08
velj
2023
Vijesti

Impulse Festival: Michelle Gurevich, Chui svira Berlin i premijera filma This Is National Wake

Chui

Chui

share

Nakon najave samostalnog nastupa Vojka V, ovogodišnje jubilarno, 10. izdanje Impulse Festivala publici nudi i nezaobilazni filmski segment, kao i koncert posebne gošće festivala.

U sklopu festivala važan dio pripada i „rockumentarcima“, a domaćin otvaranja i zatvaranja bit će riječko Art-kino.

Tako nas u ponedjeljak, 17. travnja očekuje regionalna premijera glazbenog dokumentarca This Is National Wake. Filmsko ostvarenje koje prati divlji uspon i tragični pad južnoafričkog punk benda National Wake koji je prkosio apartheidu, a čiji su članovi riskirali sve kako bi okusili slobodu.

Ovaj debitantski film redateljice Mirisse Neff prožet je dosad neviđenim snimkama antirasističke kontrakulture iz 1970-ih za koju malo tko zna da je postojala i upoznaje nas s prvim multirasnim punk bendom u Južnoj Africi. Nagrađivani film otkriva bend čija glazba i sjećanja čine duboku meditaciju o tome kako se povijest živi kroz umjetnost i u našim umovima.

Ulaznice po cijeni od 4 eura moguće je kupiti na blagajni Art-kina i/li u sustavu Ulaznice.hr. Cijena za članove Filmskog kluba iznosi 3 eura.

Zatvaranje festivala, u nedjelju, 23. travnja rezervirano je za poseban audio- vizualni doživljaj. Naime, na velikom platnom Art-kina gledamo projekciju kultnog filma Berlin, simfonija velegrada, a glazbenu podlogu kreiraju vrhunski glazbenici okupljeni u bendu Chui.

Ritmički i vizualno impresivan dokumentarno-eksperimentalni film Waltera Ruttmanna kroz pet činova panoramski prati život Berlina od jutra do večeri, nižući prizore iz različitih područja gradskog života te time predstavljajući autentičan prikaz weimarskog Berlina. Glazba za film skladana je tako da je svaki od članova Chui bio zadužen za jedan od aktova, što je doprinijelo žanrovskom obilju u vidu epskih synth tema, jazz rock stilizacija i elektroničkih plesnih numera, podsjećajući nas da je Berlin kolijevka elektronske glazbe.

Upravo je soundtrack za navedeni film druga strana njihovog zadnjeg (aktualnog) albuma Zagreb-Berlin koji je “poharao” ljestvice u izboru najboljih prošlogodišnjih izdanja, a sad ih oplemenjuje i s dodatnim nagradama (Rock&Off album godine i Jazz&off izvođač godine). Nastup je dio programa Kinofonija kina Tuškanac, Hrvatskog filmskog saveza i Goethe-Institut Kroatien.

Ulaznice po cijeni od 10 eura moguće je kupiti na blagajni Art-kina i/li u sustavu Ulaznice.hr. Cijena za članove Filmskog kluba iznosi 8 eura.

Posebna gošća ovogodišnjeg Impulse Festivala je talentirana kantautorica Michelle Gurevich. Na festival dolazi predstaviti aktualni, šesti album Ecstasy in the Shadow of Ecstasy u četvrtak, 20. travnja na botelu Marina. Michelle Gurevich i u novom albumu pronalazi nove prilike za sirovost i ranjivost u kolekciji pjesama o beskrajnoj želji.

Balansirajući između retro motiva i iznenađujuće iskrenosti, pjesme Michelle Gurevich su tragikomične, melodijski vođene, sentimentalne i lebdeće u tamnom glamuru.

Ona kombinira humor s mračnim realizmom u zadimljenim i intimnim baladama isporučenim oštrim i fatalističkim tekstovima. Njen prepoznatljiv cohenovski glas uz iskrene, starinske klavijature i sintisajzer, garantiraju uživanje u intimnoj večeri na palubi botela.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 15 eura moguće je kupiti u Dallas music shop Rijeka i /li preko sustava Entrio, dok cijena na dan koncerta iznosi 20 eura. Napominjemo da je broj ulaznica ograničen na 150.

Podsjećamo, i ove godine u ponudi je ponovno pogodnost za studente. Uz predočenje x-ice svi studenti riječkog Sveučilišta ostvaraju mogućnost kupovine ulaznica po pretprodajnoj cijeni i na dan programa (ako nije rasprodan).

Impulse Festival traje od 17. do 23. travnja, a zajedničku organizaciju potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.

Za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajnerski studio Radnja iz Zagreba. Festival sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Hrvatsko društvo skladatelja i Zaklada Kultura nova.

Moglo bi Vas zanimati