03
sij
2024
Vijesti plus

Obljetnica smrti skladatelja, glazbenika i pedagoga

Sjećanje na Miroslava Miletića

Miroslav Miletić

Miroslav Miletić u Šibeniku na dodjeli Porina, 2009. godine / Foto: Hrvoje Jelavić/VL

share

Na današnji dan prije šest godina preminuo je hrvatski skladatelj, violist, violinist, pedagog i voditelj ansambla, Miroslav Miletić

Njegovo ime danas nosi koncertna dvorana glazbene škole Frana Lhotke u Sisku, Miletićevom rodnom gradu gdje su 2000. godine njemu u čast utemeljeni Dani glazbe Miroslava Miletića, kao godišnja manifestacija. Njegova solistička skladba, Ples za violinu solo, ističe se kao najizvođenija hrvatska skladba u inozemstvu.

Vrijedan skladatelj, topao čovjek i omiljeni kolega, Miletić je studirao violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (kasnije prešavši na violu), dok je kompoziciju učio privatno u Zagrebu, Pragu i Hilversumu. Četiri je godine pohađao glasovite (i za ono vrijeme mladom suvremenom skladatelju vitalne) Glazbene tečajeve za u Darmstadtu.

Obilježavajući 90. rođendan, 2015. godine je snimljen kratki portretni video koji odražava Miletićev duh i donosi male zanimljivosti s njegova glazbenog i životnog puta.

Miletić je bio vrlo aktivan i kao glazbenik: solo violist Simfonijskog orkestra RT Zagreb i Zagrebačke filharmonije te pedagoški, kao profesor viole u Glazbenoj školi Pavla Markovca. Godine 1959. osnovao je Kvartet Pro Arte s kojim je odsvirao velik broj turneja, njegujući osobito glazbu 20. stoljeća i glazbu hrvatskih autora. Više je godina u suradnji s kolegama Adalbertom Markovićem i Zlatkom Pibernikom organizirao Dane hrvatske glazbe.

U programskoj knjižici autorskog albuma Miroslava Miletića, muzikologinja Erika Krpan piše: „Skladatelj Miroslav Miletić na stanovit je način jedinstvena pojava u hrvatskoj glazbi druge polovice 20., a osobito u 21. stoljeću, koje hrvatsku glazbu većinom obilježava karakteristikama udaljenim od tradicijskih načela koja su skladatelji poput Miletića čuvali u dalekim godinama sredine prošlog stoljeća, kada su ta načela za njih predstavljala i određenu moralnu vertikalu u razradi vlastite glazbene estetike.

Miletić pripada generaciji, točnije, grupi hrvatskih autora, koja je sredstva glazbenog izraza gradila na tradicijskim izvorima i znanjima, ne nastojeći «zaboraviti sve što se tijekom studija naučilo kako bi se moglo započeti iznova» – kako je znao govoriti Milko Kelemen.“

Uz ovo izdanje, objavljeni su i drugi tekstovi o Miletiću i njegovoj glazbi, među ostalim, i ovaj digitalno dostupan članak muzikologinje dr. sc. Zdenke Weber, a notni materijal može se pronaći u Fondu Zbirke muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Vrijednu ostavštinu autografa Miroslava Miletića Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu darovala je njegova kći, Jasmina Balogh.

Zbirka muzikalija i audiomaterijala NSK pohranjuje i daje na korištenje vrijednu glazbenu građu u obliku notnih tiskovina i glazbenih rukopisa te zvučnu građu na različitim materijalnim oblicima. Opsežan fond Zbirke sadrži više od 30 tisuća jedinica zvučne građe, oko 20 tisuća svezaka glazbenih rukopisa i rukom pisanih dokumenata u okviru ostavštine hrvatskih skladatelja među kojima i velikana hrvatske glazbe Vatroslava Lisinskoga, Blagoja Berse, Ivana Zajca, Ferde Livadića, Ivana Padovca, Jakova Gotovca i drugih. Dio notnog i zvučnog fonda Zbirke dostupan i je u digitalnom obliku na portalu Digitalne zbirke NSK.

Foto: Fond Zbirke muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Zlatni lav osvojen 1960. u Veneciji za filmsku glazbu, kojemu je godinu prije prethodila Nagrada fondacije Gaudeamus, zatim Vjesnikova nagrada Josip Štolcer Slavenski, Dvije nagrade JRT; Zlatno sunce grada Dubrovnika, Nagrada grada Siska za životno djelo i značajan doprinos ugledu grada Siska te Porin za životno djelo, dio su priznanja i odraz njegova životnog rada kojim je zadužio hrvatsku glazbu i kulturu.

Upravo je Porin posljednja nagrada koju je primio za života, osvojivši 2017. godine nagradu za najbolju skladbu u klasičnoj glazbi za Glas iz Dubrovnika, stavak za klarinet i gudače, a preminuo je 3. siječnja u Zagrebu u 93. godini života.

Glazbu Miroslava Miletića engleski je književnik Alan Sillitoe opisao kao “čistu, jasnu, zanimljivu i srcu razumljivu”, a njegov dvostruki glazbenički identitet – violista i skladatelja – omogućio mu je širok uvid te vrstan kreativni doprinos u glazbi.

Sljedeće godine, 22. kolovoza 2025., obilježit će se stoljeće od rođenja Miroslava Miletića, a tom prilikom se veselimo čuti njegovu svevremensku glazbu u suvremenim interpretacijama mladih generacija.

Moglo bi Vas zanimati