08
velj
2023
Vijesti

BELEM objavljuje otvoreni poziv za prevođenje europskih tekstova

BELEM

BELEM

share

Prvi otvoreni poziv BELEM-a glazbenoj industriji ima za cilj osigurati točnije prijevode djela i povećati mogućnosti umjetnicima i izdavačkim kućama da monetiziraju tekstove pjesama

BELEM, projekt Kreativne Europe koji financira EU, objavljuje svoj prvi otvoreni poziv glazbenim izdavačima, publisherima i tekstopiscima. Otvoreni poziv za zajedničko stvaranje BELEM-a osmišljen je kako bi angažirao industriju da unaprijedi monetizaciju tekstova, kao i da pomogne u boljem razumijevanju djela na drugom jeziku.

Za ovaj otvoreni poziv, BELEM traži od glazbenih izdavača, publishera, tekstopisaca i prevoditelja da se  prijave za zajednički rad na stvaranju prevedenih i prilagođenih verzija novih ili postojećih pjesama. To može uključivati prevođenje potpuno novih djela napisanih na jednom ili više europskih jezika; ili već postojeća djela, pri čemu je prijevod novo djelo koje se stvara.

Prijave se primaju do 28. veljače putem web stranice BELEM-a. Projekti moraju imati ukupni proračun od 5000 € da bi bili uzeti u obzir. I europski izdavači i autori također se mogu prijaviti da postanu prevoditelji za projekt.

Nakon što njihove prijave ocijeni stručna komisija BELEM-a, uključujući primjenu smjernica za uključivost i raznolikost, kao i zemljopisni doseg, uspješni kandidati mogu dobiti do 60% financiranja  ukupnog budžeta od strane BELEM-a.

Odabrana djela zatim će biti prilagođena i prevedena u partnerstvu s BELEM-om, a konačna djela bit će registrirana kod publishera, subpublishera i te autorskih društava. Radovi će također biti verificirani putem CIS-Net-a i LyricFind baze podataka. Putem BELEM-a, prevedena djela će se distribuirati licenciranim platformama za tekstove uz originalne tekstove, te će se tako dodatno monetizirati.

„Glazba može biti univerzalni jezik koji pokreće, nadahnjuje i spaja. Ali kada se radi o glazbi na ‘stranom’  jeziku u odnosu na vaš vlastiti, još uvijek postoji prepreka: dostupnost točnih, ljudskih prijevoda koji  prenose pravo značenje pjesama“, rekao je Robert Singerman, SVP u LyricFindu i EVP u .MUSIC.

„Vjerujemo da bi značenje glazbe trebalo biti dostupno svima i da su tekstovi ključni i često podcijenjeni  aspekt na globalnoj razini. Kroz ovu potporu i otvoreni poziv, nadamo se da ćemo dodatno demonstrirati ulogu tekstova, prijevoda i adaptacija u glazbi. Naš je cilj kroz ovaj posao proširiti mogućnosti europskih publishera, izdavača i tekstopisaca u prevladavanju jezičnih ograničenja kako bi  dobili novu publiku.“

Javno pokrenut u prosincu 2022., BELEM je četverogodišnji projekt suradnje financiran od strane EU-a kojemu je odobreno 2 milijuna eura kroz program Kreativna Europa (CREA). Njegov je cilj usmjeriti nove izvore prihoda ključnim igračima u glazbenoj industriji promicanjem europskih tekstova i prijevoda tih tekstova, uz njihovu monetizaciju. Partnerstvo ima za cilj pojačati zajedničko stvaranje i  koprodukciju europskih tekstova, dodajući novu ekonomsku vrijednost europskoj glazbenoj i jezičnoj  baštini.

Konkretno, BELEM stavlja snažan fokus na streaming prijevoda pjesama, kao i podržavanje izgradnje kapaciteta izdavača, publishera i samih tekstopisaca u stvaranju i prijevodu. Grupa će također nastojati koristiti diskografskim kućama i umjetnicima kroz pružanje bolje dostupnosti za video sa stihovima (lyric video) — uključujući prevedene tekstove. Također će imati za cilj utjecati na sektor kroz virtualnu i kalsičnu, fizičku objavu prijevoda stihova.

„Nevjerojatno smo uzbuđeni što isporučujemo jedan od prvih ključnih elemenata BELEM-a — prvi otvoreni poziv za prijevod i adaptaciju europskih pjesama. Kao partnerstvo glazbenih izdavača,  nezavisnih udruženja diskografa, digitalnih distributera, DSP-ova i drugih, naši su ciljevi isti kao i kod umjetnika i tekstopisaca diljem svijeta: postići da njihov rad čuje i razumije što je moguće više ljudi“,  rekao je Florian von Hoyer, COO u MusicHubu i voditelj BELEM-a u ime Zebralutiona. „Uistinu vjerujemo u snagu stihova, ali znajte da ekosustav treba radikalno transformirati kako bismo  umjetnicima pomogli da ih bolje monetiziraju. Ova će nam inicijativa pomoći da postignemo taj cilj i veselimo se pokretanju još mnogo inicijativa na našem četverogodišnjem putu.“

Uz LyricFind, .MUSIC i Zebralution, te RUNDU kao jedinog partnera iz naše i CEE regije, BELEM uključuje  još niz drugih EU neovisnih glazbenih izdavača, tehnologije, distribuciju, nezavisnih diskografskih udruženja i akademskih partnera, uključujući globalne streaming servise poput Deezera, publishing  kompaniju Unison Rights i akademsku instituciju Sveučilište Nord. Koristeći iskustvo i stručnost  partnera koji sudjeluju u programu, BELEM će europskim umjetnicima, autorima i glazbenoj zajednici pružiti više alata i mogućnosti koje su im potrebne da bi napredovali u ovoj eri koju pokreće tehnologija.

Otvoreni poziv za BELEM Co-Creation otvoren je od srijede, 1. veljače 2023. Prijave se zatvaraju u  utorak, 28. veljače 2023. Glazbeni izdavači, tekstopisci i prevoditelji mogu se prijaviti za otvoreni poziv ovdje: https://belem.music/open-calls/ .

Moglo bi Vas zanimati