18
ožu
2024
Vijesti

skladatelj i glazbenik

Preminuo je Igor Savin

Igor Savin

Igor Savin

share

U 78. godini preminuo je skladatelj i glazbenik Igor Savin (29. srpnja 1946. – 6. ožujka 2024.).

Pijanist, klavijaturist, vibrafonist, skladatelj, aranžer i producent Igor Savin rođen je u Zagrebu, a živio i školovao se u Osijeku od 1947. do 1967. godine. Kao osamnaestogodišnjak je utemeljio svoj prvi jazz sastav, Jazz Quintet. Na drugoj godini Muzičke akademije upisao je dopisno školovanje na Berklee College of Music iz Bostona na kojoj je učio harmoniju, improvizaciju i skladanje.

Svirao je u filmskim orkestrima i ansamblima, te big band sastavima u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji, Grčkoj, Španjolskoj, Kubi, SAD-u, Kanadi, Francuskoj, Irskoj i Meksiku. S orkestrima Hrvatske radiotelevizije nastupio na 750 koncerata kao pijanist, vibrafonist i klavijaturist.

Surađivao je s mnogim hrvatskim jazz glazbenicima i nastupao na brojnim festivalima jazz glazbe. Autor je glazbe za brojne filmove, balete, radio drame, big band sastave, zborove i simfonijske orkestre. Uz saksofonista Željka Kovačevića djelovao je u duu Modo Novo s kojim je održao niz koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu te objavio albume Modo Novo – Musica sacra antiqua croatorum, Music of Erik Satie, Live in Dubrovnik i Musica sacra antiqua croatorum – Christus natus est hodie.

Utemeljio je elektronički studio Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga za snimanje elektroničke glazbe, a nakon toga radio je u vlastitom digitalnom studiju. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih, nagrade Međunarodne federacije kino klubova, počasne diplome Gijon ’97, te Nagrade Miroslav Sedak – Benčić Hrvatskoga društva skladatelja 2004. godine za skladbu Vitar piri. Objavio je petnaest nosača zvuka te je višestruko je nagrađivan za instrumentalnu te filmsku i kazališnu glazbu.

Sahranjen je u krugu obitelji.

Moglo bi Vas zanimati