19
svi
2022
Vijesti

Čak 6 hrvatskih skladatelja u konkurenciji za Camille Awards, europsku nagradu za najbolju filmsku glazbu

share

Iako nije prošla u finale Eurosonga, Hrvatska ima čak šest razloga za slavlje na europskoj razini!

Šestorica naših skladatelja, naime, službeno je u konkurenciji za Camille Award, najvažniju europsku nagradu za filmsku glazbu. Spomenuta se nagrada dodjeljuje u tri kategorije (najbolja glazba u dugometražnom igranom filmu, najbolja glazba u dugometražnom dokumentarnom filmu i najbolja glazba u TV seriji), a svoje su mjesto u svakoj kategoriji zauzeli sljedeći skladatelji:

Najbolja glazba u dugometražnom igranom filmu:

  • Damir Martinović-Mrle, Ivanka Mazurkijević, Ivica Plivelić – PO TAMBURI (redatelj: Stanislav Tomić)

Najbolja glazba u dugometražnom dokumentarnom filmu:

  • Vjeran Šalomon – Nulti krajolik (redatelj: Bruno Pavić)

Najbolja glazba u TV seriji:

  • Jure Ferina, Pavao Miholjević – Područjee bez signala (redatelj: Dalibor Matanić)

Nagrada je inače dobila ime po Camilleu Saint-Saënsu, francuskom skladatelju koji je skladao prvu ikad naručenu glazbu za igrani film (The Assasination of the Duke of Guise, odnosno, L’assassinat du duc de Guise iz davne 1908. godine). Saint-Saëns je, uzgred rečeno, bio i pionir u polju tonskog bilježenja glazbe, kad je u lipnju 1904. prvi tonski studio napravio zapis njegovih arija iz opera Ascanio i Samson i Dalila, u izvedbi mezzosopranistice Meyriane Héglon.

Camille Award dodjeljuje se već osam godina u organizaciji krovne europske institucije za europske skladatelje – European Composer and Songwriter Alliance (ECSA), na inicijativu potpredsjednika ECSA-e Bernarda Grimaldija, a prvih nekoliko godina održavao se u sklopu Berlinalea. 2018. godine ceremonija dodjele nagrada održana je u Hrvatskoj, u Puli, a u međunarodnom žiriju je tada prvi (i jedini) puta sjedio i Hrvat, naš skladatelj Ozren K. Glaser, zajedno s oskarovcem Mychaelom Dannom, emmyjevcem Patrickom Caumetteom te Victorom Reyesom.

Glaser je ove godine bio i predsjedavajući u HDS-ovoj komisiji za prijedlog hrvatskih kandidata za Camille Award, a princip glasovanja sličan je kao i na Oscarima u kategoriji najboljega međunarodnog filma. Svaka zemlja članica predlaže svoje kandidate koji zatim u prvoj fazi ulaze (ili ne ulaze) u službenu pre-selection kategoriju. Glasači ECSA-e tada glasaju za nominacije (obično je to po tri nominacije u svakoj kategoriji), a zatim službeni (najčešće tročlani ili četveročlani) žiri glasuje za pobjednike.

Ovogodišnja dodjela nagrade se po drugi puta održava u Hrvatskoj, i to u Splitu, 27. rujna, u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja.

Objava nominacija može se očekivati u skorašnjem razdoblju, a našoj sjajnoj šestorici želimo sreću i uspjeh! Do tada uskoro čitajte i osvrte na njihova djela koja su se našla u selekciji.

Link na službenu stranicu i popis pred-nominiranih skladatelja: CAMILLE AWARDS 2022 PRE-SELECTION – Camille Awards

Moglo bi Vas zanimati