30
stu
2023
Vijesti

AUTOR I PJEVAČ GRUPE THE POGUES

Preminuo Shane MacGowan

Shane MacGowan na koncertu Poguesa u Zagrebu / Foto: Željko Hladika/Pixell

share

Shane MacGowan, pjevač i tekstopisac pionirskog keltskog punk benda Pogues preminuo je u dobi od 65 godina nakon dugog razdoblja lošeg zdravlja. U priopćenju obitelji stoji da je umro u 3:30 ujutro 30. studenoga. Nastupio je dvaput u Zagrebu: s Poguesima 2011. na Šalati i solo, uz prateći bend The Popes 1998. na festivalu Fiju Briju

 

Njegova supruga Victoria Mary Clarke napisala je u izjavi na društvenim mrežama: “Shane će uvijek biti svjetlo koje držim pred sobom i mjera mojih snova i ljubav mog života… Neopisivo sam blagoslovljena što sam ga upoznala i što sam ga voljela i što me on tako beskrajno i bezuvjetno voli.” U prosincu 2022. MacGowan je hospitaliziran zbog virusnog encefalitisa i zbog toga je proveo nekoliko mjeseci 2023. na intenzivnoj njezi.

MacGowan je nastojao prenijeti snagu irske tradicionalne glazbe na rock scenu, inspiraciju crpeći iz književnosti, mitologije i Biblije. “Postalo je očito da je ono sve što se moglo napraviti sa standardnim rock formatom, obično prilično loše”, rekao je za NME 1983. dok su Poguesi počinjali. “Samo smo željeli gurnuti glazbu koja ima korijene, koja je općenito jača i ima više stvarnog bijesa i emocija niz grlo pop publike.”

Moglo bi Vas zanimati