24
kol
2023
Vijesti

71. Ljubljana Festival u završnici

Svjetski renomirani orkestri u Ljubljani

71. Ljubljana Festival, orkestar

Otvorenje 71. Ljubljana Festivala

share

71. Ljubljana Festival započeo je 20. lipnja, a kako se većina ovdašnjih ljetnih festivala bliži svome kraju, koristimo priliku podsjetiti na vrhunski simfonijski program koji tek slijedi na ljubljanskom festivalu, kamo se možete zaputiti čuti neke od najpoznatijih svjetskih orkestara koji će nastupiti u nadolazećim tjednima na festivalu.

Istaknuti i nagrađivani dirigent Iván Fischer aktivan je kao skladatelj, ravnatelj opere te voditelj Budimpeštanskog festivalskog orkestra. Od 1987. godine stalni je gost jednoga od prominentnih svjetskih orkestara, nizozemskog Concertgebouw Orchestra koji je povijesno vezan uz Gustava Mahlera te je redovito izvodio mnoge od njegovih simfonija, čak u vrijeme kada Mahler još nije bio prepoznat kao veliki skladatelj. Ovom prilikom izvest će Mahlerovu 7. simfoniju. (28. kolovoza u 20 sati u Cankarjevom domu)

Boston Symphony Orchestra ime je izgradio pod palicom glasovitog Sergea Koussevitzkog s kojim je taj američki orkestar prvi put nastupio uživo za radijsko emitiranje, godine 1926. Nastupajući pod ravnanjem šefa-dirigenta Andrisa Nelsonsa, orkestar će koncert otvoriti skladbom Four Black American Dances Carlosa Simona, a u prvome dijelu koncerta izvest će i koncertnu inačicu baleta Petruška Igora Stravinskog. U drugome dijelu koncerta orkestru se pridružuje pijanist Jean-Yves Thibaudet u izvedbi klavirskog koncerta Camillea Saint-Saënsa. Program zaključuje La Valse Mauricea Ravela. (1. rujna u 20 sati u Cankarjevom domu)

Ludovic Tézier svjetski je prepoznat bariton koji je renomirani interpret Verdijeve glazbe. Jonathana Tetelmana smatra se jednim od zvijezda u usponu. Ova će dva glazbenika udružiti snage i nastupiti uz Slovensku filharmoniju pod ravnanjem dirigenta i pijanista Marca Boemija.

71. Ljubljana Festival zatvorit će Orkestar lajpciškog Gewandhausa, jedan od najstarijih svjetskih orkestara prepoznat po svojoj jedinstvenoj zvučnoj paleti te iznimno raznolikom repertoaru. Gewandhauskapellmeister ovog orkestra, maestro Nelsons, u veljači ove godine prvi je put u Leipzig donio Simfoniju u fis-molu Dore Pejačević.Ovaj put orkestrom ravna Herbert Blomstedt, a izvest će 5. simfoniju Franza Schuberta, simfonijsku poemu Franza Berwalda Reminiscence of the Norwegian Mountains iz 1842. te Berwaldovu 3. simfoniju. (3. rujna u 20 sati u Cankarjevom domu)

Osim vrhunskih orkestralnih koncerata, program ljubljanskog festivala u nastavku donosi i niz komornih koncerata istaknutih glazbenika. Sutra, 25. kolovoza, nastupit će violinist Domen Lorenz i violončelist Bernardo Brizani, a gitaristi Srđan Bulatović i Darko Nikčević nastupaju 29. kolovoza. Ibrica Jusić koncert će održati 30. kolovoza, a Big Band RTV Slovenije i Uroš Perić održat će koncert na Križankama, pod ravnanjem Lojze Krajnčana posljednjeg dana kolovoza. Vlado Kreslin uz goste nastupit će 3. rujna.

Detaljnije informacije o ulaznicama, programu i ažurirane informacije o festivalu pronađite na ljubljanafestival.si.

Moglo bi Vas zanimati