10
ruj
2022
Vijesti

La Biennale di Venezia

Sljedeći tjedan počinje venecijanski Biennale Musica

Biennale Musica 2022.

share

Biennale Musica 2022. – 66. Međunarodni festival suvremene glazbe u Veneciji započinje sljedeći tjedan i trajat će od 14. do 25. rujna. Umjetnička voditeljica programa ovog festivala je skladateljica Lucia Ronchetti koja je kompoziciju i elektroničku kompoziciju učila od velikana kao što su Bussotti, Sciarrino, Grisey i Murail. Festivalski programdonosi niz dnevnih događanja fokusiranih na nove forme eksperimentalnog teatra, a aktivnosti pri Biennale College Musica bit će, kao i inače, dijelom festivalskog programa.

Biennale Musica 2022. – Out of Stage

Ovogodišnji Biennale Musica, Međunarodni festival suvremene glazbe, podnaslovljen Out of Stage, posvećen je eksperimentalnom muzičkom teatru te predstavlja širok dijapazon trenutnih istraživanja iz različitih očišta, kroz niz stilova, skladateljskih tehnika i teholoških pristupa u suvremenoj glazbi.

Biennale Musica 2022 predstavit će nova djela koja su za festival komponirali Simon Steen-Andersen, Helena Tulve, Michel van der Aa, Paolo Buonvino i Annelies Van Parys, uz talijanske praizvedbe novih projekata iza kojih stoje poznata skladateljska autorska imena, Alexander Schubert, Rino Murakami i Ondřej Adámek, a koje su nastale zahvaljujući dobrim suradnjama i koprodukcijskim narudžbama s drugim europskim institucijama.

Već prvi dan festivala, 14. rujna, na programu je Jules Verne, nova produkcija djela velikog Giorgia Battistellijaovogodišnjeg dobitnika Zlatnog lava za životno djelo. Ova svečana izvedba bit će u teatru La Fenice, a dojmove donosimo na portalu Glazba.hr.

Kompleksnu konstrukciju koja čini scenografiju za ovo dugoiščekivano djelo igradio je tim Angela Linzalate. Battistelli, autor ove komorne fantazije u izvedbenoj formi nadahnutoj Julesom Verneom, pojavit će se i u ulozi redatelja. Djelo naglašava njegovu mogućnost teatraliziranja izvedbene geste, evocirajući fantastični prikaz svijeta ritmova koji istražuju svakodnevicu, pretvarajući je u poetiziranu stvarnost.

Idealnim interpretima pokazali su se Antonio Caggiano, Rodolfo Rossi i Gianluca Ruggeri, osnivači i članovi udaraljkaškog ansambla Ars Ludi. Festivalski program uključuje i nekoliko “klasika” instrumentalnog teatra Mauricija Kagela, Georgesa Aperghisa te djela skladatelja prepoznatih u tom području, kao što su Carola Bauckholt i François Sarhan.

Prvi je ovo set vijesti vezanih uz uzbudljivosti s venecijanskih kanala i pozornica koje će, uz posjetitelje i ljubitelje vizualnih umjetnosti, od sljedećeg tjedna ispuniti i ljubitelji suvremenog zvuka, glazbe i izvedbenih umjetnosti. Narednih dana donosimo još najava i zanimljivosti, a onda slijede dojmovi i izvještaji s koncerata.

Moglo bi Vas zanimati