16
lip
2022
Vijesti

ECSA-ine nagrade Camille objavile nominirane, članove žirija i nagradu za životno djelo

Alfi Kabiljo

Alfi Kabiljo /HDS

share

Nagrade Camille su europske nagrade za filmske skladatelje koje odaju priznanje vrhunskim skladateljima filmske i audio-vizualne glazbe. Ove godine dodjela nagrada Camille održat će se 27. rujna 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, u okviru Generalne skupštine ECSA-e čiji je domaćin Hrvatsko društvo skladatelja. Ovo će biti druga dodjela nagrada Camille u Hrvatskoj, nakon izdanja 2018. u sklopu Međunarodnog festivala zvuka i filmske glazbe u Puli.

Događaj organizira ECSA – Europski savez skladatelja i tekstopisaca uz potporu EU programa Kreativna Europa te u suradnji sa Studio orkestrom glazbene snimateljske kuće FAME i OTICONS, Europskom agencijom za filmske skladatelje. Ovogodišnje izdanje nagradit će skladatelje originalne glazbe za audio-vizualna djela u tri kategorije: “Najbolja filmska glazba”, “Najbolja glazba za dugometražni dokumentarni film” i “Najbolja originalna glazba za dramsku seriju”. ECSA će također počastiti rad još jednog skladatelja posebnom nagradom.

Nagrada Camille za životno djelo

ECSA ima čast uručiti nagradu za životno djelo jednom od najvećih hrvatskih, europskih i svjetski poznatih skladatelja filmske, kazališne i TV glazbe: Alfiju Kabilju. Ovom nagradom ECSA želi odati počast njegovoj uspješnoj karijeri koja traje već pola stoljeća, s preko 40 filmova i 100 TV serija. Savez vjeruje da sposobnost gospodina Kabilja da tijekom godina radi u toliko glazbenih žanrova, uz održavanje tako visoke razine profesionalizma i umjetničkog integriteta, služi kao primjer cijeloj zajednici stvaratelja audiovizualne glazbe.

Tijekom ceremonije dodjele nagrada, Studio Orkestar glazbene snimateljske kuće FAME iz Sjeverne Makedonije uživo će izvesti izbor najboljih filmskih i TV glazbenih ostvarenja gospodina Kabilja.

Primajući ovu nagradu, Alfi Kabiljo će se pridružiti odabranoj skupini uglednih europskih skladatelja, uključujući maestra Ennia Morriconea, koji je ovu nagradu Camille za životno djelo dobio 2020. godine.

Nominirani

Delegacije članova ECSA-e koje predstavljaju medijske skladatelje iz 13 zemalja poslale su svoje nacionalne prijave u tri kategorije. Nakon temeljite procedure prikazivanja i procesa odabira koji su vodili izaslanici iz ECSA filmskog i audiovizualnog odbora, ECSA s radošću objavljuje službenih devet nominiranih za izdanje The Camille Awards 2022.:

NAJBOLJA FILMSKA SCENA

 • Michele Braga i Gabriele Mainetti (Italija) za Freaks Out, režija Gabriele Mainetti
 • Jenny Rossander (Danska) za Venuseffekten, režija Anna Emma Haudal
 • Johan Söderqvist (Švedska) za Utvandrarna (Emigranti), u režiji Erika Poppea

NAJBOLJA OCJENA ZA IGRANI DOKUMENTARNI FILM

 • Nainita Desai (UK) za The Reason I Jump, redatelja Jerryja Rothwella
 • Lisa Nordström (Švedska) za Djecu neprijatelja, u režiji Gorkija Glaser-Müllera
 • Flemming Nordkrog (Danska) za Male galaksije, u režiji Maxa Kestnera

NAJBOLJA ORIGINALNA GLAZBA ZA SERIJU

 • Manel Santisteban i Iván Martínez Lacámara (Španjolska) za La Casa de Papel (5. sezona), u režiji Jesúsa Colmenara
 • Roman Kariolou (Austrija) za Bečka krv, u režiji Roberta Dornhelma i Umuta Daga
 • Dominik Scherrer (Švicarska) za The Serpent, u režiji Hansa Herbotsa i Toma Shanklanda

Međunarodni žiri

Proces odabira nagrada Camille sastoji se od 3 faze: nominacije, pred selekcije i konačnog odabira. U trećoj i posljednjoj fazi odabira, međunarodni žiri renomiranih skladatelja bira najbolje djelo u svakoj kategoriji.

Ovogodišnji međunarodni žiri Camille Awards sastoji se od:

 • Miriam Cutler (SAD)
 • Victor Reyes (Španjolska)
 • Tuomas Kantelinen (Finska)
 • Florencia di Concilio (Urugvaj, Francuska)

Europski savez skladatelja i tekstopisca (ECSA) sastoji se od mreže od više od 55 organizacija skladatelja i tekstopisaca iz 27 zemalja koje zajedno rade na poboljšanju društvenog i ekonomskog razvoja glazbenog stvaralaštva u Europi kroz jednake komercijalne uvjete za skladatelje i tekstopisce. Nastoji braniti i promicati prava autora glazbe na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini svim pravnim sredstvima.

Moglo bi Vas zanimati