26
srp
2023
Vijesti

Kotač

Asian Dub Foundation sutra u Puli

share

Asian Dub Foundation se vraćaju u Hrvatsku. Sutrašnjim nastupom u pulskom Kotaču, obradovat će brojne ljubitelje specifičnog žanrovskog i stilskog pravca koji su godinama oblikovali. Koncert počinje u 20 sati, a detalje te linkove za kupnju ulaznica možete pronaći ovdje.

asian dub foundation

Asian Dub Foundation su žanr za sebe. Njihova jedinstvena kombinacija čvrstih jungle ritmova, dub bass linija i divlje gitare sa prekrivenim referencama na njihove južnoazijske korijene i militantnog brzog repa postavila ih je kao jedan od najboljih live bendova na svijetu. Tijekom svoje duge i produktivne karijere, Asian Dub Foundation dijelio je pozornicu s legandama kao što su Rage Against The Machine, Beastie Boys i Primal Scream.

Priča je započela ranih 90-ih kada je ADF nastao iz glazbene radionice u istočnom Londonu u instituciji koja je njihov duhovni dom, Community Music. Njihovi jedinstveni počeci u glazbenoj radionici u istočnom Londonu obilježili su i njihov zvuk i njihovu potrebu za širenjem obrazovanja, kao što pokazuju njihovi rani angažmani s Romskom mladeži u Budimpešti, povezivanje s legendarnim Afro Reggae u favelama Rija i osnivanje vlastite obrazovne organizacije ADF Education (ADFED), a da ne spominjemo njihove kampanje u ime onih koji pate od sustavne nepravde.

Izgradivši solidnu reputaciju nastupima uživo sredinom 90-ih, posebno u Francuskoj, na kraju su se afirmirali kao važna svjetska sila, posebice kao eksplozivna alternativa nazadnoj opsjednutosti britpopom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Osim svoje sjajne reputacije benda uživo, ADF su bili jedan od prvih bendova koji su eksperimentirali sa sada već uobičajenom praksom izvođenja uživo glazbe iz filmova, počevši od njihove interpretacije francuskog klasika La Haine 2001. koja je prihvaćena s oduševljenjem, nastavili su izvoditi spomenuti projekt gotovo dva desetljeća, uzimajući u obzir i Meltdown Davida Bowiea na londonskom South Banku i kontroverznog nastupu na
Broadwater Farm Estate, poprištu događaja koji su doveli do londonskih nereda 2011. godine.

Također su snimili uživo novu verziju glazbe iz filma THX 1138 debitanskog redateljskog uratka Georgea Lucasa (uz sam poticaj i odobrenje redatelja) i nedavno su oživjeli svoju eksplozivnu interpretaciju uživo stalno relevantne Battle of Algiers (Bitka za Alžir) u Muzej imigracija u Parizu.

Godine 2019. Asian Dub Foundation bavio se dugo očekivanim reizdanjem njihova klasika Rafi’s Revenge iz 1998. (nominiranog za nagradu Mercury). Reizdanje su muzički kritičari dočekali s oduševljenjem , te su se svi složile da zvuk i poruka koju je ADF imao u 1998. je jednako relevantna i sada kao što je bila i tada – možda čak i više. Stoga je 2020. bila pravo vrijeme da bend objavi svoj 9. album Access Denied koji se smatra jednako beskompromisnim kao i njihovi ostali albumi.

“Access Denied album je lavina divljeg stila jungle punka, orkestralnog drum&bassa , indo-ragga duba i militantnog lirskog zvuka koji se sukobljava s temama oko Brexita, neprijateljske granične politike i klimatske krize. Sadrži doprinose prilično zastrašujuće ekipe pionirskih aktivista, umjetnika i agitatora, uključujući glas generacije Gretu Thunberg, palestinske shamstep ratnike 47Soul , čileansku pjevačicu i glas nedavnih prosvjeda u Čileu, Anu Tijoux , beatboxera i vokalno izvanrednu Dub FX . kao i oštroumnog britanskog komičara Stewart Lee.

Album prikazuje ADF u punom spektru od snažnog jungle punk zvuka u “Stealing The Future” i “Mindlock” do orkestralne meditacije “Realignment” i naslovne pjesme koja strastven reggae izraz. Asian Dub Foundation uz goste na albumu čine neviđenu uniju glasova te nastavljaju svoje zvučno protivljenje moćnicima, a Access Denied udara jače i više nego ikada.

Na početku 2021., u trenutku kada je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo EU, Asian Dub Foundation se našao na prvom mjestu nove službene ljestvice prodaje u UK-u.

Članovi benda
Steve Chandra Savale aka Chandrasonic – gitara, vokal, programiranje
Aktar Ahmed aka Aktarvator – glavni vokal
Nathan “Flutebox” Lee – flauta

Jamil Ahmed – bas
Ghetto Priest – glavni i prateći vokal
Brian Fairbairn – bubnjevi

Moglo bi Vas zanimati