18
srp
2023
Vijesti

Monika Leskovar i Festivalski oktet violončela na otvorenju

Započinju 48. Osorske glazbene večeri

Osorske glazbene večeri Foto: Osorske glazbene večeri

share

Osorske glazbene večeri

Osorske glazbene večeri, jedno od ključnih mjesta za hrvatsku glazbu u kontekstu izvedbenih pozornica i festivalskih programa, svoj pomno odabiran i pažljivo pripreman program predstavljaju brojnoj domaćoj i međunarodnoj publici u ljetnim mjesecima te idiličnom okruženju Osora.

Odavanje počasti sjajnoj violončelističkoj školi i ostavštini slavnog profesora Valtera Dešpalja u koncertnom programu što ga je za ovogodišnje festivalsko izdanje osmislila Monika Leskovar, započinje večeras prvi u nizu koncerata Osorskih glazbenih večeri.

Na programu koncerta otvorenja koji će izvesti Festivalski oktet violončela dvije su praizvedbe, djela Srećka Bradića i Dubravka Palanovića, kao i klasična repertoarna djela koje će istaknuti svu raskoš violončela, kako je rekla majstorica tog instrumenta, violončelistica i pedagoginja Monika Leskovar.

“Veseli me da su mi se u ovom projektu mogli pridružiti probrani violončelistički kolege od kojih se svaki istaknuo talentom i profesionalnom putanjom, te su pristali sa mnom stvoriti ovu jedinstvenu večer. Također mi je veliko zadovoljstvo da će nam se pridružiti sjajna sopranistica Darija Auguštan te izvesti skladbu Dubravka Palanovića i kompoziciju Bachianas Brasileiras br. 5 Heitora Villa-Lobosa”, istaknula je Monika Leskovar.

Festivalski oktet violončela čine Monika Leskovar, Hannah Eichberg, Karmen Pečar, Alja Mandič, Smiljan Mrčela, Jasen Chelfi, Eldar Saparayev i Gal Faganel. Koncert možete pratiti u prijenosu uživo Hrvatske radiotelevizije, a uvod programu te zasigurno brojne zanimljive informacije o programu i glazbenicima dat će uvodni program na Trećem programu Hrvatskog radija, urednice Ive Lovrec Štefanović. O koncertu otvorenja 48. Osorskih glazbenih večeri čitajte ovih dana i na našem portalu.

Monika Leskovar / Foto: OGV

Današnjim koncertom Osorske glazbene večeri otvaraju novo izdanje, ali i novo poglavlje. Od ove je godine vodstvo festivala preuzeo Marin Kaporelo, prva osoba kojoj je udruga Osorske glazbene večeri povjerila istodobno umjetničko i produkcijsko-organizacijsko vodstvo festivala, a zanimljivo je da će Kaporelo istodobno ući u dvije velike uloge na dvama nacionalnim festivalima – uz Osor, bit će i u vodstvu Dubrovačkih ljetnih igara, kao pomoćnik intendantice Martine Filjak za produkciju.

Osor – zamašnjak stvaralaštva i čuvar baštine

“Mali vječni grad za vrhunska glazbena ostvarenja”, kako je Osor okarakterizirao Marin Kaporelo u svome uvodnom tekstu ovogodišnjeg festivalskog programa, 48. izdanje Osorskih glazbenih večeri oslanja na bogatu tradiciju, ali i jasne smjernice te zadaće koje leže u pozadini ovog hrvatskoj glazbenoj zajednici osobito važnog festivala.

Osnovane sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, Osorske glazbene večeri i dalje za zadatak imaju i preuzimaju njegovati osnovnu premisu festivala – poticanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva, misiju koja ovaj festival karakterizira, čini prepoznatljivim, ali i izdvaja od drugih (pa i nacionalnih) festivala u Hrvatskoj.

Kako stoji i na stranicama festivala, njegovi programi, uz kanonska djela klasične glazbe svih razdoblja, “problematiziraju stvaralaštvo ključnih ličnosti moderne i suvremene glazbe u Hrvatskoj, među kojima prednjače Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Ivan Brkanović, Miroslav Miletić, Igor Kuljerić, Stanko Horvat i drugi. Njihova ostvarenja, bilo da je riječ o kanonskim djelima hrvatske glazbe ili kompozicijama skladanima upravo za Osor, interpretiraju domaći i inozemni ansambli i solisti. Poticanje suvremenih čitanja glazbene baštine, tradicijske i sakralne, zacrtano je prvom festivalskom narudžbom, Osorskim rekvijemom Borisa Papandopula, kantatom za mješoviti zbor, soliste, naratora, orgulje, udaraljke, sopile i električnu gitaru.”

Obljetnice koje se zrcale u ovogodišnjem programu Osorskih glazbenih večeri su: 150. obljetnica rođenja Blagoja Berse, stogodišnjica smrti Dore Pejačević i 85. obljetnica rođenja Ljube Stipišića – Delmate (1938. – 2011.) te rođendanske obljetnice akademika Frane Paraća (1948.), Berislava Šipuša (1958.) i Srećka Bradića (1963.).

Četiri praizvedbe suvremenih hrvatskih skladatelja na programu su ove godine. Djela su to Srećka Bradića, Dubravka Palanovića, Lovre Stipčevića i Dubravka Detonija. Skladbu Šimuna Matišića u dijelu praizvedbi festival je zbog više sile morao odgoditi za sljedeće festivalsko izdanje.

Foto: OGV

U svome prvom uvodniku kataloga festivala, Marin Kaporelo posebno je istaknuo mlađi naraštaj obitelji Marušić, “koji danas s velikom ljubavlju i pažnjom sudjeluju u (su)organizaciji Festivala ispred istoimene Udruge. To ovom Festivalu, uz samu činjenicu da se događa u gradiću koji izvan ljetne sezone broji 50-tak stalnih stanovnika, daje poseban, usudio bih se reći – neodoljivi šarm.”

Foto: Sandro Tariba

U najavnom tekstu programa festivala, Kaporelo je predstavio i popratni program:

“Posebnost ovogodišnjeg Festivala je i pet izdanja popratnih programa predstavljanja knjiga, notnih izdanja, razgovora i video projekcija. Tako će razgovarati akademik Frano Parać i Branimir Pofuk, uz 75. rođendan mo. Paraća. O suvremenoj glazbi razgovarat će violinist Irvine Arditti i skladatelj Berislav Šipuš. Čembalist i dirigent Franjo Bilić  te članovi Projekta Lazarus predstavit će suvremeno kritičko izdanje zbirke duhovnih koncerata Vinka Jelića Parnassia militia.

Muzikologinja dr. sc. Zdenka Weber održat će  predavanje povodom 100. obljetnice smrti Dore Pejačević. U Kinu Mali Lošinj  Herci Ganza će predstaviti monografiju Nima vaki testamenta (2022.). uz projekciju ulomaka iz dokumentarnog filma Tko navija zvizde (2020.) i Oratorija Uskrsnuće (2021.), autora Matka Petrića. Ovaj program koji se odvija u Kinu Mali Lošinj posvećen je skladatelju, melografu, slikaru, pjesniku i sakupljaču narodnog blaga Ljubi Stipišiću Delmati.”

Osorske glazbene večeri

Foto: OGV

48. Osorske glazbene večeri odvijaju se od 18. srpnja do 22. kolovoza, a program te više informacija o ulaznicama i rasporedu možete pronaći na web stranici festivala te društvenim mrežama 48. OGV.

Moglo bi Vas zanimati