04
lis
2022
Vijesti

JazzHR Festival - Fall Edition

Big Band RTV Slovenija sutra u Tvornici

Big Band RTV Slovenija

Big Band RTV Slovenija Foto: Janez Kotar

share

Big Band RTV Slovenija & Solisti, Bruna Matić Quintet, Filip Pavić Quintet, Petar Ćulibrk – World’s Okayest Pianist i Vasil Hadžimanov Band predstavit će svoju glazbu 5 − 7. listopada u Tvornici kulture, a publika će imati i priliku pogledati izložbu makedonskog umjetnika Vlade Kostova.

Festival JazzHR – Fall edition otvorit će Big Band RTV Slovenija & Solisti. Prisjećajući se brojnih uspješnih nastupa ovog orkestra kroz povijest festivala JazzHR, nakon dugo ga vremena imaju priliku ponovno ugostiti –  i to s repertoarom mladih, aktualnih skladatelja i solista iz Slovenije i Hrvatske. Big Band Radio-televizije Slovenije kontinuirano djeluje od 1945. godine i ponosi se činjenicom da je među najstarijim orkestrima ove vrste u svijetu. Danas je sastavljen od pretežno mladih, virtuoznih glazbenika, koji svojim profesionalizmom održavaju izuzetno visoku razinu orkestralne jazz produkcije u Sloveniji. Big Bandu RTV Slovenija na ovom će se koncertu pridružiti njegovi dosadašnji gosti i suradnici iz Slovenije. Usto, nekoliko će solista iz Hrvatske s orkestrom nastupiti prvi put, a svi će predstaviti svoje autorske skladbe.

Novo ime za hrvatsku publiku svakako je slovenska jazz glazbenica i autorica Aleksandra Čermelj čiji vokal imate priliku čuti sutra u Tvornici uz ovaj orkestar čiji ju je zvuk oduševio. Svoj rad s Big Bandom RTV Slovenija opisuje kao “odlično glazbeno iskustvo koje se ne da opisati”, a dirigent Tadej Tomšič zaslužan je za aranžmane njezinih dviju pjesama koje će predstaviti zagrebačkoj publici. To su Budi to, kar si te Viene e va koja govori o tome kako vrijeme brzo leti.

“Sa svakim danom dobivamo izvrsnu priliku za promjene, ovakve ili onakve. Za korake koje nas vode u jednom ili drugom smjeru i sve ovisi samo o jednome – odluci. Prilike dolaze i odlaze, samo ih morate vidjeti,” piše autorica.

Na istome uzmahu poticajne misli je i prva skladba koja potiče na smionost, odustajanje od sumnji i mijenjanja sebe onda kad se jednostavno trebamo prihvatiti.

Aleksanda Črnomelj

Ponovni susret i nastup s Big Bandom RTV SLovenija Miro Kadoić opisuje kao susret sa starim prijateljima i kolegama s kojima je nastupao gotovo 14 godina.

“Kompozicija Monster in the Garden nastala je kao spoj istarske melodike i rocka, snimljena i aranžirana u mnogim varijantama, pa tako i big band aranžmanima. Iskustvo od gotovo 40 godina sviranja s velikim orkestrima u Zagrebu i Ljubljani iskoristio sam u pisanju ovog aranžmana jer jedino veliki orkestar može osloboditi količinu energije koja je potrebna za ovakvu skladbu,” rekao je Kadoić.

Miro Kadoić – Foto: Jasenko Rasol / HRT

“Nastup sa Big Bendom RTV Slovenija me iznimno veseli, ponajprije zbog toga što taj sastav ima svoju bogatu povijest i suradnje koje se i dan danas nastavljaju, a onda i zbog toga što moj mentor i prijatelj, jedan od ponajboljih gitarista u Europi, svira već dugi niz godina u tom orkestru. To je Primož Grašič. Uživao sam na probi jer ćemo svirati upravo blues koji sam posvetio njemu i za koji je upravo on napisao aranžman za big band,” napisao je u komentaru ususret sutrašnjem koncertu gitarist Bruno Mičetić.

Bruno Mičetić

Među solistima i skladateljima koji će sutra nastupiti uz slovenski Big Band su i: Marko Črnčec (klavir), Tomaž Gajšt (truba), Lenart Krečič (saksofon) Žan Tetičkovič (bubnjevi), Miro Kadoić (saksofon) te Mangroove u sastavu: Željka Veverec (vokal) i Toni Starešinić (klavijature) koji su ususret koncertu također podijelili uzbuđenje i zadovoljstvo suradnjom s orkestrom koji očito jamči sjajan i inspirativan zvuk:

“Velika čast nam je nastupiti s BiH Bandom RTV Slovenija a i predivan je osjećaj kad svirate sa big bandom, osjećate se nošeni na valu ogromne energije. Jedva čekamo nastup.
Izvest ćemo naše dvije pjesme, Vrijeme koju smo objavili još davne 2009. kao prvu singlicu, i Sanjala sam ljubav, možda i naš najuspješniji singl iz 2018., sa zadnjeg albuma.”

ManGroove

ManGroove

Big Band Radiotelevizije Slovenija, kojim ravna Tadej Tomšič, nastupa u sastavu:

Aleš Suša, Primož Fleischman, Lenart Krečič, Adam Klemm, Blaž Trček – saksofoni
Darko Sedak – Benčić, Antonio Geček, David Jarh, Tomaž Gajšt – trube
Rok Štirn, Klemen Repe, Emil Spruk, Marjan Petrej – tromboni
Blaž Jurjevčič – klavir
Primož Grašič – gitara
Aleš Avbelj – bas
Aleš Rendla – bubnjevi

Ulaznice za JazzHR Festival – Fall edition dostupne su u sustavu Entrio po festivalskoj cijeni od 150 kuna, dok su dnevne ulaznice dostupne po cijeni od 70 kuna.

 

Moglo bi Vas zanimati