03
sij
2024
Vijesti

u listopadu: 100 godina nacionalnog radijskog programa u Italiji

Radiotelevisione Italiana danas slavi 70 godina televizije

RAI

Slavljenički logotip RAI-ja za 2024. godinu

share

RAI, Radiotelevisione Italiana, taijanska nacionalna medijska kuća danas slavi 70 godina televizije

Dana 3. siječnja 1954. iz povijesne je zgrade na milanskom Corso Sempione službeno počelo redovito emitiranje Talijanske radiotelevizije, RAI-ja. Od tog dana televizija je ušla u živote Talijana, donoseći sa sobom niz kulturnih i društvenih promjena.

Prethodnik RAI-ja bilo je Talijansko radijsko udruženje osnovano 1924., koje je zatim 1927. godine postalo Talijansko tijelo za reviziju radija (EIAR), Radio Audizioni Italiane (RAI) 1944. godine te konačno RAI − Radiotelevisione Italiana, godine 1954. Do 1952. započela je eksperimentalna faza emitiranja, ali tek 1954. stigle su slike. Dvojica spikera ovako su predstavila događaj: “Talijanska televizija počela je danas s redovitim radom službenom inauguracijom studija i opreme u Milanu, Torinu i Rimu, uz izravni televizijski prijenos.”

https://youtu.be/mhFVVsgRvZM?si=jZ90vt7IUJu7hrS7

Kada je RAI započeo emitirati, imao je samo 88.000 pretplatnika; u roku od četiri godine bit će ih više od milijun. Sjedište je sačuvano u Torinu i dosegnulo oko 36 posto tadašnjeg stanovništva, budući da je televizija još uvijek bila “luksuzna roba”. Godine 1965. RAI je imao više od 6 milijuna pretplatnika. RAI Due je počeo s emitiranjem 4. studenog 1961., dok je RAI Tre 1979. godine.

Na dan kada se obilježava godišnjica prvog redovitog televizijskog emitiranja, Rai Cultura posvećuje velik dio svog programa “rođendanu” malog ekrana, sa svojim velikim protagonistima jučer i danas.

U početku je prisutnost žena na televiziji ograničena na uloge spikerica ili voditeljica. Međutim, s vremenom se ta prisutnost značajno pojačava, kako ispred tako i iza kamera. Paolo Mieli i profesorica Silvia Cassamagnaghi bavili su se tom temom (značajnom i za ovdašnji kontekst) u emisiji “Prošlost i sadašnjost”, koja se emitirala danas na Rai 3.

 

 

 

Moglo bi Vas zanimati