko glazbeno proljeće - govornici, Pavao Mašić

Krunoslav Marić iz Zagrebačkih solista predstavio je koncert koji će Zagrebački solisti održati 27. travnja uz gostovanje Juliana Steckela  na violončelu i Krešimira Klarića na orguljama: „Zagrebačkim solistima je veliko zadovoljstvo što ćemo opet gostovati u Dvorani Lisinski te vas sve pozivam da nam se pridružite i podržite Zagrebačko glazbeno proljeće.“

Važnost organizacije glazbenih radionica i programa za djecu i mlade u Lisinskom, kao i interdisciplinarnost ovog festivala naglasila je ravnateljica Lisinskog Nina Čalopek te je istaknula da Lisinski mora biti platforma za razvijanje novih formata i novih modela predstavljanje glazbe i umjetnosti djeci i mladima, ali i odraslima. Orguljašica Ursa Ljuban vodit će radionicu za djecu i mlade te održati kratki koncert, a Tomislav Heferer iz Umjetničke radionice Heferer interaktivno će predstaviti amblemske orgulje Dvorane Lisinski.

Osvrćući se na ime novopokrenutoga festivala, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Filip Fak napomenuo je da sam naziv festivala kombinira tri jako lijepe stvari: Zagrebglazbu i proljeće: „Vjerujem da će zagrebački glazbeni život oživjeti te da će nas ovaj festival uvesti u jednu novu eru procvata, novu renesansu glazbe.

Na kraju je najavio završni koncert, koji će se održati 28. travnja, na kojem će gostovati jedan od najpoznatijih koncertnih orguljaša svijeta – Vincent Dubois, uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Dawida Runtza.

Dio programa je besplatan, dok se ulaznice za koncertna događanja mogu kupiti na blagajni Lisinskog i online na www.lisinski.hr.

Moglo bi Vas zanimati