16
srp
2022
Vijesti

Koncertna promocija CD izdanja Hrvatskog gitarskog kvarteta

Hrvatski gitarski kvartet

share

Hrvatski gitarski kvartet, razmjerno mladi ansambl sastavljen od istaknutih gitarskih virtuoza i dugogodišnjih kolega, u prigodi pete obljetnice rada objavio je CD posvećen djelima suvremenih hrvatskih autora u izdanju izdavačke kuće Cantus.

Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić, svi redom studenti iz klase Darka Petrinjaka, održali su prvi zajednički koncert 2016. godine, dok su pod imenom Hrvatski gitarski kvartet počeli nastupati od 2020. godine. Od svog osnutka, nastupali su u Hrvatskoj, Sloveniji i Češkoj na više koncertnih turneja te na koncertima sa Zagrebačkim solistima i s Varaždinskim komornim orkestrom, izvodeći program širokog raspona stilova, s posebnim naglaskom na repertoarnim te novim djelima hrvatskih skladatelja.

Za koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama 2017. godine nagrađeni su nagradom Orlando. Godine 2020. Kvartet je u suradnji s još četvero kolega gitarista (Morana Pešutić, Pedro Riberio Rodrigues, Tomislav Vukšić i Krešimir Bedek) objavio album Guitarrismo (Croatia Records) koji je nominiran za glazbenu nagradu Porin u dvjema kategorijama.

Bagatelle za kućnu upotrebu naslov je  novog diskografskog izdanja koji su članovi Hrvatskog gitarskog kvarteta preuzeli od istoimene skladbe Zorana Juranića, jednog od autora skladbi koje su na ovom CD-u po prvi put snimljene i objavljene. Riječ je o djelima za gitarski kvartet Anđelka Klobučara, Miroslava Miletića, Viktorije Čop, Zorana Juranića i Gordana Tudora, dok su se Hrvatskom gitarskom kvartetu u izvedbi skladbe Drmeš za Pendereckog i gitare Ive Josipovića pridružili i ugledni gitaristi Morana Pešutić, Krešimir Bedek, Tomislav Vukšić i Pedro Ribeiro Rodrigues.

Promocija izdanja bit će održana u sklopu koncerta Kvarteta sutra, 17. srpnja, u 21 h, u Atriju galerije Klovićevi dvori u Zagrebu, kao dio programa festivala 41. Večeri na Griču. Članovi Kvarteta, u toj će prigodi uz djela Juranića, Miletića i Tudora izvesti i zanimljiv repertoar iz opusa Boccherinija, Vivaldija, Piazzolle i Prokofjeva.

Moglo bi Vas zanimati