26
lis
2023
Vijesti

S POMOĆU UMJETNE INTELIGENCIJE

The Beatles objavljuju svoju posljednju pjesmu "Now and Then" 2. studenog

The Beatles

Posljednja pjesma Beatlesa nastala je na temelju Lennonove demo-snimke

share

Posljednja pjesma Beatlesa “Now and Then” sadrži participaciju sva četiri Beatlea — Johna Lennona, Georgea Harrisona, Paula McCartneyja i Ringa Starra

Pjesma “Now and Then” započela je svoje putovanje kao kućni demo Lennonov album, na kojem su zatim radila ostala tri Beatlea sredinom 90-ih, tijekom u istom razdoblju kada su napravili svoje jedine nove pjesme nakon raspada, “Free as a Bird” i “Real Love”. U to vrijeme, međutim, glasno zujanje u Lennonovoj izvornoj snimci učinilo je demo u biti neupotrebljivim, i iako je uložen napor da se pjesma dotjera do detalja, na kraju je napuštena.

„To je bio demo-snimka Johna Lennona, na kojem smo radili, i upravo smo završili”, rekao je Paul McCartney u jednom intervjuu za četvrti radijski program BBC-a.

Najpoznatiji bend svih vremena – Beatlesi – raspao se 1970. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Star otišli su svojim zasebnim putevima. Više se nikada nisu okupili kao Beatlesi. John Lennon je ubijen u New Yorku 1980. Imao je samo 40 godina. George Harrison je umro 2001. od raka pluća. Ringo Star, kojem su 82 godine, i Paul McCartney koji ima 80, i dalje putuju po svijetu i nastupaju.

Paul McCartney je 1994. od Lennonove udovice Yoko Ono dobio kasetu s natpisom „Za Paula”. Na njoj je bilo nekoliko pjesama koje je Lennon godinu dana prije smrti snimio na običnom kazetofonu. Sastojale su se od klavirske pratnje i pjevanja. Producent Joseph Lynn uspio je očistiti od šumova pjesme „Free As A Bird” i „Real Love”, ali je procijenio da je pjesma „Now And Then” prezagušena pozadinskim šumovima, pa ju nije uvrstio u veliku serijsku kompilaciju neobjavljenih pjesma Beatlesa koja je izašla 1995. i 1996. pod nazivom „Anthology”. Osim toga, George Harrison nije volio tu pjesmu, jer mu se činilo da struktura nije završena. Zato više nisu ni radili na njoj.

Uspješna dokumentarna serija Petera Jacksona „The Beatles: Get Back” iz 2021. otkrila je McCartneyju mogućnosti umjetne inteligencije. Za potrebe filma, Lennonov glas odvojen je od instrumenata.„Kažete uređaju: to je glas, a to je klavir. Odbaci gitaru”, objasnio je McCartney za BBC. Sada je McCartney sa svojim timom primijenio tu tehnologiju. „Tako smo stvorili nešto što će biti posljednja pjesma Beatlesa. Umjetnom inteligencijom možemo očistiti Johnov glas s demo-snimke. Onda smo ga umiksali kao i inače. Umjetna inteligencija nam je omogućila više manevarskog prostora.“

McCartney je uz pomoć umjetne inteligencije na festivalu Glastonbury 2022. otpjevao duet s virtualnim Johnom Lennonom. McCartney želi iskoristiti mogućnosti nove tehnologije. Rekao je da je to bilo pomalo zastrašujuće, ali i uzbudljivo, jer je u tome prema njemu budućnost. „Moramo pratiti kuda će nas to odvesti“, rekao je on.

Moglo bi Vas zanimati