15
sij
2024
Vijesti

Novo izdanje u nakladi Cantus

Trio Jongen objavio novi CD Freske

Trio Jongen objavio novi CD Freske

Trio Jongen Freske

share

Trio Jongen jedinstveni je komorni ansambl na hrvatskoj glazbenoj sceni. Želite li doživjeti zvuk flaute, fagota i klavira, koji će vas sigurno iznenaditi, poslušajte njihov novi album Freske objavljen za Cantus.

Ansambl čine naši prvorazredni glazbeni umjetnici, flautistica Renata Penezić, fagotist Žarko Perišić i pijanistica Marina Matolić, dobro poznati hrvatskoj glazbenoj sceni. U javnost sada izlaze sa svojim drugim diskografskim izdanjem, na kojem ponovno predstavljaju hrvatsku autorsku glazbu skladanu za njihov zanimljiv i atraktivan sastav.

Počeci Trija sežu gotovo deset godina unazad kad su Renata Penezić i Žarko Perišić s harfisticom Mirjam Lučev Debanić nastupili na Kaštelanskom kulturnom ljetu, ističe autorica Alenka Bobinsky u popratnom eseju na izdanju. Tada su izveli i Dvije skladbe za trio, op. 80 Josepha Jongena. Potaknuti izvedbom, po tome belgijskom skladatelju nadjenuli su si ime. Mirjam Lučev Debanić je potom zamijenila pijanistica Marina Matolić i tako je nastao današnji ansambl.

Bobinsky ističe i to kako Trio Jongen rado i često izvodi upravo novu hrvatsku glazbu. Nakon prvijenca Ibis, CD Freske drugi je njihov album s djelima hrvatskih skladatelja.

Trio Jongen objavio novi CD "Freske"

Riječ je redom o recentnim snimkama, ostvarenim početkom 2023. upravo za ovo diskografsko izdanje. Album uključuje dva djela Ivana Božičevića s kojim Jongenovci redovito surađuju (Spiritual Mountain i Tisuću borova, jedan mjesec), no tu su i skladbe Tomislava Uhlika (Djevojčica iz moje ulice), Željka Brkanovića (Vocatio iz Stuttgarta) te Miroslava Miletića (Freske). Po Miletićevim Freskama album je ponio i naslov.

Trio Jongen otkriva nam niz zanimljivih stranica iz hrvatske komorne glazbe, kroz više generacija hrvatskih skladatelja, priređenih ili skladanih za ovaj ansambl zanimljivog zvuka i nesvakidašnjeg instrumentalnog sastava.

Ulogu tonskog snimatelja i producenta preuzeo je Krešimir Petar Pustički, a izdanje je objavljeno uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Album je dostupan u Cantusovu katalogu (https://bit.ly/48u2ePn), ali i na svim digitalnim platformama (https://ampl.ink/5Yv0P).

Moglo bi Vas zanimati