02
pro
2021
Vijesti

Alvin Lucier - preminuo utjecajni avangardist i skladatelj

Alvin Lucier

Alvin Lucier

share

Alvin Lucier, protagonist američke avangarde te jedan od najznačajnijih ljudi u području eksperimentalne glazbe i umjetnosti u zvuku, istaknuti skladatelj našega vremena, preminuo je u dobi od 90 godina.

Od sredine 1960-ih godina, Lucier je stvorio niz značajnih djela koja do danas utječu na umjetnike koji se bave sound artom, skladanjem te zvukom uopće. Može se reći da je svojim je umjetničkim djelovanjem utjecao na tijek razvoja eksperimentalne glazbe. Najpoznatija njegova djela zasigurno su rani radovi, Music for Solo Performer, Vespers  te svjetski poznati i često izvođeni I am sitting in a room kao i Bird and Person Dyning. Već ovih pet djela ocrtavaju jasnu liniju jakog autorstva, čistih ideja i dalekosežnog razmišljanja kada je u pitanju zvuk.

Majstor otkrivanja i transformacija zvuka

„Znanstveni su mi eksperimenti često pružali ideje za djela; ponekad ne činim ništa više od njihova postavljanja u umjetnički kontekst“, napisao je Alvin Lucier u tekstu objavljenome u časopisu Leonardo Music Journal godine 1998. Ipak, gledajući unazad, znamo da je ova izjava u umjetničkome kontekstu daleko od cijele slike Lucierova pristupa zvuku.

U svojim istraživačkim izvedbama koncentrirajući se na zvuk kao na fizikalni fenomen, produbio je čitavo polje eksperimentalne glazbe, nerijetko provocirajući, a uvijek pozivajući na slušanje. Tijekom čitavog života i različitih faza skladanja i izvođenja, proširivao je pojam skladanja Nove glazbe svojim jedinstvenim kompozicijsko-tehničkim odlukama i odabirima te umjetničkim strategijama.

Bilo bi pojednostavljeno, a i izazovno nazvati Luciera skladateljem 20. stoljeća. Donedavno je ovaj promišljatelj zvuka bio aktivan skladatelj 21. stoljeća, stvarajući i izvodeći novu glazbu. Ušavši duboko u 60 godina aktivnosti na umjetničkoj sceni, Lucier je do samoga kraja bio svjež mislilac, inventivan autor i propulzivan izvođač, a kao aktivist u svojoj srži, na recentnim je izvedbama znao doći u nekoj od aktivističkih majica pokreta Black Lives Matter.

Neumorno istražujući fizikalnost zvuka, iskušavajući umjetničke mogućnosti unutar zvukovnih datosti te promišljajući i razvijajući kreativne ideje u glazbi i zvuku, ovaj je umjetnik neupitno ostavio značajan trag u umjetnosti zvuka, poticaj za nastavak toga rada i razmišljanja te uzor onima koji ostaju postavljati nova pitanja, uvijek iznova istraživati te gajiti zanimanje i ljubav prema zvuku te – slušati.

Moglo bi Vas zanimati