14
lip
2022
Vijesti

Zagrebačka filharmonija predstavila novu sezonu

share

Osjeti harmoniju slogan je pod kojim je Zagrebačka filharmonija jučer u parku Maksimir pod tamošnjim najstarijim stablom, Dedekom, predstavila koncertnu sezonu 2022./2023.
Glazbeni pozdrav prisutnima i odzvuk nakon susreta s predstavnicima medija oblikovali su članovi kvarteta trombona Zagrebačke filharmonije.

Konferencija za medije Zagrebacke filharmonije / Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Zagrebačka filharmonija svoju koncertnu sezonu započinje 30. rujna 2022. godine, koncertom pod ravnanjem šefa dirigenta Dawida Runtza. Uz gostovanje pijanista Lovre Marušića izvest će Koncert za klavir i orkestar u C- duru Wolfganga Amadeusa Mozarta, a uz to je na programu prvog koncerta i uvertira operi Amfitrion Borisa Papandopula te Alpska simfonija Richarda Straussa.

Koncertom na dar koji će se održati 23. rujna ove godine orkestar će sudjelovati u obilježavanju 30. godina diplomatskih odnosa Republike Čile i Republike Hrvatske, a filharmonijom će ravnati šef dirigent Nacionalnog simfonijskog orkestra Čile. Uz to, Zagrebačka filharmonija tradicionalno će gostovati u Vukovaru. Na samom početku nove koncertne sezone Zagrebačka filharmonija planira gostovanje u Svetoj zemlji, gdje će orkestar drugi puta nastupiti u Jeruzalemu.

Aleksandar Ivić, Jasen Chelfi, Mia Pečnik i Ivan Podyomov te Katarina Kutnar, Domagoj Dorotić i Martina Gojčeta Silić solisti su koji će nastupiti u sklopu programa Crvenog ciklusa. Orkestrom će tijekom tog programskom ciklusa ravnati publici od ranije poznati dirigenti i prijatelji orkestra, Evan Alexis Christ, Kazushi Ono, Dawid Runtz, Leopold Hager, bivši šef-dirigent orkestra David Danzmayr te bivši ravnatelj Zagrebačke filharmonije Berislav Šipuš koji će ravnati izvedbom vlastite glazbe.

Violončelistica Monika Leskovar će pod ravnanjem dirigentice Joanne Fallette višestruke dobitnice diskografske nagrade Grammy, izvesti poznati Koncert za violončelo i orkestar Antonina Dvoržaka.

U sezoni 2022./2023. nastavljaju se tradicionalni koncerti poput onih u sjećanje na maestra Milana Horvata, koncert u sjećanje na maestra Lovru von Matačića kojim će ravnati bivši šef dirigent Zagrebačke filharmonije, Kazushi Ono. Prvim koncertom u sjećanje na maestra Pavla Dešpalja, skladatelja, akademika i dirigenta, bivšeg šefa dirigenta i počasnog dirigenta Zagrebačke filharmonije, ravnat će njegov posljednji student maestro Pavle Zajcev.

Off ciklus u sezoni 2022./2023. ugošćuje maestra Jana Lathama Koeniga koji će uz sopranisticu Mariju Vidović izvesti program podnaslovljen Viva Mexico. Na koncertu pod naslovom Pamtim samo sretne dane pod ravnanjem i uz orkestralne aranžmane maestra Josipa Cvitanovića izvest će se popularni hitovi legendarnih hrvatskih skladatelja i sastava kojima kane publiku vratiti u “neke sretne dane.”

Konferencija za medije Zagrebacke filharmonije / Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Zagrebačka filharmonija nastavlja s koncertima na kojima kao solisti nastupaju upravo članovi orkestra. Koncertni majstor Orest Shourgot (violina), Matko Smolčić (fagot), Jasen Chelfi (violončelo), Krunoslav Babić (tuba) solističkim nastupima u prvi plan stavljaju individualnu kvalitetu glazbenika.

Nakon prošlogodišnjeg diskografskog izdanja u izdanju diskografske kuće Cantus d.o.o., The Wonderful Monster of Time, ove godine je orkestar u izdanju Croatia Records pripremio još dva izdanja. Na prvom CD-u su skladbe Dore Pejačević, Pjesme za alt/mezzosopran i orkestar te Koncert za klavir i orkestar op.33. Zagrebačkom filharmonijom ravnao je maestro Jan Latham Koenig, a solistice su Marija Vidović i Mia Pečnik.

Nadolazeća godina posvećena je stotoj obljetnici smrti skladateljice Dore Pejačević te je povod Zagrebačkoj filharmoniji za sveobuhvatnije izvođenje djela ove skladateljice, što su dodatno potaknule i suvremene edicije njezinih skladbi.

Drugi CD s djelima hrvatskih skladatelja u izvedbi Zagrebačke filharmonije donosi skladbe Dore Pejačević, Brune Bjelinskog te Ive Josipovića snimljen je tijekom svibnja te će se naći na novom izdanju. Najavljen je i novi ciklus koncerata komorne glazbe, Komorni ciklus, u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.

MINIMINI ciklus nastavlja svoj uspješni niz pa će tako u novoj koncertnoj sezoni ponuditi i novi naslov, Napokon orkestar uz reprize Ježeve kućice i Božića kod Zimogroznih koji su se brzo i lako izborili za stalno mjesto u repertoaru ciklusa za najmlađe Zagrebačke filharmonije.

Novu sezonu orkestra u Maksimiru su predstavili v.d. ravnatelja Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz, koncertni majstor Orest Shourgot te v.d. ravnateljice Parka Maksimira Nika Dolenc i pomoćnica pročelnice u Gradskom uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Jasna Tomažić.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Moglo bi Vas zanimati