30
stu
2023
Vijesti

Zagrebačka filharmonija

Tribina posvećena Krzysztofu Pendereckom

Tribina posvećena Krzysztofu Pendereckom

share

Zagrebačka filharmonija organizira tribinu posvećenu velikom poljskom skladatelju Krzystofu Pendereckom povodom 90 godina od rođenja.

Tribina će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. godine u Dvorani Blagoja Berse na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u 11 sati.

Očekuje nas razgovor s istaknutim umjetnicima i muzikolozima koji su imali priliku surađivati s Pendereckim te predavanje prof. Šipuša i prof. Olivera o opusu ovog slavnog skladatelja koji je itekako važan za svjetsku, ali i hrvatsku glazbenu povijest. Uz zvučne primjere koje ćemo imati priliku slušati na predavanju, Janko Franković član Zagrebačke filharmonije izvest će Preludij iz Suite za violončelo solo.

Ulaz je slobodan.

Tribina posvećena Krzysztofu Pendereckom

Krzysztof Eugeniusz Penderecki (1933. – 2020.)

Posebnost ovog glazbenog giganta je u tome da bi ga samog po sebi mogli nazvati – epohom. K. Penderecki je fenomen, kako u glazbenom, tako i u humanističkom poimanju zato jer gotovo i ne postoji događaj u povijesti čovječanstva koji nije privukao njegovu pažnju. Stoga je ovaj svestrani skladatelj i dirigent još za života bio cijenjen kod raznovrsnih slušatelja, čak i kod rock – glazbenika. Penderecki se cijeloga života snažno odupirao formaliznu svake vrste, tako se 70–ih godina 20. stoljeća ogradio od tada avangardnih trendova u glazbi i vratio se – tonalnosti. Bio je uspješan i plodonosan na svim poljima glazbene umjetnosti: simfonijskoj (8 simfonija), solističkoj (slavni Koncert za violinu), sakralnoj, (Muka po sv. Luki), vokalnoj, filmskoj, programskoj, TV glazbi. Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada i priznanja: UNESCO- za glazbu, Grammy, Cannes film festival, Emmy, Prix Italia, Orden bijelog orla (Poljska), medalja Per artem ad Deum i mnoge druge. Ovaj rado viđen gost Zagreba odlikovan je 2013. godine odličjem Reda Danice hrvatske. Diljem svijeta proslavila ga je skladba Therenody for the victims of Hiroshima koju ćemo čuti na koncertu Zagrebačke filharmonije 1. prosinca 2023. godine. Slušat ćemo i simfoniju br. 2, Božićnu, u kojoj možemo prepoznati uvodni motiv božićne pjesme Tiha noć.

– Zagrebačka filharmonija

Moglo bi Vas zanimati