01
ruj
2022
Vijesti

Ansambl Glazbene staze objavio svoj prvi album

Glazbene staze, Pierrot

share

Glazbene staze: Pierrot Project, Op. 1

Pierrot Project, Op. 1 naslov je albuma ansambla Glazbene staze, objavljenog u nakladi izdavačke kuće Cantus d.o.o.

Ansambl Glazbene staze poseban je na hrvatskoj glazbenoj sceni po svome sastavu, što ga čini jedinim tzv. pierrot-sastavom. Taj “orkestar u malome” čine flautistica Eda Rimanić, klarinetist Franjo Stojaković, violinistica Đana Kahriman, violončelist Andrija Šimić te pijanistica i osnivačica Glazbenih staza, Iva Ljubičić Lukić.

Glazbene staze nadovezuju se na tradiciju građenu na modernitetu s početka prošloga stoljeća. Naime, svoju glasovitu skladbu Pierrot Lunaire istaknuti predstavnik tzv. Druge bečke škole, Arnold Schönberg, napisao je (prije 110 godina) za sastav koji će kasnije postati poznat kao pierrot-ansambl. Činili su ga: flauta, klarinet, violina, violončelo, klavir, udarajke i pjevačica.

Ovaj marljiv, zanimljiv i svestran ansambl svoj album prvijenac opisuje kao “plod 10 godina muziciranja i maštanja, brojnih proba i koncerata, uspjeha i padova te odrastanja u muzičkom i svakom drugom smislu”.

Skladbe Ivana Josipa SkenderaTomislava UhlikaIvana KončićaBiance BanMarka Slavičeka i Brune Vlaheka koje je ansambl uvrstio na album prvijenac pozivaju na pozorno slušanje i potiču maštanje, a riječ je o djelima nastalim tijekom posljednjih desetak godina i to upravo na poticaj ansambla.

Album Pierrot Project, Op. 1 možete poslušati na svim digitalnim servisima te ga možete kupiti putem webshopa izdavača.

Moglo bi Vas zanimati