26
srp
2023
Vijesti

Iznenadan odlazak irske pjevačice

Preminula je Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor

share

U dobi od 56 godina preminula je Sinéad O’Connor.

Glazbenica koja je od 1987. godine objavila deset studijskih albuma 1990. je ostavila poseban trag u glazbenoj povijesti singlom Nothing Compares 2 U koji je prema Billboard Music Awards proglašen singlom broj jedan u svijetu. U vrijeme kada Doista globalan doseg nije bio svega jedan „klik“ udaljen i gotovo svakome dostupna pojava, uspjeh prepoznatiljive balade čiji je autor Prince (originalno objavljene 1985.), ogledao se u tri nominacije za Grammy, ali i na prvim mjestima top lista diljem svijeta.

Album na kojemu se nalazio slavni singl, I Do Not Want What I Haven’t Got, zabilježio je višemilijunsku prodaju, a slavu je, kao i samu dodjelu diskografske nagrade Grammy, Irkinja na svoj način bojkotirala. Kako je i sama potvrdila, poput brojnih irskih umjetnika, morala je dići glas, pokazati bunt i jasno progovoriti i onda kada možda i ne bi bila u pravu. Čitav život na više polja tražila je istinu, kako je sama znala izjaviti.

“Svi žele pop pjevačicu, a ja sam protestna pjevačica. Imala sam stvari koje sam trebala izgovoriti i skinuti taj teret. Nikad težila za slavom”, piše u svojim memoarima iz 2021. godine, Rememberings.

“I’m lonely but I’m writing songs for my first album, and songs are a lonely person’s occupation; songs are ghosts.
When my album comes out I’ll become a traveling ‘ghost delivery woman’.”

Odbijanje izvođenja himni na početku koncerata, protivljenje nastupima koje je dijelila s ljudima za koje je smatrala da promoviraju misoginiju, korištenje slave kako bi progovorila o zlostavljanju, nepravdama i osobnim traumama koje je iskusila u životu tek su najistaknutiji i publici poznati detalji o njezinom životu i karakteru u javnosti. Godine 2018. prešla je na Islam te je odabrala ime Shuhada Sadaqat, premda za većinu ostaje Sinéad O’Connor – jedinstvena vokalistica prepoznatljive boje, timbra, ispjevanoga glasa i istančane interpretacije, nezaboravljiva glazbenica prodornih očiju i glasa, koja je prerano otišla.

Moglo bi Vas zanimati