12
tra
2022
Vijesti

Posebno izdanje i popusti za Dan prodavaonica ploča

dan prodavaonica ploca, ploca, vinil, zlatko turkalj, record store day

Dan prodavaonica ploča 2022

share

Dan prodavaonica ploča ove godine obilježit će posebno domaće izdanje. Ploča Vinil je nastavak knjige „73 priče o albumima – žene u glazbi, stihu i interpretaciji“ autora Zlatka Turkalja-Turkija koju je izdala Hrvatska diskografska udruga

U znak obilježavanja značaja glazbenih albuma i prodavaonica u kojima se oni mogu kupiti u svijetu i u Hrvatskoj se slavi Dan prodavaonica ploča (Record Store Day), ove godine 23. travnja.

Ovaj se dan počeo obilježavati u Sjedinjenim Američkim Državama od 2007. godine, a u Hrvatskoj se obilježava od 2016. u organizaciji Hrvatske diskografske udruge i diskografa. Ove godine dan će obilježiti promocija vinilnog izdanja „Ja sam žena“. Radi se o svojevrsnom nastavku na knjigu 73 priče o albumima – žene u glazbi, stihu i interpretaciji autora Zlatka Turkalja-Turkija u izdanju HDU-a.

Vinil, ploca, dan prodavaonica ploca, zlatko turkalj

Gramofonska ploča

Na promociji koja će se održati u centru Zagreba govorit će autor knjige i urednik vinilnog izdanja, Zlatko Turkalj Turki, Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor Croatia Recordsa, Eliana Čandrlić Glibota, glavna urednica programa Hrvatskoga radija te pjevačice Meri Cetinić, Gabi Novak, Jasna Zlokić te Mia Dimšić.

Podršku obilježavanju Dana prodavaonica ploča i djelovanju hrvatskih diskografa, dat će i ambasadori za 2022. godinu: Matija Cvek, Zdenka Kovačiček, Daleka obala, Luce, Ivan Dečak (Vatra), Silvije Glojnarić (Zagreb Jazz Quartet) i Tina Vukov.

Za sve zainteresirane posjetitelje u svim music shopovima organizirat će se prigodni popusti, glazbeni nastupi te druženja s izvođačima. Osim prigodnih popusta u prodavaonicama, posebne popuste za Dan prodavaonica ploča diskografi će organizirati i na svojim web shopovima.

Zasad potvrđeni diskografi i dućani s popustima:

  • Croatia Records: popust od 15% na sva izdanja Croatia Recordsa (uključuje i vinile i CD izdanja) u dućanima Rijeke, Splita i Zagreba
  • Dallas Music Shop: popust od 15% na svoja izdanja (popust se ne odnosi na katalog stranih izdanja Beggars)
  • Dancing Bear: popust od 15% na sva redovna izdanja te neki od ekskluzivnih RSD naslova
  • Menart: popust od 20% na vinilna izdanja u fizičkim dućanima
  • Dirty Old Shop: popust 10% na sva vinilna izdanja osim posebnih RSD izdanja, a 15% na izdanja Dirty Old labela
  • PDV Records: popust od 15% na sva izdanja PDV-a, a sva ostala 10%
  • Scardona: popust do 80% u webshopu

Sve novosti o aktivnostima koje će pratiti Dan prodavaonica ploča možete pratiti na društvenim mrežama Hrvatske diskografske udruge i ambasadora projekta.


Glazba.hr već je pisala o važnosti gramofonskih ploča, pa preporučamo da pročitate:

Ploča kao ikona (sup)kulture

Vinili – analogna transformacija današnjice

Moglo bi Vas zanimati