25
lis
2022
Vijesti

Najavljen program 10. dana klasične gitare

Dani klasične gitare

Dani klasične gitare

share

Deseto izdanje festivala Dani klasične gitare, održat će se u Splitu od 2. do 5. studenoga, a posjetitelje očekuju četiri koncerta vrhunskih svjetskih gitarista. Tri koncerta će se održati u Splitu u koncertnoj dvorani Hrvatski dom, a jedan koncert u Solinu u Domu kulture Zvonimir.

Dani klasične gitare

“Posebna misija festivala je pružanje prilike talentiranim mladim gitaristima kako bi kroz javne nastupe stekli dragocjeno iskustvo muziciranja pred većim auditorijem. Također, cilj je da kroz rad s vrhunskim svjetskim gitaristima steknu dragocjena znanja za napredak i poticaj za daljnji rad”, kazao je Josip Dragnić, umjetnički direktor festivala.

„Festival otvara trenutno najbolji svjetski gitaristički duo kojeg čine virtuozi Aniello Desiderio iz Italije i Zoran Dukić iz Hrvatske. To će biti prvi puta da se kao duo predstavljaju  hrvatskoj publici, i to programom naziva „Gitara od A do Z“ kojim osvajaju pozornice diljem svijeta.

Potom slijedi koncert mladih hrvatskih virtuoza predvođenih Lovrom Peretićem koji je ovogodišnji pobjednik najvažnijeg gitarističkog natjecanja na svijetu “Guitar Foundation of America”. Uz Lovru će na istom koncertu nastupiti i Natan Zlodre, Silvio Bilić te Miroslav Mrass. Oni su izdanci splitske umjetničke akademije i zajedno dobitnici više od 50 nagrada i priznanja na gitarističkim natjecanjima u Hrvatskoj i širom Europe.

Dani klasične gitare

Baš mladi gitaristi će ove godine imati jedinstvenu priliku pohađati majstorske radionice kod velikana gitare Aniella Desideria i Zorana Dukića koji su ne samo umjetnici bogatog izvođačkog već i predavačkog iskustva pa će tako mladi dobiti dodatni poticaj za svoj daljnji umjetnički i osobni razvoj, ističe u najavi festivala Dragnić.

Dugogodišnju suradnju festivala i JUK Zvonimir Solin okrunit će nastup zanimljivog portugalskog dua Guirimbadu u Domu kulture Zvonimir u Solinu, a festival će se zatvoriti prvim flamenco koncertom u Splitu nakon više od 12 godina. Tada je u Splitu nastupio legendarni Paco de Lucia, a upravo je Paco bio mentor gitaristu i skladatelju Juan Carlos Romeru koji dolazi u Split s pjevačicom Carmen Molinom i plesačem Rafaelom Campallom. Splitskoj publici predstaviti će dio bogate španjolske flamenco baštine koja uključuje i njegova autorska djela.

Organizator festivala je Udruga GitaraSt, a suorganizatori su JUK Hrvatski dom – Split i JUK Zvonimir Solin.

Moglo bi Vas zanimati