25
lis
2022
Vijesti

Cantus Ansambl se vraća u Lisinski gdje otvara svoju novu sezonu

cantus ansambl

share

U ponedjeljak, 14. studenog, s početkom u 20 sati, Cantus Ansambl najavio je svoj prvi koncert zagrebačke sezone. Nakon gostovanja u Slatini, gdje su svojim nastupom otvorili festival Dani Milka Kelemena, ovaj najdugovječniji hrvatski ansambl za suvremenu glazbu vraća se u Malu dvoranu Vatroslava Lisinskog, pod ravnanjem maestra Berislava Šipuša.

Koncertom naziva Posvete… ansambl se vraća i mnogim važnim skladateljima povodom njihovih obljetnica i rođendana.

Deset godina od smrti velikog američkog skladatelja Elliotta Cartera, Cantus će odsvirati njegovo zadnje djelo, Epigrame, dvanaest kratkih stavaka raznolikih raspoloženja za klavirski trio. Prije deset godina preminuo je i engleski skladatelj Jonathan Harvey te će Cantus njemu u počast izvesti još jedan trio, energično i virtuozno djelo The Riot za flautu, bas-klarinet i klavir.

Čestome gostu Cantusovih programa, Dubravku Detoniju, ove je godine bio 85. rođendan, koji će Cantus proslaviti izvedbom njegove skladbe dolce furioso. Djelo je to kojem se Ansambl često vraća: svirali su ga na svojem rođendanskom koncertu na MBZ-u 2021., ali i u Kini, Kanadi te diljem Hrvatske, a snimili su ga i za svoje slavljeničko diskografsko izdanje.

Deset je godina prošlo od smrti velikoga hrvatskog skladatelja Marka Ruždjaka, majstora “glazbenih tišina”. Na programu je Ruždjakova La Frontera, djelo s “tekstualno-semantičkim elementima” iz poezije autorica različitih podrijetla (Glorije E. Anzaldúe, Juane Inés de la Cruz, grofice [Beatritz] de Dia i Emily Dickinson), a Ansamblu će se pridružiti mlada mezzosopranistica Lucija Ercegovac.

U skladbi Frana ĐurovićaIo sono je t’aime, zvuk ansambla bit će proširen elektronikom. Đurović ju je napisao za švedski ansambl Mimitabu, a praizvedena je na Glazbenoj tribini Opatija 2019. te nastavila dug niz Đurovićevih djela koja nose naslove prema stihovima iz popularnih pjesama, u ovom slučaju pjesme Leta 3.

Ove godine već je okruglo slavio skladatelj, dirigent, pisac i pedagog, jedan od najaktivnijih sudionika hrvatskoga glazbenog života, Mladen Tarbuk, čija je skladba Twist, za komorni ansambl, obilježena uporabom četvrtstepena, a skladatelj je bio inspiriran pjesmom Ash Wednesday / Pepelnica T. S. Eliota.

Moglo bi Vas zanimati