30
svi
2023
Vijesti

Dubrovačko glazbeno proljeće

Večer glazbe Dubravka Detonija

Danije Detoni - Ivan Hut

share

Sljedeći koncert u programu Dubrovačkog glazbenog proljeća održati će se u četvrtak, 1. lipnja kada Dubrovački simfonijski orkestar priređuje glazbenu večer u čast hrvatskom skladatelju Dubravku Detoniju. Orkestrom će ravnati maestro Ivan Hut, a orkestru će se pridružiti skladateljev sin, pijanist Danijel Detoni. Početak koncerta je u 21 sat, a održati će se u Kneževom dvoru.

Hrvatski skladatelj, pijanist i pisac Dubravko Detoni školovao se u Zagrebu, Sieni, Varšavi, Darmstadtu i Parizu. U svojem skladateljskom radu traga za novim mogućim smislom glazbe oslobođene svih zadanih formulacija. Rezultati takva traganja učinili su ga krajem šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća jednom od najistaknutijih skladateljskih osobnosti u Hrvatskoj, dobitnikom mnoštva nagrada u domovini i inozemstvu.

Dubravko Detoni / Foto: Vedran Metelko

Autor je 170 raznorodnih glazbenih opusa, niza glazbeno-scenskih spektakla i prostorno-multimedijalnih projekata. Djela su mu izvođena na najvećim svjetskim festivalima moderne glazbe, tiskana u zemlji i inozemstvu te objavljena na 66 diskografskih izdanja. Utemeljitelj je i umjetnički voditelj Ansambla za suvremenu glazbu ACEZANTEZ, s kojim je od 1970. u više navrata i sa zapaženim odjekom kao dirigent i pijanist nastupao u mnogim europskim zemljama te dijelu Amerike i Azije. Bio je dugogodišnji glazbeni urednik i producent HRT-a, gdje se istaknuo nizom glazbenih emisija.

Jedan je od najzanimljivijih hrvatskih pjesnika, uvršten u mnoge antologije, redovito objavljivan u hrvatskim književnim časopisima. Autor je trinaest knjiga poezije, proze, eseja, putopisa, dnevničkih zapisa i glazbenih komentara. Cjeloživotna inspiracija i profesionalna povezanost s Dubrovnikom, osobito s Dubrovačkim ljetnim igrama, pridonijele su odluci da Dubrovnik izabere za svoj trajni životni prostor.

Dubrovački simfonijski orkestar, Detoni

Danijel Detoni i Ivan Hut uz Dubrovački simfonijski orkestar / Foto: DSO

Na programu koncerta su Musica a cinque za gudače, Devet prizora iz Danijelova sna za glasovir, Zaboravljene muzike za gudače, Ulomci iz Fridine bilježnice i Preobrazbe za orkestar, dok će u drugom dijelu koncerta publika poslušati Beethovenovu Simfoniju br. 1 u C duru.

Moglo bi Vas zanimati