05
lis
2022
Vijesti

Započinje 6. festival Novalis

Nova glazba, nova iskustva i besplatni programi u Osijeku

Novalis

Novalis

share

Migracije i izlet u suvremeno

Novalis je postao sinonimom za jezgrovit i aktualan prozor u svijet suvremene glazbe u nas koji je, premda ime vuče iz svog inicijalnog mjesta odvijanja, iz Novalje, preko Zagreba došao do Osijeka, potencijalnog novog čvorišta suvremenoglazbene scene koji za to svakako ima prostora i potencijala, a nadajmo se da će pokazati i volje.

Šest izdanje ovog festivala održat će se za tjedan dana, a trajat će od 12. do 16. listopada, s programima koje možete posjetiti u Kulturnom centru Osijek.

Organizator festivala za središnju temu odabrao je svoje viđenje teme migracija koja je u javnome prostoru nešto manje zastupljena premda predstavlja najveći rastući fenomen koji zahvaća veliki dio svijeta.

“Kao umjetnici nismo ovdje da sudimo i upiremo prstom u krivce ovih zbivanja, već da zajedničkim djelovanjem, bilo kroz muziciranje ili drugi oblik suradnje pokažemo na vrijednost i snagu zajedništva. Veliki broj radova koje prezentiramo ove godine, počevši od instalacije Passage pa do novonaručenih skladbi mladih skladatelja, tematiziraju migraciju na različite načine i u različitim kontekstima”, istaknuo je dr. Davor Vincze,  skladatelj i umjetnički voditelj festivala.

Foto: Andrew Watts

Novalis ove godine dolazi u svojem najambicioznijem izdanju s 10 novih djela i 20 hrvatskih praizvedbi, uz izvođače iz SAD-a, Njemačke, Hrvatske, Francuske i Austrije te radionice i razgovore s međunarodnim umjetnicima.

Šesto izdanje otvara se predstavljanjem četiriju instalacija koje će publika moći posjetiti tijekom trajanja festivala, a na programu je i solo koncert mađarskog klarinetista Szilarda Benesa.

Drugi dan festivala obilježit će solistička djela te sklabe za violinu (Barbara Lüneburg) i klavir (Mia Elezović). Na programu su i djela Johannesa Kreidlera, Huihui Cheng i Davora Vinczea koja se ističu zbog svoje multimedijalnosti, a neglazbeničkoj, kao i glazbeničkoj publici posebno bi moglo biti zanimljivo sviranje na korzetu koji žicama aktivira klavirske strune.

Nick Virzi

U petak Novalis predstavlja pobjednike natječaja za mlade izvođače i skladatelje koji će izvesti djela za trio (klarinet, violina i klavir), nakon čega slijedi koncert američkog udaraljkaškog trija Line Upon Line s praizvedbama djela Nicka Virzia i dviju hrvatskih skladateljica: Helene Skljarov i Ane Horvat.

Helena Skljarov

Posljednji dan koncertnog programa, u subota 16. listopada, donosi koncert za video, elektroniku i klarinet s djelima Christofa Ressija i Tomislava Olivera, čija je glavna zajednička karakteristika prožimajući, immersive, karakter navedenih djela. Potom slijedi završni  koncert ansambla Synchronos s djelima Katharine Rosenberger, Katherine Young i Sandre Majurec uz praizvedbu djela mladog skladatelja Fillipa Lepre.

Line upon Line / Foto: Rino Pizzi

U subotu će građani moći sudjelovati na umjetničkom susretu Meet the Artists u opuštenoj atmosferi bara Atelier, a na kojem gostuju Pierre Jodlowski, Katarina Rosenberger, Christof Ressi, Szilard Benes i Nick Virzl.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Program festivala dostupan je na web stranici.

Moglo bi Vas zanimati