26
lis
2023
Vijesti

ni hrvatska ne zaostaje

CISAC: Rekordni rast globalnih autorskih naknada

CISAC Global report 2022

share

Autorske naknade na svjetskoj razini dosegle su najviši iznos u povijesti, 12.1 milijardu eura u 2022.godini, što je porast od 26,7% koji odražava potpuni oporavak od kriznih pandemijskih godina.

Prikupljene naknade više su za 19,8% u odnosu na razdoblje prije pandemije, potaknute stalnim snažnim rastom prihoda od online korištenja, kao i oporavkom nastupa uživo na javnim okupljanjima. Naknade od digitalije, kao rezultat stalnog rasta streaming servisa i pretplate, narasle su do 4,2 milijarde eura. Digitalni prihod udvostručio se u odnosu na predpandemijsku 2019., te je s 35%-tnim  udjelom u ukupnim prihodima po prvi put postao glavni izvor prihoda autorima, pretekavši i prihode od TV-a i radija.

Ovo su najznačajniji zaključci iz Globalnog izvješća o autorskim naknadama koje objavljuje Međunarodna konfederacija društava autora i kompozitora CISAC čiji je član i HDS ZAMP. Izvještaj donosi sveobuhvatne podatke i analizu prikupljenih naknada u svim vrstama stvaralaštva: glazbi, audiovizualnom sektoru, likovnim umjetnostima, književnosti i kazalištu.

Tantijemi od javnih nastupa i glazbe uživo, uključujući koncerte, pozadinsku glazbu, izložbe, smotre i kazalište skočile su za 69,9% dosegnuvši 2,7 milijardi eura. Taj je sektor i dalje 7,9% ispod predpandemijske razine – manja lokalna događanja i koncertne dvorane nisu dosegli stupanj oporavka kao međunarodne koncertne turneje i veliki festivali.

Nakon značajnog preslagivanja izvora prihoda od početka pandemije, digitalne naknade narasle su za 100%, TV i radio za 4,6% a javno izvođenje i koncerti i priredbe još su 7,9% ispod razine iz 2019.

Sve regije i svi repertoari bilježe rast naknada u 2022. Naknade u glazbenom sektoru, tradicionalno najveće, narasle su rekordnih 28% na 10,8 milijardi eura, 21.4% više u odnosu na 2019.

Drago mi je što u ime HDS ZAMP-a za glazbena autorska prava u Hrvatskoj mogu potvrditi veoma slične rezultate za prošlu godinu, čak i nešto bolje od svjetskog prosjeka. Prihodi naših autora lani su rasli gotovo 28 posto u odnosu na prethodnu godinu. I kod nas, kao i u svijetu, glavni razlozi za to su povratak glazbenih događanja uživo te nastavak rasta prihoda od digitalnih servisa. Oni su i u Hrvatskoj konačno postali glavni izvor legalnog korištenja glazbe na Internetu. Svjetsku autorsku zajednicu, i nas kao njezin mali ali učinkovit dio, u sljedećim godinama očekuju novi izazovi. Uz nastavak zalaganja za promjenu omjera podjele prihoda s digitalnih servisa, koja je i dalje nepravična prema autorima glazbe, čeka nas val promjena koje donosi upotreba umjetne inteligencije u svim kreativnim industrijama. Zato sve kreativce, a posebno glazbenike i one povezane s glazbom, pozivam na našu 11. MAKK konferenciju, sredinom studenog u Zagrebu“, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a i član Nadzornog odbora CISAC-a.

Komentirajući Izvješće, generalni direktor CISAC-a, Gadi Oron, napominje: “Svjedočimo izvanrednom povratku rasta jer se čitav naš sektor u potpunosti oporavlja od katastrofalne trogodišnje pandemijske krize. Iako su se nastupi uživo i javno priopćavanje snažno vratili, glavninu oporavka pokreće prvenstveno digitalni sektor, koji je postao najveći izvor prihoda kreativcima. Streaming i pretplatni servisi nisu samo oživjeli postojeće stanje već su transformirali tržište, promijenili pravila igre za kreativce i utrli put budućem rastu”.

U predgovoru izvješću predsjednik CISAC-a, Björn Ulvaeus, razmatra budući utjecaj umjetne inteligencije na naknade autorima. “Ovi rezultati pokazuju kako je sustav kolektivne zaštite, usprkos ogromnim izazovima na koje nailazi tokom prilagodbe na funkcioniranje u digitalnom okruženju, još uvijek snažan i učinkovit. Društva za kolektivno ostvarivanje brane i podržavaju prava kreativaca za koje rade te isplaćuju više naknada nego ikada sve većem broju autora. I to je dobro – jer, odmah nakon koronavirusa i gospodarske krize, suočavamo se s još jednim ozbiljnim egzistencijalnim izazovom – umjetnom inteligencijom koja će radikalno izmijeniti svijet kreativcima i kreativnim industrijama. Ovaj izazov zahtijeva međunarodno koordiniran odgovor i snažno ujedinjenu frontu iz svih dijelova kreativne industrije.

Kratki pregled ključnih podataka nalazi se ovdje, a kompletno izvješće možete pročitati na linku.

Moglo bi Vas zanimati