21
sij
2024
Vijesti

Zavidno samopouzdanje u prezentaciji

Djeca odrasla u Tvornici Kulture

Djeca!

Djeca! /Matej Grgić

share

„Dobra večer, mi smo Linija 109″, predstavile su se mlade cure koje slušam već drugi put u nekolko mjeseci. Prvi sam ih put imao zadovoljstvo slušati u Vintageu na Superval festivalu s još par srednjoškolskih bendova, a ovoga puta u malom pogonu Tvornice Kulture.

Cure nisu razočarale i, ako se dobro sjećam, otvorile su svoj polusatni set s istom pjesmom kao i u Vintageu. Predstavile su i novu stvar “Bezvrijedna”, melankoličnu pjesmu s mirnom kiticom, a s druge strane energičnim refrenom i jakim instrumentalnim riffom.

Linija 109

Linija 109/Matej Grgić

Malo neobično za moj ukus, ali svakako bolje nego nešto predvidljivo. Žao mi je što kroz većinu njihovih pjesama nema više vokala s obzirom da frontmenica ima predivnu boju glasa. Zanimljive igre gitarama stvaraju odličnu atmosferu, a pjevni refreni samo su šlag na tortu.

Mislim da sam u početku koncerta osjetio tremicu, ali ne bih im to uzeo za zlo. Ipak su svirale u punom Vintageu i sada u punoj Tvornici. Pa to nisu napravili ni bendovi koji sviraju dulje od njih!

“Čas” mi je ostala u glavi kao jedna od boljih njihovih pjesama na repertoaru, a sada su to i potvrdile. Sjetna vokalna melodija popraćena vrlo jakim refrenom za kojeg mi je žao da nije duži. Frontmenica je razvila svoj stil pjevanja u jako mladoj dobi te vrlo zrelo odrađuje svoje dionice.

Linija 109

Linija 109/Matej Grgić

Ekipa je bila opuštena i nagradila ih pljeskanjem u ritmu na instrumentalu. Rekao bih da im treba još koja godina da se profiliraju, malo osjete jedna drugu na probama, posebice u prijelazima.

Pozdravile su nas s laganom pjesmom stvorenom za zatvoriti oči i njihati se u ritmu. Naravno da to nije bilo to i naravno da je ekipa tražila još. Na bisu su odsvirale ponovo svoju stvar “Čas” i tako zaokružile svoj polusatni set. Svakako vrlo opuštajući interludij za ono što slijedi.

Djeca!

Djeca!/Matej Grgić

Nakon petnaestak minuta pauze i spremanja, na binu su se popela Djeca, zvijezde večeri koji su ovim putem promovirali svoj prvi vinil.

Bez obzira na svoj prepoznatljivi synth zvuk, energija njihovih pjesama podjeća me na neke rane sirove uratke Majki. Prije svega bih htio pohvaliti njihovog tonca koji je napravio odličan posao, posebno s vokalima. Odlični upadi s reverbom koji daju dodatan šmek pjesmama.

Djeca su jako uigran bend koji, nakon što sam ih čuo uživo, zaslužuju biti na većim binama/festivalima. Moram priznati da kada sam ih čuo preko snimki, nisu me nešto zaintrigirali, ali nakon ovakve izvedbe ostao sam prilično impresioniran. U isto vrijeme pršte energijom, a ne izražavaju ju licem, kao da ju potiskuju u sebi.

Djeca!

Djeca!/Matej Grgić

Nazvao bih to zavidnim samopouzdanjem u prezentaciji. Prvi dio koncerta prošao je totalno sirovo. Prijelaz u mistiku omogućio mi je vidjeti koliko ovaj bend zaista ima mašte. Izvanredni prijelazi između pjesama te njihovo spajanje publici ne daju priliku ni za odlazak po novu rundu pića.

Uz sve, predstavili su i novu pjesmu tako da na pitanje kako zvuče nova Djeca, mogu sam reći – odraslo. Kad pričamo o Majkama, Djeca su obradila bezvremenski hit “Krvarim od dosade”. Daleko najbolji cover te pjesme koji sam ikad čuo. Nego da se malo osvrnemo i na glazbeni dio benda.

Djeca!

Djeca!/Matej Grgić

Nevjerojatno kreativni, maksimalno popunjeno bez pretjerivanja, tjeraju publiku na pokret i promišljenom gradacijom iz pjesme u pjesmu dižu atmosferu i povećavaju interakciju s ljudima. Djeca su nam napunila glavu i misli zaraznim melodijama te plesnim, sirovim ritmovima u stilu svjetskih bendova.

Pred sam kraj koncerta, večer se pretvorila u totalno erotično iskustvo. Bili su jako zanimljivi za gledati, a što je bitnije i za slušati. Pjesma napisana za “ovaj trenutak” odvela je publiku u totalni trans. Kako kaže glavni vokal – “Osjeti tu energiju”.

I jesmo, cijela Tvornica zajedno s vama. Na bisu su nas počastili s “4 zida” i tako okrunili fenomenalnu večer. Ovaj bend preporučio bih svima koji imaju viška energije za izbaciti ju, a istovremeno osjetiti na najbolji mogući način.

Moglo bi Vas zanimati