09
stu
2023
Vijesti

ZEZ X KONTEJNER

Koncerti, Izložba zvuka i nove produkcije za veliko finale ZEZ-ovog rođendana

zez, kontejner, kset

share

Zavod za eksperimentalni zvuk, ZEZ na samom kraju godine ulazi u veliko finale svog 10. rođendana. U čast slavlja organizira još Izložbu zvuka u kolaboraciji s udrugom KONTEJNER, otvorenu priliku za nastup na Čuješ?! Drugačije, koncert beogradskog Lenhart Tapes-a u suorganizaciji s Vrelom Zvuka te rezidencijalni performans Mije Štark i Lea Beslaća.

ZEZ – Zavod za eksperimentalni zvuk program pokrenut je u KSET-u sad već davne 2013. godine kada se pod jedinstvenim programskim usmjerenjem publici odlučilo predstavljati eksperimentalne, inovativne i manje zastupljene suvremene glazbene izričaje. Iako se ZEZ od 2017. prebacio u festivalski format, već neko vrijeme ZEZ-ovi se koncerti mogu pronaći i izvan festivalskog tjedna. S obzirom na to da je ZEZ-ov dom, KSET, privremeno zatvoren, za ostvarenje najavljenog programa ruke pomoći pružili su klub Močvara, prostor AKC-a Attack te udruga KONTEJNER.

Od 9. do 16. studenog bit će postavljena 8. Izložba zvuka. Izložba po običaju djeluje kao platforma umjetnicima/cama u usponu koji istražuju slojeve zvuka kao umjetničkog medija kao i njegov odnos sa slikom, prostorom te samim ljudima. U prijateljskoj suradnji s udrugom KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, predstavit će se selekcija zvučnih instalacija i skulptura, audio i audiovizualnih radova te izvedbe na prvi i zadnji dan izložbe – među kojima su i dvije nove produkcije. Kako je KSET trenutno zatvoren, radovi će topli dom pronaći u novom prostoru KONTEJNER na adresi Odranska 1/1.

U ponedjeljak 13.11.  u klubu Močvara čeka nas još jedna suradnja s Vrelom zvuka, koji su sa ZEZ-om organizirali eksperimentalne folk koncerte PoiL Ueda i Meridian Brothers u svibnju. Ovoga puta dolazi nam beogradski etno noise projekt Lenhart Tapes, a njegovoj jedinstvenoj kombinaciji balkanskih kazetnih traka, samplera i loopera pridružiti će se tradicijska pjevačica Svetlana Spajić i Zoja Borovčanin.

U četvrtak, 23.11. održava se koncert Čuješ?! Drugačije, koji označava kolaboraciju ZEZ-a s KSET-ovim programom za demo bendove Čuješ?!, kako bi manje zastupljenim eksperimentalnim glazbenicima te novim projektima ponudio priliku za nastup. Javne prijave otvorene su za sve eksperimentalne projekte do 11.11., a koncert odabranih projekata odvit će se u prostoru AKC-a Attack.

Za kraj, ZEZ se bacio i u organizaciju druge rezidencije i umjetničke produkcije. Njeni su akteri intermedijalna umjetnica koja prepliće forme suvremenog plesa, performansa, videa, crteža i grafike – Mija Štark te alumni zagrebačke muzičke scene – Leo Beslać – poznat po svojoj svestranosti i zavidnoj količini projekata kojima je pružio svoju umjetničku potporu. Na rezidenciji će zajednički razviti performans kojeg će izvesti u prosincu.

“Ovom vas prilikom zovemo da odvažite svoje bubnjiće na još četiri ZEZ-ova događaja i otpratite našu jubilarnu godinu u stilu”, poručuju.

– ZEZ

Moglo bi Vas zanimati