15
srp
2022
Vijesti

Najavljen 24. PagArtFestival – Muzika i priča

24. PagArtFestival

share

24. PagArtFestival

„Postupaj prema umjetničkom djelu kao prema kraljeviću.
Dopusti da se ono prvo obrati tebi.“

Ctat je to Arthura Schopenhauera koji je mjetnički direktor festivala, pijanist Lovro Pogorelić odabrao kao uvod u ovogodišnje festivalsko izdanje.

PagArtFestival

Za svoje 24. izdanje PagArtFestival priprema četiri koncerta i jednu predstavu.

U najavi festivala ističu kako u glazbenom dijelu programa festival “ostaje vjeran svom konceptu ozbiljne glazbe u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku.” Program će tradicionalno otvoriti 1. kolovoza recitalom pijanista Lovre Pogorelića, porijeklom Pažanina. U crkvi sv. Frane izvest će poznate, rijetko izvođene Transcendentalne etide Franza Liszta.

U istom prostoru 8. kolovoza nastupit će Vlorent Xhafaj s jednako rijetkim programom koji čine dvije suite za violončelo solo J. S. Bacha, uz koje će ovaj sjajni albansko-francuski violončelist izvesti i izbor iz 12 Capriccia za violončelo solo Rudolfa Matza.

12. kolovoza festivalski se program seli u crkvu Marijinog Uznesenja, pašku „Katedralu“, gdje će prvi put na PagArtFestivalu nastupiti orguljašica Ljerka Očić i oboist Branko Mihanović. Program koji će izvesti, naslovljen Musica affettuosa, sadrži djela baroknih majstora.

Za kraj ovogodišnjeg programa, PagArtFestival predstavit će mladog glazbenika, gitarista Luku Lovrekovića, koji će 17. kolovoza nastupiti u Starom Gradu Pagu, “omiljenoj festivalskoj destinaciji gdje u kontemplativnoj atmosferi umjetnost blista pod zvijezdama”, kako kažu organizatori.

Osim sjajnih glazbenih doživljaja, ovoga ljeta PagArtFestival donosi i priču Iluzije Ivana Viripajeva, u izvedbi dvoje mladih glumaca, Ane Pogorelić i Teodora Vinčića iz Srbije, uz originalnu glazbu i klavirsku izvedbu Katarine Ranković, također iz Srbije. Adaptaciju, režiju i scenografiju izradili su zajedničkim snagama, koreografiju potpisuju sami glumci, a kostimografiju i vizual predstave Nina Pogorelić. Izvedba je zakazana za 3. kolovoza u Atriju Kneževa dvora.

Moglo bi Vas zanimati