02
pro
2021
Vijesti

Najstarija hrvatska glazba na konferenciji u Zagrebu

CROMUSCODEX70

CROMUSCODEX70

share

Pod pokroviteljstvom Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu će se u virtualnom obliku u subotu, 4. prosinca 2021. s početkom u 10.30 sati održati međunarodna muzikološka konferencija Cromuscodex70 i europski kontekst.

Cromuscodex70 i europski kontekst

Riječ je o završnoj konferenciji interdisciplinarnog projekta HRZZ-a i HAZU: Hrvatski glazbeni i liturgijski kodeksi srednjega vijeka: Interdisciplinarna obrada (CROMUSCODEX70), voditeljice prof. dr. Hane Breko Kustura, članice suradnice HAZU.

Skup će predstaviti relevantne rezultate četverogodišnjeg znanstvenog istraživanja izvora za glazbu povijesnih hrvatskih zemalja u srednjemu vijeku, s poglavitim fokusom na kontekstualizaciju projekta u usporedbi sa sličnim istraživanjima europskih i američkih muzikologa medievista.

Osim voditeljice projekta, izlaganja će održati prof. dr. Thomas Forrest Kelly, sa Sveučilišta Harvard jedan od najvećih autoriteta za glazbu srednjega vijeka, prof. dr. Andreas Haug sa Sveučilišta Julius-Maxilimilan iz Würzburga, voditelj projekta digitalne obrade srednjovjekovnih glazbenih kodeksa, Corpus monodicum, te svjetski poznati interpret rane glazbe, katalonski bariton i dirigent, prof. Josep Cabré  (Konzervatorij u Perpignanu i San Sebastian) sa suradnikom, muzikologom i čembalistom Darijem Poljakom (Zagreb) koji će predstaviti novu interpretaciju repertoara rane glazbe istočne obale Jadrana.

Ostali su sudionici skupa suradnici projekta CROMUSCODEX70 (dr.sc. Marijana Horvat, dr.sc. Rozana Vojvoda i dr. sc. fra Domagoj Volarević,  prof. dr. Katarina Livljanić, muzikologinja i profesorica pjevanja u Baselu (Schola cantorum Basiliensis).

Više informacija dostupno je na poveznici, a pratiti konferenciju možete putem Zooma.

Moglo bi Vas zanimati