17
stu
2022
Vijesti

GIIPUJA koncertom u Kastvu zaključuje turneju

”100 šterni, ćo!” - 'Još jena i gotovo'

GIIPUJA

share

Nakon 99 koncerata kvartet GIIPUJA će nastupom u Kastvu, u subotu, 19.11.2022. s početkom u 12 sati, zaokružiti svoju višemjesečnu turneju “100 šterni, ćo!”.

Zaštitni znak kvarteta GIIPUJA njihova je navika da često izlazi iz komfora koncertnih dvorana i klubova. Početkom ove godine krenuli su na ambicioznu turneju “100 šterni, ćo!”, turneju od sto koncerata po šternama Istre i Primorja, otoka i Gorskog kotara. Povezujući tradicijsku glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, kontrabasista Damjan Grbac sa svojim se kvartetom otisnuo na zanimljivo glazbeno putovanje, promovirajući autohtonu glazbu, aktualizirajući i interpretirajući je u suvremenom kontekstu koristeći slobodu jazz improvizacije.

Nakon 99 koncerata turneju zaključuju na mjestu gdje je i započela – u Gradu Kastvu, u subotu 19.11. s početkom u 12 sati.

Iznimno sam zadovoljan provedbom projekta obzirom da nismo bili niti svjesni što znači odsvirati 100 koncerata na različitim lokacijama. Osjećam da smo ispunili cilj i ostvarili zamišljeno, od promocije naše glazbe, promocije tradicijske glazbe Istre i Primorja, pa sve do promocije lokacija na kojima smo nastupili. Projekt je popratilo brojno lokalno stanovništvo koje je prisustvovalo koncertima, a uključila se i internet publika. U svakom slučaju mnogo više od očekivanog.” komentira Grbac

Putovanja po šternama i druženja sa ljudima, koji su uživali u ideji da glazba ‘dolazi k njima’ u javne prostore koji su nekada bili mjesta sastajanja, ono je što ovaj kvartet tjera naprijed.

“Kontakt sa publikom koja nas je podržala na svakom koraku ostaje nam zauvijek kao nezaboravno iskustvo. Na našem smo putu naišli na odličnu atmosferu, topao i iskren prijem, dobro raspoloženje i zainteresiranost za tradicijsku glazbu u našoj jazz izvedbi, a kroz druženja nakon koncerta uvidjeli smo da smo uspjeli u svom cilju – glazba, druženje i komunikacija. U današnje vrijeme ljudi se premalo druže, okupljaju i komuniciraju, a mi smo to ovim projektom, barem nakratko, preokrenuli.”

Često su pozivi za nastupe stizali i od zaljubljenika u projekt, koji imaju svoje šterne. Kvartet je imao više takvih poziva, pa se na kraju dogodila situacija da su dio poziva morali odbiti jer bi projekt premašio 100 šterni.

GIIPUJA u sastavu Damjan Grbac (kontrabas), Marko First (violina, sopela), Aldo Foško (bas klarinet) i Tonči Grabušić (bubnjevi) na ovoj su turneji imali prilike surađivati i sa brojnim gostujućim glazbenicima, od profesionalnih do lokalnih. Uključivanje lokalne scene u projekt, dodatno podiže kvalitetu i stvara interesantne glazbene suradnje na zadovoljstvo publike.

Turneju “100 šterni, ćo!” prate i snimljeni video materijali, kojima GIIPUJA prenosi autentičnu atmosferu svake od lokacija, a vizure snimljenih mjesta postaju trajne razglednice u virtualnom digitalnom svijetu.

Što nakon “100 šterni, ćo!”?

“S obzirom na to da je projekt prošao odlično i da već imamo upite za nove koncerte na šternama, odlučili smo da ga nastavimo, a da li ćemo nešto modificirati još ćemo razmisliti. Samo zbog broja 100 u nazivu šteta je prekinuti. Idemo dalje uz našu tradicijsku glazbu Istre i Primorja kroz jazz pristup, družit ćemo se na šternama sa dragim ljudima ‘kao nekad’ i vratiti dio povijesti.” zaključuje Grbac.

Moglo bi Vas zanimati