11
stu
2023
Vijesti

inspiracija iz svijeta glazbe

Nova izdanja Školske knjige: Quincy Jones, Nada Bezić, Alex Ross i Lou Reed

Nova glazbena izdanja

share

U predstojećim izdanjima Školske knjige, čitatelji će imati priliku istražiti raznolik svijet glazbe kroz različite perspektive. Quincy Jones dijeli životne lekcije u svojoj autobiografiji, Nada Bezić proširuje svoje Glazbene šetnje Zagrebom na engleski i njemački, otvarajući vrata glazbene baštine grada turistima, dok Alex Ross u Wagnerizmu istražuje intrigantnu ulogu Richarda Wagnera u sučeljavanju umjetnosti i politike.

Quincy Jones: 12 nota – o životu i kreativnosti

Mudre lekcije o životu i strasti samoizražavanja

Prijevod: Dina Puhovski

Svestrani glazbeni velikan Quincy Jones, čija karijera traje više od sedamdeset godina, u autobiografskoj pripovijesti 12 nota – o životu i kreativnosti, otkriva mnoge fascinantne priče i dragocjene alate za uspješan i smislen život. Jones dijeli svoje iskustvo, od djetinjstva u Chicagu pa sve do vrhunskih dostignuća na svjetskoj glazbenoj sceni. Kroz sve umjetnikove životne uspone i padove, glazba zauzima glavno mjesto, ona je zamjenska „majka” koju Quincy Jones nije imao u svojoj blizini i pokretačka snaga koja je, uz potporu plemenitih mentora, preobrazila njegovu sudbinu. Glazbenik koji je producirao najprodavaniji album u povijesti, “Thriller” Michaela Jacksona, potiče čitatelje da slijede svoju kreativnost unatoč svim zaprekama.

Listalica je dostupna na poveznici.

Cijena: 18,50 € (139,38 kn)

Školska knjiga: Nova notna izdanja

Quincy Jones

Nada Bezić: Musical Walks Through Zagreb / Musikalische Spaziergänge durch Zagreb 

Glazbeni vodiči na engleskom i njemačkom jeziku – za zagrebačke turiste i strance

Prijevod: tim prevoditelja i jezičnih stručnjaka Školske knjige

Zahvaljujući Školskoj knjizi, Zagreb je dobio specijalizirani vodič Glazbene šetnje Zagrebom čime se pridružio europskim gradovima u ponudi jedinstvenog iskustva glazbenih šetnji. Ta zapažena i nagrađivana knjiga muzikologinje Nade Bezić upravo je objavljena na engleskom i njemačkom jeziku, omogućavajući brojnim turistima i strancima da istraže ključne glazbene lokalitete grada. Knjiga, koja kombinira detektivski pristup autorice s urođenom znatiželjom za prošlim vremenima, donosi edukativne priče smještene u središte Zagreba, oplemenjene njezinim očaravajućim “okom za detalje”.

Listalica je dostupna na poveznici.

Cijena: 25,09 € (189,04kn)

Školska knjiga: Nova notna izdanja

Musical Walks Through Zagreb

Školska knjiga: Nova notna izdanja

Musikalische Spaziergange durch Zagreb

Alex Ross: Wagnerizam – umjetnost i politika u sjeni glazbe

Izvanredno djelo o proturječnom fenomenu

Prijevod: Dina Puhovski

U svojoj knjizi “Wagnerizam – umjetnost i politika u sjeni glazbe”, Alex Ross, ugledni glazbeni kritičar časopisa New Yorker, istražuje kompleksnu ulogu glazbenog genija Richarda Wagnera u modernoj umjetnosti i politici. Ross analizira Wagnera kao poligon gdje se susreću čežnja za stvaranjem i razaranjem te sklonosti prema ljepoti i nasilju. Autor istražuje Wagnerov utjecaj na niz umjetnika, uključujući Virginiu Woolf, Thomasa Manna, Paula Cézannea, Isidoru Duncan i Luisa Buñuela. Knjiga rasvjetljava kontrast između divljačkog antisemitizma koji je obilježio Wagnerovu povijest i privlačnosti koju je njegova glazba imala za različite umjetničke pokrete, od anarhista do feministica. Za mnoge je njegovo ime danas gotovo sinonim za umjetničko zlo.

Listalica je dostupna na poveznici.

Cijena: 36,00 €  (271,24 kn)

Wagnerizam

Lou Reed: Vještina ravne crte – moj tai chi

Vještina ravne crte – moj tai chi sveobuhvatna je zbirka tekstova Loua Reeda o tai chiju, drevnoj borilačkoj vještini koja je tom glazbeniku, pjevaču, tekstopiscu, pjesniku i osnivaču legendarne rock-skupine Velvet Underground pomogla da probudi životnu energiju, uskladi duh i tijelo te promijeni svakodnevicu neurednog života rock zvijezde. Knjiga sadržava njegove tekstove o tehnici, praksi i svrsi borilačkih vještina, zatim eseje te promišljanja o meditaciji i životu.

Lou Reed je volio govoriti o tai chiju i oduševljeno ga je prenosio drugima. No, knjigu nije uspio dovršiti prije smrti. To je umjesto njega učinila njegova supruga, umjetnica Laurie Anderson, zajedno s još tri urednika i Louova prijatelja: Stephanom Berwickom, Bobom Curriejem i Scottom Richmanom. Srećom, istaknuti je glazbenik imao mnogo prijatelja i kolega koji su vježbali tai chi. Zajedno s njegovim riječima, njihovi glasovi i raznolika gledišta stvaraju bogat i dubok tekst knjige Vještina ravne crte.
O autoru knjige govore njegovi kolege glazbenici, umjetnici, suradnici, prijatelji, učitelji i ljubitelji tai chija, uključujući Hala Willnera, Yongeya Mingyura Rinpochea, Iggyja Popa, Roberta Wilsona i Wima Wendersa.

Vještina ravne crte koristan je i konkretan „priručnik” o profinjenom umijeću tai chija, ali i uzbudljiva slika jedne strane Loua Reeda koju su rijetki poznavali rock.

Moglo bi Vas zanimati