31
lis
2023
Vijesti

60. Glazbena tribina Osijek

Premijera filma "Odjeci generacija: 60 godina Glazbene tribine HDS-a"

60. glazbena tribina Osijek

60. glazbena tribina Osijek

share

Premijerom dokumentarnog filma Odjeci generacija: 60 godina Glazbene tribine Hrvatskog društva skladatelja autorica Dine Puhovski i Petre Pavić u petak 3. studenog u Osijeku, a paralelno i na Youtube kanalu HDS-a, bit će svečano otvorena ovogodišnja 60. Glazbena tribina.

Ovogodišnja Glazbena tribina u Osijeku, uz bogati program koncerata i više govornih formata, donosi i premijeru dokumentarnog filma Odjeci generacija: 60 godina Glazbene tribine Hrvatskog društva skladatelja.

Bogata i raznolika povijest, ali i puno toga što se događalo uz i pored glavnog programa manifestacije, teme su kojima su se bavile autorice, muzikologinje Dina Puhovski i Petra Pavić. Film je realiziran poticajem umjetničkog voditelja Tribine Tibora Szirovicze i Hrvatskog društva skladatelja kao nositelja manifestacije.

Opsežni posao prethodio je finalnom rezultatu. Trebalo je doći do arhivskog materijala i potom ga obraditi, ali trebalo je odgovoriti još jednom izazovu: kako u nekih 45 minuta sažeti sve ono što se kroz sva ta desetljeća događalo na manifestaciji u čijem su fokusu otpočetka bili autori i njihovo stvaralaštvo.

Pozivu na intervjue odazvalo se šesnaestero sugovornika koji su iz različitih rakursa komentirali Glazbenu tribinu. “Šesnaestero sugovornika predstavlja razne selekcijske i organizacijske pristupe, identificiraju promjene na Tribini tijekom desetljeća, prisjećaju se prvih dolazaka na Tribinu i prizivaju skladbe koje su na njih ostavile poseban dojam”. Poseban segment svake Tribine bila su neformalna druženja, susreti i rasprave koje je Tribina omogućavala –  pa i provocirala, ističu Dina i Petra.

Tema koja se, dakako, posebno nameće ona je o koncepciji Tribine, a prije svega o tome kamo će Glazbena tribina dalje. Razni sugovornici nude i zanimljivo različite odgovore, zaključuju autorice.

Nagradno pitanje, pak, za sve one koji se sjećaju Tribine iz vlastitog iskustva, jest kojeg su se skladatelja sjetili gotovo svi sugovornici. Neka to pitanje dobije svoj odgovor na premijeri u petak u Osijeku, poručuju Dina i Petra.

Premijerna projekcija održat će se u petak 3. studenog u Kulturnom centru u Osijeku u 22 sata, ali paralelno i na Youtube kanalu Hrvatskog društva skladatelja.

Snimatelj filma je Vjekoslav Skledar, a montažerka Iva Blašković. Ulomke iz arhivskog materijala ustupila je Hrvatska radiotelevizija.

Moglo bi Vas zanimati