24
stu
2022
Vijesti

Dunjaluk predstavili album prvijenac koji pomiče granice sevdaha

Dunjaluk

Dunjaluk

share

Sjajnim koncertom u punom zagrebačkom KSET-u Dunjaluk su u srijedu, 23. studenoga predstavili svoj istoimeni album prvijenac. Publika koja je upijala svaku notu njihova upečatljivog zvuka imala je priliku premijerno poslušati pjesme s albuma iza kojeg stoji dvojac, koji je u svojem kratkom postojanju privukao pažnju zbog jedinstvenosti.

Dunjaluk svira sevdalinke tako da s njih skida slojeve koji su kroz 20. stoljeće postali pravila žanra. Svira ih ispočetka, kao da su nove. Dunjaluk traži univerzalno u tradiciji, ono što rezonira i danas, i prevodi to u moderni muzički izraz. To je sevdah za one koji misle da ne vole sevdah.”

Foto: Filip Kovačević

Dunja Bahtijarević (Kazan, Mimika, Chant Électronique) i Luka Čapeta (MILK, Mary May, Trokut, Duetto Chapetlewsky) udružili su snage u world music projektu Dunjaluk, spoju sevdaha, jazza, rocka i psihodelije. Iako se na prvu čini kao da je naziv skrojen od imena članova ovog dueta, radi se o turcizmu koji znači ovozemaljski svijet, koji prikladno imenuje zvuk i identitet Dunjaluka. Upravo u KSET-u imali su priliku javnosti pobliže predstaviti svoju glazbu na kojoj rade već neko vrijeme.

Foto: Filip Kovačević

Na albumu “Dunjaluk” u izdanju Cantusa objavili su sedam pjesama, uključujući i singl “Džidža“, za koji su nedavno snimili spot koji potpisuje Dinko Doringo. “Bogata sam”, “Kamen gori”, “Mujo”, “Srdo moja”, “Put putuje” i “Vrbas” pjesme su koje pomiču granice sevdaha, unose moderno u tradicionalno i kroje novi smjer u domaćoj glazbenoj sceni.

“Pjesme koje su se našle na albumu nastale su organski, razrađivanjem ideja kroz izvedbu uživo. Prostor između glasa, nosećeg instrumenta u sevdahu, i električne gitare aranžirao se u hodu. Zvuk Dunjaluka apstrakcija je zvukova proizašlih iz jezika sevdaha provučena kroz utjecaje razne moderne muzike, od noisea i punka do jazza i klasičnih tehnika”, ističu Dunja i Luka.

Album je snimljen u Sunday Studios u Svetoj Nedelji od strane Svena Pavlovića. Za produkciju i aranžmane su zaslužni Dunja i Luka, a za postprodukcija Hrvoje Nikšić. Kao gost na jednoj pjesmi se pojavljuje Nika Bauman na flauti. Fotografije na izdanju potpisuje Marina Uzelac, a dizajn Ivan Čadež.

Oni su željeli tradicijskoj glazbi donijeti jedan novi pristup i u tome su uspjeli. U potpunosti su ogoljeli sevdah i pristupili mu na novi način. Iako je Dunja dugogodišnja istraživačica tradicijske glazbe i dobra poznavateljica sevdaha, u Dunjaluku ona te pjesme ne interpretira na tipični, sevdalijski način. Uz pratnju Lukine električne gitare, čiji zvuk ne bježi od tradicije, ali češće odlazi u jazz, njih dvoje su starim pjesmama unijeli novi život, ali i stvorili intiman ugođaj.

Nedavno su uvršteni i u europski MOST Music program kao jedan od najzanimljivijih balkanskih world music izvođača, a u sklopu tog programa u sljedećem razdoblju ih očekuje nekoliko nastupa na europskim pozornicama.

“Dunjaluk” možete poslušati na svim streaming servisima, a album će idući tjedan biti dostupan u webshopu Cantusa i svim prodajnim mjestima.

Foto: Filip Kovačević

Foto: Filip Kovačević

Foto: Filip Kovačević

Foto: Filip Kovačević

Foto: Filip Kovačević

Foto: Filip Kovačević

Foto: Filip Kovačević

Foto: Filip Kovačević

Foto: Filip Kovačević

Foto: Filip Kovačević

Foto: Filip Kovačević

Foto: Filip Kovačević

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati