11
tra
2024
Vijesti

Nova dimenzija autorske glazbe

Predstavljeno Žarište – novo središte zagrebačke glazbene scene

Žarište - program suvremene autorske glazbe

Žarište - program suvremene autorske glazbe

share

Centar za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture u suradnji sa Zagrebačkim gradskim kazalištem Komedija pokreće Žarište – novi koncertni program suvremene autorske glazbe.

Smješten u Klubu Kazališta Komedija – Kontesa, Žarište predstavlja značajan korak prema profesionalizaciji uvjeta rada za autore i autorice te korak prema obogaćivanju kulturne ponude grada Zagreba. Cilj programa je pružanje umjetničke platforme za izvedbu autorske glazbe te osiguravanje novog mjesta za otkrivanje glazbenih izvođača. Žarište će biti mjesto susreta, inovacije i kreativnog izražaja u samom srcu Zagreba.

Prvi najavljeni izvođači koji će nastupati u sklopu programa su Doringo (petak, 3.5.), Pseća Plaža (petak, 10.5.) i Kozmodrum (petak, 17.5.). 

Doringo

Doringo

Pseća Plaža

Pseća Plaža

Kozmodrum

Kozmodrum

“Ideja za program nastala je nakon iskazane potrebe glazbene scene za osiguravanjem prostora s profesionalnim uvjetima za izvedbe manjeg kapaciteta. Svjesni smo privremenog ili stalnog zatvaranja niza prostora u centru Zagreba za ovakav tip programa te ćemo na ovaj način pokušati popuniti tu prazninu”, komentirao je Hrvoje Laurenta, privremeni ravnatelj Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture.

Program sufinancira Grad Zagreb i predstavlja dio širih nastojanja za podršku kulturnom i društvenom razvoju grada. Budući planovi organizatora uključuju osiguravanje stalnog prostora za ovakav tip programa uz brojne dodatne aktivnosti usmjerene na razvoj i promociju autorske glazbe.

“Ideja je da ne stanemo samo na programu, već da idemo i korak dalje. Želja nam je u skorijoj budućnosti u stalnom prostoru organizirati niz aktivnosti poput masterclassova, predavanja i radionica o glazbenoj produkciji, dizajnu zvuka i rasvjete, menadžmentu glazbenih programa i festivala, prilagođenih glazbenih programa za tinejdžere, djecu, osobe starije životne dobi te osoba s invaliditetom, promocija, knjiga, glazbenih predstava i sličnih događaja” zaključuje Laurenta.

 

 

Moglo bi Vas zanimati