15
sij
2024
Vijesti

više od 60 izvedbi i izložbi, ulaz slobodan

Rođendan umjetnosti 17. siječnja 2024. na Muzičkoj akademiji

Rođendan umjetnosti 17. siječnja 2024. na Muzičkoj akademiji

Foto: P. Poljaković

share

Međunarodni rođendan umjetnosti obilježava se diljem svijeta u srijedu, 17. siječnja, a tome slavlju opet se pridružuje Hrvatska uz sudjelovanje pet sastavnica umjetničkog područja Sveučilišta u Zagrebu: uz domaćina Muzičku akademiju, sudjeluju Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta, a ove se godine u program uključuje i Tekstilno-tehnološki fakultet.

Program Rođendana umjetnosti održat će se od 18 do 23 sata na Muzičkoj akademiji i uključit će više od 60 izvedbi.

Rođendan umjetnosti 17. siječnja 2024. na Muzičkoj akademiji

Foto: P. Poljaković

Međunarodni rođendan umjetnosti ove se godine obilježava šezdeset i prvi put, a davne 1963. iniciran je od strane francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je taj datum tada proglasio milijuntim rođendanom umjetnosti.

Glavni cilj Rođendana umjetnosti je kroz raznolik program publici svih uzrasta pružiti uvid u posebnosti visokog umjetničkog obrazovanja. Program će se održati 17. siječnja od 18 do 23 sata – svi prostori Muzičke akademije u tom će periodu oživjeti kroz raznovrsne izvedbe i radove. I ove će se godine u program izravno uključiti Europska radiodifuzijska unija (EBU) putem Dramskog i Glazbenog programa Hrvatskog radija i video streaminga.

Rođendan umjetnosti 17. siječnja 2024. na Muzičkoj akademiji

Foto: P. Poljaković

Akademija likovnih umjetnosti predstavit će se nizom aktivnosti kojima će široj javnosti prezentirati djelovanje svih šest odsjeka Akademije: projekciju najboljih nagrađenih animiranih filmova i videoradova, kroz restauratorsku radionicu, radionicu portretiranja, radionicu animacije te uz izložbu radova većeg formata, skulpturi manjeg formata i visećih instalacija.

Tekstilno-tehnološki fakultet putem projekcije filma predstavit će radove studenata diplomskog studija Modnog dizajna kao i održati dvije izložbe radova studenata s kolegija Kreiranje odjeće i Modna ilustracija te izložbu kostima iz zajedničkih projekata Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Muzičke akademije i Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Rođendan umjetnosti 17. siječnja 2024. na Muzičkoj akademiji

Foto: P. Poljaković

Arhitektonski fakultet uključit će se kroz odsjek Studija dizajna i to putem 3d mapirane projekcije koja osim što prezentira presjek radova nastalih u sklopu nastave na studiju dizajna i sama funkcionira kao rad u obliku video instalacije koja potiče korisnika na interakciju formiranjem svjetlih i tamnih volumena unutar prostora.

Muzička akademija kao domaćin događanja predstavit će se nastupima različitih komornih sastava i ansambala s djelima od baroka do najnovijih skladbi studenata Odsjeka za kompoziciju, otvorenom probom Gudačkog orkestra Muzičke akademije. Posjetitelji će imati priliku doživjeti kako se uvježbavaju skladbe za nastupe, kako se koristi elektronička oprema u suvremenim skladbama te kako nastaju izvedbe u kojima zajednički sudjeluju glumci i glazbenici.

Kao gosti će nastupiti i studenti Muzičke akademije u Puli, Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a bit će prikazani i najbolji filmovi s Revije UMAS 2022 odsjeka za Film i video Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Ulaz na program je slobodan.

Rođendan umjetnosti 17. siječnja 2024. na Muzičkoj akademiji

Rodendan umjetnosti 2024. plakat

 

 

 

Moglo bi Vas zanimati